Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2016

Σχέδια έκτακτης ανάγκης υπό τον φόβο του Brexit

Του Γιώργου Παυλόπουλου
Για μια μεγάλη και δύσκολη νύχτα προετοιμάζονται τα στελέχη της βρετανικής κυβέρνησης, της κεντρικής τράπεζας και του Σίτι, μόλις κλείσουν οι κάλπες του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου. Κι αυτό διότι εφόσον επικρατήσει το Brexit ή ακόμη και στην περίπτωση που το αποτέλεσμα κριθεί οριακά, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση ανάλογη, αν όχι χειρότερη, εκείνης που δημιουργήθηκε τη «Μαύρη Τετάρτη» της 16ης Σεπτεμβρίου του 1992, όταν οι επιθέσεις που δέχθηκε η στερλίνα (τότε που ο Τζορτζ Σόρος απέκτησε το προσωνύμιο «φονιάς της στερλίνας», αποκομίζοντας κέρδη της τάξης του ενός δισ. μέσα σε λίγες μόνο ώρες) ανάγκασαν τη Βρετανία να αποχωρήσει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ισοτιμιών, δηλαδή τον πρόδρομο του ευρώ.

Ήδη, όλες οι μεγάλες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Citi, της Goldman Sachs, της Deutsche Bank, της HSBC και άλλων, προετοιμάζουν τα κορυφαία στελέχη τους για ολονύκτια εργασία, έχοντας ήδη επεξεργαστεί διάφορα σενάρια διαχείρισης κρίσεων, καθώς θεωρούν πολύ πιθανό να βρεθούν αντιμέτωπες με μαζικές εντολές πωλήσεων και έντονες αναταράξεις σε όλα τα επίπεδα -χρηματιστήρια, ομόλογα και αγορά συναλλάγματος. Ειδικά η στερλίνα εκτιμάται ότι θα δεχθεί έντονες πιέσεις, με αποτέλεσμα να φτάσει και στα επίπεδα του 1,20 έναντι του δολαρίου μέσα σε λίγες ημέρες -από τα 1,41 δολάρια περίπου που βρισκόταν χθες.
Παράλληλα, πυρετώδεις προετοιμασίες υπάρχουν σε επίπεδο Ε.Ε. και κρατών-μελών, παρά το γεγονός ότι κρατούνται χαμηλοί τόνοι, για ευνόητους λόγους. Ειδικά στο Βερολίνο το ζήτημα ουσιαστικά μονοπωλεί το ενδιαφέρον, ενώ χθες το ινστιτούτο DIW εκτίμησε πως ένα Brexit θα κοστίσει στη Γερμανία 0,5% του ΑΕΠ της για το τρέχον έτος.
Πέρα πάντως από την ουσία, σχεδιάζονται και κινήσεις υψηλού συμβολισμού, έτσι ώστε να στελεί το μήνυμα ότι η Ευρώπη συνεχίζει την πορεία της, ανεξαρτήτως της απόφασης των Βρετανών. Σε αυτό το πλαίσιο, την αμέσως επόμενη μέρα, την Παρασκευή 24 Ιουνίου, προγραμματίζεται συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς των έξι ιδρυτικών μελών της ΕΟΚ -Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο- ενώ στις 28 του μήνα θα πραγματοποιηθεί η (εξ αναβολής) τακτική Σύνοδος Κορυφής, όπου και θα κυριαρχήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και τα επόμενα βήματα.
Η αγωνία κορυφώνεται.
Η ναυμαχία του... Τάμεση!
Στον Τάμεση διασταυρώθηκαν χθες οι... στόλοι του Brexit και του Bremain. Οι μεν είχαν ναύαρχό τους τον ηγέτη του ξενοφοβικού και εθνικιστικού κόμματος UKIP, Νάιτζελ Φάρατζ, ενώ οι δε, τον γνωστό τραγουδιστή και φέροντα πλέον τον τίτλο του σερ, Μπομπ Γκέλντοφ. Όσο για τη... ναυμαχία που ακολούθησε ήταν σφοδρή, ενώ παραλίγο να υπάρξουν και θύματα σύμφωνα με τις πληροφορίες, που κάνουν λόγο για παρέμβαση των ψυχραιμότερων και της αστυνομίας.
Ο Γέλντοφ κατηγόρησε τον Φάρατζ ότι κοροϊδεύει τους Βρετανούς ψαράδες, φέροντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι έχει πατήσει μόνο μία φορά στις δεκάδες συνεδριάσεις της αρμόδιας επιτροπής της Ευρωβουλής, στην οποία είναι μέλος. Η απάντηση ήταν πως είναι ντροπή ένας πολυ-εκατομμυριούχος να υπερασπίζεται τους φτωχούς. Έπεται συνέχεια.
http://www.imerisia.gr