Τετάρτη, 3 Αυγούστου 2016

Κέρκυρα. Εκκληση σε εθελοντές αιμοδότες από Δήμο, Νομ. Σύλλογο ΑμεΑ και Σύλλογο Μεσ. Αναιμίας

 Η Επιτροπή Τράπεζας Αίματος του Δήμου Κέρκυρας, ο Νομαρχιακός Σύλλογος ΑμεΑ Κέρκυρας και ο Κερκυραϊκός Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία ενημερώνουν ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση σε αίμα για την αντιμετώπιση των αναγκών των κατοίκων του Δήμου μας αλλά και των επισκεπτών μας την καλοκαιρινή περίοδο και ιδιαίτερα τον μήνα που διανύουμε.
Κάνουν έκκληση σε όλους τους εθελοντές αιμοδότες να δώσουν δέκα λεπτά από τη ζωή τους, δίνοντας ζωή, δίνοντας αίμα, στη Μονάδα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας.
Ωράριο αιμοδοσίας: Καθημερινές 8.00 με 14.00 και 15.30 έως 20.30
Σάββατο 09.00 με 14.00.
Σάββατο απόγευμα και Κυριακή εκτός Νοσοκομείου σε προεπιλεγμένα σημεία του νησιού.
Ακολουθούν οδηγίες για τον αιμοδότη:
Ο αιμοδότης θα πρέπει:
• Να αισθάνεται καλά
• Να είναι ξεκούραστος
• Να έχει κοιμηθεί την προηγούμενη ημέρα 6-7 ώρες τουλάχιστον
• Πριν την αιμοδοσία πρέπει να προηγείται ελαφρύ πρωινό ή να έχουν περάσει 4 ώρες από το μεσημβρινό γεύμα, που καλό είναι να είναι επίσης ελαφρύ.
• Απαγορεύεται η υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών πριν την αιμοδοσία.
• Μετά την αιμοδοσία ο αιμοδότης δεν πρέπει να καπνίσει για μία ώρα, να μην οδηγήσει για μισή ώρα, να μην κάνει έντονη σωματική άσκηση την ημέρα της αιμοδοσίας.
Υπάρχουν κίνδυνοι από την αιμοδοσία;
Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη μετάδοση νοσημάτων μέσω της αιμοδοσίας, καθώς τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή του αίματος είναι μιας χρήσεως και αποστειρωμένα.
Είναι φυσικά απαραίτητο να απαντήσετε με ειλικρίνεια στις ερωτήσεις σχετικά με την κατάσταση της υγείας σας και να μην προσπαθείτε να αποκρύψετε πληροφορίες από τον γιατρό.
Υπάρχουν οφέλη από την αιμοδοσία;
Συσσωρευμένα δεδομένα της τελευταίας δεκαετίας έχουν τεκμηριώσει την ωφελιμότητα της ελεγχόμενης αφαίμαξης, σχεδόν σίγουρα, μέσω της μείωσης του εφεδρικού σιδήρου ο οποίος σαν οξειδωτικός παράγοντας συμμετέχει και είναι ο κύριος υπεύθυνος σε διαδικασίες όπως η γήρανση, η αρτηριοσκλήρωνση και η ογκογένεση. Τουλάχιστον προσωρινά, η αφαίμαξη βελτιώνει την ρεολογία του αίματος, δηλαδή το αίμα κυκλοφορεί ευκολότερα με λιγότερη "κούραση" της καρδιάς και λιγότερη επιβάρυνση και φθορά των αγγείων.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τράπεζας Αίματος
 

Ανδρέας Σκούπουρας
Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής