Τρίτη, 2 Αυγούστου 2016

Η πάπρικα και τα μυστικά συντήρησης της

Οι περισσότεροι  γνωρίζουμε κάποιες γενικές πληροφορίες για την πάπρικα, ξέρουμε ότι πρόκειται για πιπεριά που υπάρχει σε γλυκιά και καυτερή γεύση η οποία χρησιμοποιείται στα φαγητά αυτούσια ή ως μπαχαρικό. Στο σημερινό μας άρθρο θα εμβαθύνουμε περισσότερο στις ιδιότητες και τα μυστικά συντήρησης της.
Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά ενώ ταυτόχρονα δεν υστερεί σε γεύση, περιέχει μόλις 19 θερμίδες ανά κουταλιά σούπας και μπορείτε να την καταναλώσετε άφοβα. Το μπαχαρικό δημιουργείται από την κόκκινη πιπεριά Capsicum annuum και φτάνει στο τραπέζι μας σε μορφή σκόνης. Μπορεί να έχει ελάχιστη περιεκτικότητα σε θερμίδες παρέχει όμως πλούσια οφέλη λόγω της περιεκτικότητας της σε καροτενοειδή που έχουν άφθονη βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε και σίδηρο.
Ήρθε στην Ευρώπη και διαδόθηκε μέσω του εμπορίου στην Ασία και την Αφρική αρκετούς αιώνες πριν από τις χώρες της Ισπανίας και Πορτογαλίας, στις μέρες καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του πλανήτη, ειδικά στην Ευρώπη σε χώρες όπως Σερβία, Ισπανία, Ουγγαρία και φυσικά συνεχίζεται η καλλιέργεια της σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ.

Θρεπτικά οφέλη που περιέχει η πάπρικα

paprika-ta-mystika-tis-suntirisis
Έχει πλούσια περιεκτικότητα σε:
  • Βιταμίνη Α
  • Καροτενοειδή (που της παρέχει το έντονο κόκκινο χρώμα)
  • Λουτεΐνη
  • Ζεαξανθίνη (Συμβάλλει στη βελτίωση της όρασης)
  • Βιταμίνη Ε (είναι αντιοξειδωτικό που βοηθά στη σωστή πήξη του αίματος και καλύτερη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων)
  • Σίδηρος

Τα μυστικά της συντήρησης

Τα μπαχαρικά δίνουν άρωμα και γεύση στα φαγητά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε σε συνδυασμούς, είτε το καθένα ξεχωριστά σε κάθε φαγητό. Ανάλογα τι πρόκειται να μαγειρέψετε υπάρχει και ο κατάλληλος συνδυασμός, εδώ και καιρό έχουμε ανοίξει την ενότητα με τα μπαχαρικά και συγκεκριμένα ποιοι συνδυασμοί ταιριάζουν ανάλογα με το φαγητό που θα ετοιμάσουμε, σήμερα θα δούμε για την πάπρικα και πώς να τη συντηρήσουμε για περισσότερο καιρό.
Μπορεί να έχετε διαπιστώσει πως τα μπαχαρικά αντέχουν στο ντουλάπι για μήνες ολόκληρους και πολλά χρόνια, όμως δε συμβαίνει το ίδιο με την πάπρικα. Για να διατηρηθεί περισσότερο καιρό από το συνηθισμένο πρέπει να αποθηκεύσουμε σε ξηρό και δροσερό μέρος, μάλιστα υπάρχει ένα μεγάλο ενδεχόμενο, να είναι καλύτερα να αποθηκεύσετε την πάπρικα στο ψυγείο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Με αυτό τον τρόπο θα κρατήσει το χρώμα της για περισσότερο καιρό αλλά και το ιδιαίτερο, γλυκό άρωμα της.
Σε γενικές γραμμές να θυμάστε ότι είναι καλύτερο να προμηθεύεστε μικρές ποσότητες πάπρικας, που θα τελειώνουν γρήγορα και δε χρειάζεται να τις φυλάτε σε δοχεία. Δώστε προσοχή σε αυτά τα μικρά και απλά πραγματάκια και δεν υπάρχει κίνδυνος να πετάξετε την πάπρικα που αγοράσατε ποτέ ξανά.
http://www.votanonkipos.gr