Σάββατο, 25 Ιουνίου 2016

Ανοίγει ο δρόμος για... ραπανάκια από τον Άρη;

Αν κάποτε οι άνθρωποι εγκατασταθούν στον Άρη, θα μπορούσαν να φάνε γεωργικά προϊόντα από τοπικές καλλιέργειες, σύμφωνα μ' ένα πείραμα, που έγινε στην Ολλανδία, σε έδαφος παρόμοιο με αυτό στο γειτονικό πλανήτη.
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Βαγκενίγκεν, με επικεφαλής τον ειδικό σε οικολογικά θέματα Βίγκερ Βάμελινκ, σύμφωνα με τη βρετανική "Γκάρντιαν", καλλιέργησαν με επιτυχία ραπανάκια, αρακά, σίκαλη και ντομάτες, σε χώμα που προσομοίωνε το αρειανό.
Τα προϊόντα των γεωργικών καλλιεργειών, όπως σημειώνει το protothema.gr, δεν βρέθηκαν να περιέχουν επικίνδυνα επίπεδα μετάλλων, πράγμα που είναι ενθαρρυντική ένδειξη πως οι άποικοι στον Άρη θα ήταν δυνατό να καλλιεργούν επί τόπου την τροφή τους.
Το σενάριο αυτό αποτέλεσε κεντρικό άξονα της περυσινής ταινίας "Η διάσωση" ("The Martian"), με τον Ματ Ντέιμον στο ρόλο ενός αστροναύτη που πρέπει να καλλιεργήσει πατάτες για να επιβιώσει.
Για «πολλά υποσχόμενα» αποτελέσματα έκανε λόγο ο Βάμελινκ και τόνισε ότι «μπορούμε πραγματικά να φάμε αυτά τα προϊόντα».
Σημειωτέον ότι στον Άρη υπάρχουν υψηλά επίπεδα βαρέων μετάλλων, όπως καδμίου, χαλκού και μολύβδου.
Θ' ακολουθήσουν περαιτέρω τεστ και με άλλες καλλιέργειες, μεταξύ των οποίων πατάτες. «Πρέπει να ελέγξουμε όσο γίνεται περισσότερες καλλιέργειες, ώστε να σιγουρευτούμε πως οι άποικοι στον Άρη θα έχουν πρόσβαση σε μια ευρεία ποικιλία τροφίμων», δήλωσε ο Βάμελινκ.
Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) σχεδιάζει μια επανδρωμένη πτήση στον "κόκκινο πλανήτη" μέσα στις επόμενες δεκαετίες, ενώ ανάλογα φιλόδοξα σχέδια έχουν και ιδιωτικές εταιρείες και οργανισμοί, όπως η ολλανδική πρωτοβουλία "Mars One".