Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2016

Η τρομοκρατία απειλεί τον τουρισμό στην Ευρώπη

Καθώς ο αριθμός των περιοχών του κόσμου που έχουν πληγεί από την τρομοκρατία, τη βία, την εγκληματικότητα και τις επιδημίες διευρύνεται ανησυχητικά, περιορίζονται σημαντικά τα ταξίδια κυρίως προς την Ευρώπη και την Τουρκία.

Σύμφωνα με το CNBC, το 2015 η ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία εκτιμάται ότι συνέβαλε 7,2 τρισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομική παραγωγή και υποστήριξε πάνω από 284 εκατ. θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού.

Ωστόσο, φέτος, οι ταξιδιώτες φαίνεται να παίρνουν περισσότερο στα σοβαρά τους κινδύνους που συνδέονται με την τρομοκρατία και προσαρμόζουν τα σχέδιά τους.


Τις τελευταίες εβδομάδες, το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει εκδώσει σχετικές προειδοποιήσεις προς ταξιδιώτες για την Τουρκία και την Ευρώπη.

Με τους γεωπολιτικούς κινδύνους να εντείνονται, οι ασφαλιστικές εταιρίες τονίζουν ότι οι επιβάτες ενημερώνονται όλο και περισσότερο για τις πολιτικές επιστροφής χρημάτων, ενώ σχεδόν το ένα τέταρτο των Αμερικανών αναφέρει πλέον ότι θα ακυρώσει, θα μεταβάλλει ή θα επανεξετάσει τα ταξιδιωτικά του σχέδια.

Πρόσφατα στοιχεία που επικαλείται το διεθνές δίκτυο, καταδεικνύουν ότι στον απόηχο των τρομοκρατικών κτυπημάτων στην Ευρώπη, μόνο ο γαλλικός τουριστικός τομέας εκτιμάται ότι έχει χάσει 270 εκατ. ευρώ από τα τέλη του 2015.


«Οι Αμερικανοί ενδέχεται να δώσουν προτεραιότητα στην ασφάλεια έναντι των χρημάτων και να ταξιδέψουν σε πιο ακριβούς προορισμούς για να διασφαλίσουν την ασφάλειά τους», τόνισε ο Daniel Durazo της Allianz Global Assistance USA.

Πάντως, το δημοσίευμα μεταδίδει ότι κάποιοι ταξιδιώτες ενδέχεται να επωφεληθούν από τις έντονες ανησυχίες, καθώς οι αεροπορικές εταιρίες και διάφοροι τομείς της βιομηχανίας προσπαθούν να αναχαιτίσουν τη βουτιά στις κρατήσεις.

Για παράδειγμα, ενώ συνήθως οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων αγγίζουν το peak τους στα τέλη Μαΐου και τις αρχές Ιουνίου, φέτος έχουν υποχωρήσει ραγδαία.

Σε κάθε περίπτωση, οι ταξιδιώτες που υλοποιούν τα σχέδιά τους και επισκέπτονται τους προορισμούς που είχαν επιλέξει, στρέφονται περισσότερο στην ασφάλεια και εξετάζουν λεπτομερέστερα το πού πηγαίνουν και ποιες εταιρίες χρησιμοποιούν. Καθώς μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες μπορεί να αποτελέσουν στόχους τρομοκρατικών κτυπημάτων, οι ταξιδιώτες χρησιμοποιούν υπηρεσίες όπως οι Airbnb και HomeAway.

Την ίδια ώρα, τα ξενοδοχεία ενισχύουν την ασφάλεια όσο περισσότερο μπορούν, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν το προσωπικό για να διασφαλίσουν την αποτελεσματική διαχείριση σε περίπτωση πολλαπλών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.
http://www.nooz.gr