Κυριακή, 3 Ιουλίου 2016

Το παθητικό κάπνισμα... κουφαίνει

Το κάπνισμα έχει πολλές παρενέργειες στην υγεία - και μια από τις λιγότερο γνωστές είναι η σταδιακή απώλεια της ακοής. Τώρα, μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι δεν φθίνει μονάχα η ακοή των καπνιστών εξαιτίας του, αλλά και αυτή όσων εισπνέουν τον καπνό των άλλων.
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Tobacco Control» και πραγματοποιήθηκε σε 3.307 εθελοντές, άλλοι εκ των οποίων ήταν πρώην καπνιστές και άλλοι παθητικοί.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα τους υπέβαλλαν σε εξετάσεις ακοής, καταγράφοντας πόσο καλά άκουγαν τις χαμηλές, μεσαίες και υψηλές συχνότητες.
Επιπλέον, υπέβαλλαν τους παθητικούς καπνιστές σε εξετάσεις αίματος για να καταγράψουν τα επίπεδα της κοτινίνης (είναι ένα υποπροϊόν της νικοτίνης) και μέσω αυτής να αξιολογήσουν τον βαθμό της παθητικής έκθεσής τους στον καπνό των τσιγάρων.

Όπως διαπίστωσαν, οι παθητικοί καπνιστές είχαν ιδιαίτερα αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάζουν διαταραχή της ακοής, σε όλο το φάσμα του ήχου – και μάλιστα σε σημείο να αδυνατούν να κάνουν μια συζήτηση όταν γύρω τους υπήρχε θόρυβος. Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος να πάσχουν από διαταραχή της ακοής ήταν αυξημένος κατά σχεδόν 35%.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η φθορά της ακοής εξαιτίας του καπνίσματος οφείλεται στην διαταραχή της ροής του αίματος στα μικροσκοπικά αγγεία του αυτιού, που έχει ως συνέπεια να μην τροφοδοτείται με το οξυγόνο που χρειάζεται για να λειτουργεί σωστά.
Επειδή, εξάλλου, βλάβες της ακοής εντοπίστηκαν και στους παθητικούς καπνιστές με πολύ χαμηλά επίπεδα κοτινίνης στο αίμα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ακόμα και η μικρή έκθεση στον καπνό των άλλων, είναι επιβλαβής για την ακοή.

  tanea.gr