Κυριακή, 7 Αυγούστου 2016

Το βραδινό ικανό ν' απορυθμίσει το βιολογικό ρολόι


Οι άνθρωποι με απορυθμισμένα βιολογικά ρολόγια, όπως αυτοί που δουλεύουν σε βάρδιες, υποφέρουν συχνότερα από διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία και καρκίνο.
Το πιο σημαντικό όργανο για τη ρύθμιση του βιολογικού ρολογιού (του κιρκάδιου ρυθμού) είναι ο εγκέφαλος. Ωστόσο, και άλλα όργανα εμπλέκονται σ' αυτή τη διαδικασία, όπως το συκώτι, που καθορίζει τα επίπεδα γλυκόζης στον οργανισμό.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα, όπως αναφέρει το govastileto.gr, παρατήρησαν ότι η κατανάλωση κάποιων τροφών επηρεάζει το βιολογικό ρολόι. Συγκεκριμένα, ο σίδηρος που παίρνουμε από την τροφή επηρεάζει το βιολογικό ρολόι του συκωτιού, που, ούτως ή άλλως, ρυθμίζεται από τη διατροφή μας.
Καθώς κοιμόμαστε, το ηπατικό μας ρολόι φροντίζει να διατηρούνται σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μας, τα οποία αυξάνονται το πρωί, πριν ξυπνήσουμε. Όταν το ρολόι του συκωτιού χάσει το συγχρονισμό του μ' εκείνο του εγκεφάλου, μπορεί να οδηγηθούμε σε μεταβολικά προβλήματα, εξηγεί ο δρ. Donald A. McClain, καθηγητής Ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα κι επικεφαλής της έρευνας, που έγινε σε ποντίκια, στα οποία έδιναν περισσότερο σίδηρο μέσω της διατροφής τους.
Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι, όταν ένας άνθρωπος που πρόκειται να δουλέψει το βράδυ, φάει τρόφιμα με πολύ σίδηρο -όπως το κόκκινο κρέας- είναι πιθανό να οδηγηθεί στο να χαθεί ο συγχρονισμός ανάμεσα στο ρολόι του εγκεφάλου και σε εκείνο του ήπατος κι έτσι να δημιουργηθούν προβλήματα με το μεταβολισμό του.