Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2016

Τα δημητριακά ολικής άλεσης προσθέτουν χρόνια στη ζωή

Οι άνθρωποι που τρώνε άφθονες φυτικές ίνες από δημητριακά ολικής αλέσεως διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια ή καρκίνο, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη ανάλυση.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ εξέτασαν συνδυαστικά τα ευρήματα 14 μακροχρόνιων επιδημιολογικών μελετών, στις οποίες είχαν συμμετάσχει συνολικώς 786.076 εθελοντές, οι 97.867 εκ των οποίων είχαν πεθάνει έως την ολοκλήρωσή τους. Από αυτούς, σχεδόν 24.000 είχαν πεθάνει από στεφανιαία νόσο και περισσότεροι από 37.000 από καρκίνο.


Δέκα από τις μελέτες είχαν διεξαχθεί στις ΗΠΑ, τρεις σε σκανδιναβικές χώρες και μία στη Βρετανία, ενώ σε όλες είχε εξεταστεί η κατανάλωση δημητριακών σε συνάρτηση με τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές του Χάρβαρντ, οι εθελοντές που έτρωγαν τα περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως είχαν κατά 16% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν απ’ οποιαδήποτε αιτία, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν τα λιγότερα.

Είχαν επίσης 18% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιοπάθεια και 12% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο.

Στους εθελοντές που έτρωγαν κάθε μέρα πάνω από 1 μερίδα δημητριακά ολικής αλέσεως, η νέα μελέτη συσχέτισε την κατανάλωση κάθε πρόσθετης μερίδας των 16 γραμμαρίων με μείωση κατά 9% του κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια και κατά 5% του κινδύνου θανάτου από καρκίνο.


Η μερίδα αυτή αντιστοιχεί σε μισό φλιτζάνι βρασμένο καφέ ρύζι, βρασμένο πλιγούρι βρώμης ή βρασμένα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, ή σε μία λεπτή φέτα100% ψωμί ολικής αλέσεως.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Circulation», τα ευρήματά τους ήταν ιδιαιτέρως ισχυρά όσον αφορά την καρδιαγγειακή θνησιμότητα.

«Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η συστηματική κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πολλών χρόνιων ασθενειών, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος του παχέος εντέρου», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Κι Σαν, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Διατροφής του Χάρβαρντ.

«Εν τούτοις, δεν είχαν γίνει έως σήμερα μεγάλες μεταναλύσεις (συνδυασμένες αναλύσεις) για την κατανάλωση αυτή και την ολική θνησιμότητα».

Τα νέα ευρήματα «υποδηλώνουν ότι υπάρχει όφελος στην επιβίωση», συνέχισε. «Ασφαλώς όλοι θα πεθάνουν μία μέρα, αλλά όσοι τρώνε πολλά δημητριακά ολικής αλέσεως έχουν μειωμένο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα. Δυστυχώς, όμως, ο περισσότερος κόσμος προτιμά τα επεξεργασμένα, λευκά δημητριακά και αυτό κοστίζει ζωές».

Η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (ΑΗΑ) συνιστά να είναι ολικής αλέσεως τουλάχιστον τα μισά από τα δημητριακά (για πρωινό, ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι) που καταναλώνουμε καθημερινά.

tanea.gr