Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2016

Οι κίνδυνοι από το πολύ αλάτι

Το πολύ αλάτι στο φαγητό είναι επιβαρυντικό για την υγεία, καθώς προκαλεί αύξηση της αρτηριακής πίεσης του αίματος.
Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι μια διατροφή πλούσια σε αλάτι διπλασιάζει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου στους πάσχοντες από διαβήτη.
Νέα μελέτη δείχνει πως η υψηλή κατανάλωση αλατιού είναι ιδιαιτέρως επιβαρυντική για τους πάσχοντες από χρόνια νεφρική νόσο.
Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 3.757 νεφροπαθείς, τους οποίους οι ερευνητές παρακολούθησαν για συνολικό διάστημα 10 ετών. Οι εθελοντές έδιναν δείγματα ούρων κάθε 2 χρόνια, με στόχο να προσδιοριστούν τα επίπεδα απέκκρισης νατρίου.

Τα αποτελέσματα των στατιστικών αναλύσεων έδειξαν πως οι συμμετέχοντες με τα υψηλότερα επίπεδα απέκκρισης νατρίου, είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, ανεξάρτητα από την παρουσία άλλων παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η χρήση αντιυπερτασικών φαρμάκων και το οικογενειακό ιστορικό.
Ειδικότερα, η πιθανότητα εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας, εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν 23,2%, 10,9% και 6,4% αντίστοιχα, μεταξύ των εθελοντών με την υψηλότερη απέκκριση νατρίου στα ούρα, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στα άτομα με τη χαμηλότερη απέκκριση διαμορφώθηκαν στο 13,3%, 7,8% και 2,7%.
Τα παραπάνω ευρήματα υποδηλώνουν, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, ότι ο μέτριος περιορισμός της πρόσληψης νατρίου σε νεφροπαθείς ασθενείς με υψηλά επίπεδα κατανάλωσης αλατιού, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, γεγονός που μένει να επιβεβαιωθεί από μελλοντικές κλινικές μελέτες.
Η μελέτη δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA.
http://www.onmed.gr