Κυριακή, 12 Ιουνίου 2016

Θρίλερ στη Βρετανία: Οριακά μπροστά το Brexit

Το ποσοστό των Βρετανών οι οποίοι τάσσονται υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχεται στο 43%, διατηρώντας οριακό προβάδισμα έναντι του ποσοστού των υποστηρικτών της παραμονής, το οποίο βρίσκεται στο 42%, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας The Sunday Times.

Η ίδια εταιρεία είχε διαπιστώσει ότι η εκστρατεία υπέρ της παραμονής είχε προβάδισμα μιας εκατοστιαίας μονάδας έναντι της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης σε μια δημοσκόπηση που είχε δημοσιευθεί τη Δευτέρα.

Οι Βρετανοί πάνε στις κάλπες την 23η Ιουνίου για το δημοψήφισμα το οποίο θα κρίνει εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει στην ΕΕ ή θα αποχωρήσει από αυτήν, μια απόφαση που θα έχει σημαντικές συνέπειες για την πολιτική, την οικονομία, την άμυνα και τη διπλωματία στη Βρετανία και ευρύτερα.


Κάμερον: Το Brexit θα φέρει περικοπές σε συντάξεις και NHS


Οι συντάξεις και το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), το οποίο χρηματοδοτείται από το βρετανικό δημόσιο, θα υποστούν περικοπές εάν οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποίησε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, σύμφωνα με μια κυριακάτικη εφημερίδα, κάνοντας δηλώσεις που μοιάζουν να έχουν στόχο να πείσουν ορισμένους από τους πιο σθεναρούς υποστηρικτές του λεγόμενου Brexit να μεταβάλουν τη στάση τους.


Οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες εμφανίζουν τους Βρετανούς να είναι διχασμένοι ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου στο οποίο θα κριθεί εάν η χώρα τους θα μείνει στην ΕΕ ή θα αποχωρήσει από αυτήν, καταδεικνύουν επίσης ότι οι πιο ηλικιωμένοι ψηφοφόροι είναι πολύ πιθανό να πάνε να ψηφίσουν, αλλά και ότι οι ηλικιωμένοι υιοθετούν ευρωσκεπτικιστικές θέσεις.

Καθώς απομένουν λιγότερες από δύο εβδομάδες πριν ανοίξουν οι κάλπες, ο Κάμερον διεμήνυσε ότι οι ετήσιες αυξήσεις των συντάξεων, οι δωρεάν συνδρομές σε ψηφιακές τηλεοπτικές υπηρεσίες και το πάσο των ηλικιωμένων για τις συγκοινωνίες ενδέχεται να καταργηθούν στο πλαίσιο των προσπαθειών να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» που θα προκαλούσε στα δημοσιονομικά το Brexit, σύμφωνα με την εφημερίδα The Observer.

«Μπορεί να αναγκαστούμε να αρχίσουμε να κόβουμε πράγματα που ο κόσμος εκτιμάει στ' αλήθεια, είτε πρόκειται για χρήματα που πάνε στο NHS, ή για την υποστήριξη που παρέχουμε στο ασφαλιστικό μας σύστημα», δήλωσε ο Κάμερον, σύμφωνα με τον Ομπζέρβερ.

Η εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ δεν ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς να σχολιάσει τις δηλώσεις του βρετανού πρωθυπουργού. Πάντως, έχει υποστηρίξει επανειλημμένα ότι το Λονδίνο θα μπορούσε να αξιοποιήσει τα κεφάλαια που συνεισφέρει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να παράσχει επιπλέον χρηματοδότηση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.
http://www.nooz.gr