Παρασκευή, 8 Ιουλίου 2016

Ενας μυστηριώδης ερημίτης γαλαξίας αποκαλύπτεται

Το Hubble συνέλαβε στον φακό του έναν "μυστηριώδη ερημίτη", όπως σημειώνει η NASA στον τίτλο της ανάρτησης η οποία συνοδεύει τη σχετική, υπέροχη φωτογραφία.
Στη φωτογραφία (κάτω) απεικονίζεται ο γαλαξίας UGC 4879, ένας νάνος γαλαξίας ακανόνιστου σχήματος. Όπως προδίδει ο όρος, οι ακανόνιστοι νάνοι γαλαξίες έχουν τόσο λιγότερα άστρα όσο και πιο διάσπαρτα, σε σχέση με τα κοσμικά τους ξαδέρφια. Δεν έχουν ούτε το μαγευτικό σχήμα των σπειροειδών γαλαξιών (όπως π.χ. αυτή η "χιονονιφάδα") ούτε έστω, τη συνοχή των ελλειπτικών. 


Ο ερημίτης και μυστηριώδης γαλαξίας UGC 4879 (κλικ για τη φωτογραφία σε μεγαλύτερο μέγεθος) - Credit: NASA/ESA
Ο ερημίτης και μυστηριώδης γαλαξίας UGC 4879 (κλικ για τη φωτογραφία σε μεγαλύτερο μέγεθος) - Credit: NASA/ESA

Ο χαρακτηρισμός "ερημίτης" προκύπτει από το γεγονός ότι ο UGC 4879 είναι πράγματι, πολύ απομονωμένος. Ο κοντινότερος γείτονάς του, ο επίσης ακανόνιστος και μοναχικός Leo A, βρίσκεται σε απόσταση 2,3 εκατομμυρίων ετών φωτός. Συγκριτικά, ο κοντινότερος γαλαξίας στο ηλιακό μας σύστημα υπολογίζεται ότι απέχει "μόλις" 42 χιλιάδες έτη φωτός από το κέντρο του γαλαξία μας.
Η εντυπωσιακή μοναξιά του υποδεικνύει ότι ο UGC 4879 δεν έχει αλληλεπιδράσει με κάποιον άλλο γαλαξία. Γεγονός που τον καθιστά ιδανικό για παρατηρήσεις ανεπηρέαστου από αλληλεπιδράσεις με άλλους γαλαξίες σχηματισμού άστρων. Αλλά, προς τι ο δεύτερος χαρακτηρισμός, "μυστηριώδης";
Έρευνες που έχουν γίνει ήδη με αντικείμενο τον UGC 4879, αποκάλυψαν σημαντική δραστηριότητα σχηματισμού άστρων στα πρώτα 4 δισεκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang. Ωστόσο, αυτήν την περίοδο ακολούθησε μία παράξενη ηρεμία διάρκειας 9 δισεκατομμυρίων ετών, η οποία διακόπηκε πριν 1 δισεκατομμύριο έτη από μία νέα ανάφλεξη της διαδικασίας αστρικής γένεσης.
Ο λόγος για αυτήν τη συμπεριφορά παραμένει άγνωστος, σημειώνει η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία. Και οι αστρονόμοι συνεχίζουν να παρατηρούν αυτόν τον "μυστηριώδη ερημίτη", ο οποίος παρέχει πλούσιο υλικό προς μελέτη, ώστε να καταλάβουν λίγο καλύτερα τα πολύπλοκα μυστήρια του σύμπαντος...