Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2016

Διεθνής απειλή του Κίτρινου πυρετού

 Οι αρχές υγείας αναμένουν να εμβολιάσουν 14 εκατομμύρια ανθρώπους τις επόμενες 10 ημέρες στην Αφρική. 
Στο Κονγκό και την Αγκόλα άρχισε μια από τις μεγαλύτερες εκστρατείες επείγοντος εμβολιασμού στην Αφρική αυτή την εβδομάδα, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), για τον περιορισμό της επιδημίας κίτρινου πυρετού που έχει σκοτώσει εκατοντάδες φέτος. Οι αρχές αναμένουν να εμβολιάσουν 14 εκατομμύρια ανθρώπους τις επόμενες 10 ημέρες, συμπεριλαμβανομένων περίπου 8,5 εκατομμυρίων στην πυκνοκατοικημένη πρωτεύουσα του Κονγκό, Κινσάσα, όπου η παρουσία της νόσου έχει προκαλέσει φόβους για μια πολύ ευρύτερη εξάπλωση, καθώς υπάρχουν περίπου 6.000 ύποπτα κρούσματα στην περιοχή.Οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν στην Αγκόλα και περίπου 41.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν αναπτυχθεί σε περισσότερες από 8.000 τοποθεσίες, με 17,3 εκατομμύρια σύριγγες.
Ένα μικρό αλλά σημαντικό ποσοστό των περιπτώσεων πεθαίνουν από ίκτερο, αιμορραγία και ανεπάρκεια πολλαπλών οργάνων. Περισσότεροι από 400 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό από τον Δεκέμβριο. Η εκστρατεία έχει επιταχυνθεί, για να προσπαθήσει να σταματήσει την εξάπλωση, πριν αρχίσει η περίοδος των βροχών τον Σεπτέμβριο και κάνει τις πιο απομακρυσμένες περιοχές απρόσιτες. Ακόμη μία πρόκληση είναι να κρατηθούν τα εμβόλια κρύα. «Μέχρι το τέλος αυτής της εκστρατείας εμβολιασμού, πρόκειται να τερματίσουμε την εξέλιξη του κίτρινου πυρετού», δήλωσε ο υπουργός Υγείας του Κονγκό, FelixKabangeNumbiKabange, κατά τη διάρκεια τελετής για τον εορτασμό της έναρξης της εκστρατείας. Η αλήθεια όμως είναι πως οι προμήθειες του εμβολίου είναι περιορισμένες. Τα περισσότερα από 18 εκατομμύρια εμβόλια που έχουν σταλεί στην ήπειρο είναι πολύ λίγα για τις 40 εκατομμύρια δόσεις που χρειάζονται. 
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προτείνει να χρησιμοποιούν το ένα πέμπτο της τυπικής δόσης του εμβολίου, η οποία διαρκεί περίπου ένα χρόνο. «Η προστασία όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων είναι στο επίκεντρο αυτής της στρατηγικής. Με περιορισμένη προσφορά, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα εμβόλια πολύ προσεκτικά», δήλωσε ο WilliamPerea, συντονιστής της ΠΟΥ, στην Μονάδα Ελέγχου Επιδημικών Ασθενειών. Η οργάνωση “SavetheChildren”, η οποία στέλνει μονάδα ταχείας αντίδρασης, για την υποστήριξη των εμβολιασμών στο Κονγκό, προειδοποίησε ότι η επιδημία θα μπορούσε σύντομα να εξαπλωθεί στην Αμερική, την Ασία, την Ευρώπη και σε άλλες πόλεις στην Αφρική. Η επιδημία έχει φτάσει μέχρι την Κίνα, μεταφερόμενη από εργαζόμενους που επιστρέφουν από την Αγκόλα, αλλά ο εκπρόσωπος της ΠΟΥ Ταρίκ Γιασάρεβιτς, δήλωσε αισιόδοξος και ότι θα περιοριστεί.

http://www.life2day.gr