Σάββατο, 7 Μαΐου 2016

«Χαρτογράφησαν» τον ανθρώπινο εγκέφαλο (video)

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Berkeley της Καλιφόρνια κατάφεραν να χαρτογραφήσουν, σε πραγματικό χρόνο με τη χρήση μαγνητικής λειτουργικής απεικόνισης (MRI), τα μέρη του εγκεφαλικού φλοιού που ενεργοποιούνται στο άκουσμα διάφορων λέξεων και ευελπιστούν ότι η επιτυχία τους θα ανοίξει τον δρόμο για τη βελτίωση της επικοινωνίας με ανθρώπους που δεν μπορούν να μιλήσουν (είτε λόγω τραυματισμού, είτε λόγω εγκεφαλικού, είτε λόγω κάποιας άλλης πάθησης). 
 Όπως αναφέρουν στη δημοσίευση της έρευνάς τους στην επιθεώρηση Nature, φαίνεται ότι διάφορες περιοχές του εγκεφαλικού φλοιού συνδέονται η κάθε μία με μια συγκεκριμένη «ομάδα εννοιών». Πιο συγκεκριμένα κατάφεραν να εντοπίσουν και να χαρτογραφήσουν περίπου 50.000 με 80.000 διαφορετικά σημεία του εγκεφαλικού φλοιού τα οποία ενεργοποιούνταν στο άκουσμα περίπου 25.000 λέξεων (οι οποίες εξέφραζαν περίπου 3.000 διαφορετικά νοήματα). Τα σημεία αυτά είναι διασκορπισμένα σε περίπου 100 περιοχές του φλοιού οι οποίες βρίσκονται και στα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου.

 Για να το πετύχουν αυτό οι ερευνητές έβαλαν επτά εθελοντές σε έναν μαγνητικό τομογράφο και κατέγραφαν σε πραγματικό χρόνο την αντίδραση του εγκεφάλου στις λέξεις που ακούγονταν από ένα ραδιόφωνο το οποίο έπαιζε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ενός αμερικανικού ραδιοφωνικού σταθμού, που έχει τον τίτλο The Moth Radio Hour. Στο πρόγραμμα αυτό ακούγονται ιστορίες οι οποίες, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι σύντομες και συναρπαστικές. Ο κάθε εθελοντής άκουσε ιστορίες από το πρόγραμμα αυτό συνολικής διάρκειας δύο ωρών. 
 Οι ερευνητές πήραν τα αποτελέσματα των απεικονίσεων των συμμετεχόντων και τα «έσπασαν» σε δευτερόλεπτα ανάλογα με τη ροή του προγράμματος. Με τη χρήση ενός αλγορίθμου αντιστοίχισαν τις λέξεις και τις ομαδοποίησαν με βάση το πόσο κοντά ήταν εννοιολογικά μεταξύ τους. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, καθώς σε όλους τους εθελοντές υπήρχαν ακριβώς οι ίδιες αντιδράσεις στο ίδιο ερέθισμα.
 Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, Russell Poldrack… «Είναι πιθανόν αυτή η προσέγγιση να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για την αποκωδικοποίηση πληροφοριών σχετικά με το ποιες λέξεις ακούει, διαβάζει ή σκέφτεται ένας άνθρωπος. Τώρα ξέρουμε τι είδους πληροφορία αναπαρίσταται σε κάθε περιοχή του εγκεφάλου. Γι’ αυτό ακριβώς οι χάρτες αυτοί είναι τόσο συναρπαστικοί και έχουν τόσο μεγάλη προοπτική.»

http://www.life2day.gr