Κυριακή, 5 Ιουνίου 2016

Οι ηφαιστειακοί αμπελώνες του Lanzarote

Το ισπανικό νησί αποδεικνύει ότι οι εύφορες κοιλάδες, δεν είναι οι μοναδικές περιοχές ανάπτυξης για τα σταφύλια. Οι τουρίστες του κρασιού αναζητούν ένα συγκεκριμένο είδος εμπειρίας.

Οι τέλειες διακοπές σε ένα οινοποιείο γενικά περιλαμβάνουν γευσιγνωσία σε αιωνόβια κελάρια, πεζοπορία σε πλαγιές που καλύπτονται με ώριμα σταφύλια και αγνάντεμα του ηλιοβασιλέματος πάνω από γραφικές αγροτικές κοιλάδες.

Οι ονειρικοί προορισμοί τέτοιων διακοπών σε οινοποιεία όπως το  Μπορντό, η Τοσκάνη, η κοιλάδα του Λίγηρα και η Νάπα απευθύνονται σε όσους αναζητούν την ιδανική περιπέτεια σε έναν αμπελώνα. Αλλά δεν ακολουθούν όλοι οι προορισμοί το ίδιο μονοπάτι. Στην πραγματικότητα, μία από τις πιο απομακρυσμένες αναπτυσσόμενες περιοχές σταφυλιών του κόσμου, διαθέτει τοπία και γεύσεις που είναι εντελώς διαφορετικά από οποιαδήποτε άλλη περιοχή με κρασιά στον κόσμο.


Αυτή η ασυνήθιστη περιοχή βρίσκεται στην Ισπανία, αλλά δεν έχει καμία σχέση με την ηπειρωτική χώρα, η οποία είναι γνωστή για την υψηλή ποιότητα και τις  χαμηλές τιμές των επιτραπέζιων οίνων της. Το Lanzarote, το πιο απομακρυσμένο από τα Κανάρια Νησιά, είναι η γενέτειρα μιας σειράς από βραβευμένα, επιδέξια φτιαγμένα κρασιά. Το πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό αυτού του ανεμοδαρμένου νησιού, που δεν απέχει πολύ από τη Δυτική Αφρική, είναι το τοπίο του, το οποίο είναι μοναδικό στον κόσμο.

Το Lanzarote διαθέτει μια εξαιρετικά ασυνήθιστη θέα. Χάρη στην ηφαιστειακή ιστορία του, το μεγαλύτερο μέρος του νησιού έχει ξερά, σεληνιακά τοπία, με διαφορετικού χρώματος εδάφη, κρατήρες, παράξενα πετρώματα και ήπια κλίση των βουνών. Το πράσινο που θα περίμενε κανείς να βρει σε αυτό το τροπικό γεωγραφικό πλάτος απουσιάζει εντελώς σχεδόν από την περισσότερη έκταση του νησιού. Ωστόσο, σε ορισμένες περιοχές της ενδοχώρας, ξεπροβάλλουν κάποια αμπέλια από το γκρι-μαύρο ηφαιστειακό έδαφος.

Τον 18ο αιώνα, το Lanzarote ήταν ένα καταπράσινο νησί με μια ακμάζουσα βιομηχανία γεωργίας. Ωστόσο, οι ηφαιστειακές κορυφές που δέσποζαν πάνω από τα χωράφια εξερράγησαν το 1730. Μια σειρά από βίαιες εκρήξεις, άφησαν  παχιά στρώματα τέφρας και ηφαιστειογενή βότσαλα στο έδαφος. Οι αγροτικές κοινότητες του Lanzarote το θεώρησαν αυτό, στην αρχή, ως μια απόλυτη καταστροφή.

Σύντομα όμως, διαπίστωσαν ότι η νέα στρώση ηφαιστειακού εδάφους, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ήταν ιδανική για την καλλιέργεια ορισμένων τύπων σοδειών. Η σπογγώδης σύστασή του επέτρεπε την γρήγορη απορρόφηση του νερού και να την διατήρηση της υγρασίας για μεγάλες χρονικές περιόδους. Η τέφρα ενήργησε επίσης ως ένα είδος μονωτήρα, διατηρώντας τη θερμοκρασία του εδάφους σταθερή ακόμη και εάν η θερμοκρασία του αέρα είχε διακυμάνσεις.

Στο μεγαλύτερο μέρος του, μετά την έκρηξη το Lanzarote έχει γίνει μια ιδανική αμπελουργική περιοχή.


Τα σταφύλια που ευδοκιμούν στο σταχτώδες έδαφος, και οι σχετικά υψηλές πλαγιές του νησιού, προσφέρουν την ιδανική ανάδειξη των αμπελιών. Το δροσερό αεράκι από τον Ατλαντικό και οι ζεστές θερμοκρασίες από την αφρικανική ήπειρο, δίνουν στους αμπελώνες αυτή την εναλλαγή ζεστού-κρύου που χρειάζονται τα σταφύλια. Οι μέρες είναι ζεστές και σχεδόν πάντα ηλιόλουστες και οι νύχτες είναι πολύ δροσερές. Η διαφορά της θερμοκρασίας, που είναι γνωστή στον κόσμο της αμπελουργίας ως ημερήσια μεταβολή της θερμοκρασίας, είναι σημαντική για τα σταφύλια για να αναπτύξουν τόσο το σωστό ποσοστό οξύτητας (από τις δροσερές νύχτες), όσο και την γλυκύτητα (από τις ζεστές και ηλιόλουστες ημέρες).

Ωστόσο, οι αμπελουργοί του Lanzarote έχουν να αντιμετωπίσουν ένα μεγάλο πρόβλημα, τους συνεχείς άνεμους που πνέουν από τον Ατλαντικό. Οι συνθήκες είναι ιδανικές για surfing και kite, αλλά οι ισχυροί άνεμοι μπορεί να σπείρουν τον όλεθρο στους νέους αμπελώνες, μετακινώντας τους ή ξεριζώνοντας τους εντελώς.

Με τα χρόνια, οι ντόπιοι αγρότες έχουν τελειοποιήσει μια σχεδόν αλάνθαστη μέθοδο για την προστασία των σταφυλιών. Οι αγρότες σκάβουν μια μεγάλη, ρηχή λακκούβα στο έδαφος, στην οποία τοποθετείται το νεαρό φυτό. Στην συνέχεια, τοποθετούν μεγάλες ηφαιστειακές πέτρες γύρω από την λακκούβα, από την μεριά που φυσούν οι άνεμοι, δημιουργώντας έτσι ένα χαμηλό, ημικυκλικό φράγμα. Το ύψος του αυτοσχέδιου τοιχώματος και το βάθος της λακκούβας , παίζουν σημαντικό ρόλο. Το νεαρό αμπέλι πρέπει ακόμη να είναι σε θέση να απορροφά τον ήλιο χωρίς να παρεμποδίζεται από τις σκιές, και η τρύπα πρέπει να είναι αρκετά ρηχή ώστε το φυτό να εξακολουθεί να παίρνει τα θρεπτικά συστατικά και το νερό που παγιδεύεται  στο ηφαιστειακό έδαφος.

Κάθε αμπέλι στο Lanzarote έχει χιλιάδες από αυτές τις λακκούβες και τους τοίχους που αντιστοιχούν και σε ένα  αμπέλι.

Η κύρια αμπελουργική περιοχή του Lanzarote ονομάζεται La Geria. Σχεδόν όλα τα οινοποιεία που είναι χτισμένα στις πλαγιές της εμφιαλώνουν το δικό τους προϊόν σε αντίθεση με την πώληση σταφυλιών ή την εξωτερική ανάθεση της παραγωγής όπως γίνεται σε άλλα μέρη. Αυτό οδηγεί σε μια συλλογή από ιδιαίτερα κρασιά που σερβίρονται και πωλούνται στα ισπανικά παντοπωλεία που είναι ιδιοκτησίας των ίδιων των οινοπαραγωγών. Μπορείτε να βρείτε κρασιά του Lanzarote στους υπόλοιπους Καναρίους Νήσους, στην ηπειρωτική Ισπανία, και περιστασιακά στις ΗΠΑ και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Το El Grifo, που χρονολογείται στο 1775, είναι το αρχαιότερο οινοποιείο στο νησί, το οποίο όχι μόνο σερβίρει ποιοτικά κόκκινα και λευκά κρασιά, αλλά έχει επίσης ένα μουσείο που αφηγείται την ιστορία για το πώς το Lanzarote κατέληξε να είναι ένα μια τόσο ισχυρή, αναπτυσσόμενη μονάδα παραγωγής  σταφυλιών.  Δεν είναι όμως όλα τα οινοποιεία του νησιού ιστορικά. Μερικά είναι αρκετά μοντέρνα, έχοντας μόλις πρόσφατα φυτέψει τα πρώτα αμπέλια τους. Ακόμα και αυτά, ωστόσο, χρησιμοποιούν την παραδοσιακή μέθοδο λακκούβας-τοιχώματος για την προστασία των σταφυλιών τους.

Για να γίνει ακόμα πιο μυστηριακή η εμπειρία, οι τουρίστες συχνά καταφτάνουν στα τοπικά παντοπωλεία πάνω σε καμήλες. Έχοντας έρθει από τη Σαχάρα πριν από λίγο καιρό, αυτά τα θηριώδη ζώα, είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν εύκολα με το μαλακό, αμμώδες έδαφος και να πάνε όπου τα οχήματα δεν μπορούν. Μερικά οινοποιεία εξακολουθούν να ακολουθούν την παραδοσιακή πρακτική της χρήσης καμήλων για να μεταφέρουν τα σταφύλια της πρόσφατης συγκομιδής από το αμπέλι στους τομείς μεταποίησης, οι οποίοι βρίσκονται χαμηλότερα στις πλαγιές των λόφων.

krasiagr.com