Σάββατο, 4 Ιουνίου 2016

Ουσία των φυτικών τροφίμων «κόβει» την όρεξη

Μία φυσική ουσία που υπάρχει στα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα μπορεί να διευκολύνει το αδυνάτισμα, διεγείροντας την παραγωγή των ορμονών που «κόβουν» την όρεξη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η ουσία αποτελεί το δραστικό συστατικό ενός συμπληρώματος που δημιούργησαν επιστήμονες της Νέας Ζηλανδίας, όταν ανακάλυψαν τις αδυνατιστικές ιδιότητές της.

Η έρευνα των επιστημόνων από το Ινστιτούτο Έρευνας Φυτών & Τροφίμων της Νέας Ζηλανδίας και το Πανεπιστήμιο του Ώκλαντ, βασίσθηκε στην εξέταση στο εργαστήριο περισσότερων από 900 εκχυλισμάτων φυτών.


Ένα από αυτά ήταν το πιο ανορεξιογόνο απ’ όλα. Ωστόσο οι ερευνητές δεν αποκαλύπτουν ποιο είναι, διότι δεν το έχουν κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Για τον ίδιο λόγο δεν αποκαλύπτουν ούτε σε ποια τρόφιμα υπάρχει, είπαν στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Παχυσαρκίας (EOS 2016) που πραγματοποιείται στο Γκότενμπουργκ της Σουηδίας.

Πάντως έφτιαξαν μ’ αυτό το εκχύλισμα ένα συμπλήρωμα, το οποίο ονόμασαν Amarasate και το οποίο δοκίμασαν σε 19 εθελοντές, διαπιστώνοντας ότι μπορεί να μειώσει σημαντικά τις θερμίδες που κατανάλωναν όταν έτρωγαν σε έναν μπουφέ.

Το Amarasateείναι εξαιρετικά πικρό και χωρίς θερμίδες, και εκμεταλλεύεται το γεγονός πως όταν τρώμε τρόφιμα με πικρή γεύση, ενεργοποιείται η απελευθέρωση στο έντερο τριών ορμονών κορεσμού της πείνας, των CCK, GLP-1 και PYY.


Ο μηχανισμός αυτός, που μας ωθεί να σταματούμε την κατανάλωση φαγητού, πιστεύεται ότι είναι εξελικτικός και ότι προοριζόταν για να προστατεύει τους μακρινούς προγόνους μας από την κατανάλωση δηλητηριωδών φυτών.

Στη μελέτη με τους 19 εθελοντές, οι μισοί πήραν ένα δισκίο Amarasate πριν καθίσουν στον μπουφέ να φάνε και οι υπόλοιποι ένα δισκίο με μία ανενεργό ουσία (εικονικό συμπλήρωμα).

Παρότι όσοι πήραν το συμπλήρωμα δεν ανέφεραν πως ένιωθαν πιο χορτάτοι, το τέλος του γεύματος είχαν καταναλώσει 220 θερμίδες λιγότερες απ’ ό,τι οι εθελοντές της άλλης ομάδας.

Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζων Ίνγκραμ είπε στην Σύνοδο ότι ελπίζει μέσα σε ένα χρόνο να αρχίσει να κυκλοφορεί το συμπλήρωμα στη Νέα Ζηλανδία και μέσα σε τρία έως πέντε χρόνια να κυκλοφορεί στην Ευρώπη.

Έως τότε, «νομίζω ότι καλό θα ήταν όποιος θέλει να αδυνατίσει να προσπαθεί να τρώει περισσότερα πικρά τρόφιμα».

tanea.gr