Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2016

«Κινέζικο μαρτύριο» με τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις

Του Βασίλη Αγγελόπουλου
Το μαρτύριο των... περικοπών στις επικουρικές συντάξεις, που ξεκίνησε τον Αύγουστο, δεν τελειώνει ούτε τον Σεπτέμβριο, αλλά θα συνεχιστεί και στην καταβολή του Οκτωβρίου. 

Όπως όλα δείχνουν, στις 2 Σεπτεμβρίου, που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί η επόμενη καταβολή επικουρικών συντάξεων, θα γίνουν περικοπές σε περίπου 150.000 συντάξεις, που αποτελούν σχεδόν το 20% των 805.000 συντάξεων, των οποίων ο επανυπολογισμός ολοκληρώθηκε. Οι μειώσεις θα φτάσουν έως και το 38% για ένα μικρό αριθμό συντάξεων (περίπου 1.700), ενώ μεσοσταθμικά κινήθηκαν στο 9,45%. 

Απομένουν όμως περισσότερες από 100.000 συντάξεις, που ακόμα δεν έχει καταστεί εφικτό να γίνει ο επανυπολογισμός τους και αυτές πρόκειται να μεταφερθούν για τον Οκτώβριο. Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τον Αύγουστο ξεκίνησε το «γαϊτανάκι» των μειώσεων που πραγματοποιήθηκαν σε περίπου 66.000 επικουρικές συντάξεις. Οι μειώσεις, που αφορούν μόνο την επικούρηση, προκύπτουν στην περίπτωση που οι συντάξιμες αποδοχές, δηλαδή το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων είναι πάνω από 1.300 ευρώ μικτά ή 1.180 ευρώ καθαρά. 


Οι περικοπές που θα γίνουν στην καταβολή του Σεπτεμβρίου αφορούν συνταξιούχους του ΕΤΕΑ, που προέρχονται από τα εξής ταμεία: ΕΤΕΑΜ (ΙΚΑ), ΤΕΑΥΕΚ (Εμποροϋπάλληλοι), ΤΕΑΠΟΖΟ (εργαζόμενοι σε εταιρίες Οινοποιϊας – ζυθοποιϊας), ΤΕΑΝΤΠ (υπάλληλοι ναυτικών και τουριστικών πρακτορείων), ΚΑΠ / ΔΕΗ (συνταξιούχοι ΔΕΗ) και ΤΑΠΤΠ (εργαζόμενοι σε πρώην τράπεζα Πίστεως – Alpha Bank). 

 Τα ταμεία – τομείς του ΕΤΕΑ, των οποίων ο επανυπολογισμός των συντάξεων, άρα και οι περικοπές μεταφέρονται για τον Οκτώβριο είναι: ΤΕΑΠΕΤΕ (Εμπορική Τράπεζα), ΤΕΑΕΧ και ΤΕΑΥΑΠ (πρώην χωροφυλακή και αστυνομία πόλεων), ΚΕΑΝ (ναυτικοί), ΕΤΑΠ – ΜΜΕ (Δημοσιογράφοι), Τομείς επικούρησης μηχανικών, εργοληπτών δημοσίων έργων, συμβολαιογράφων και δικηγόρων, ΤΕΑΑ (Αρτοποιοί) και ΤΕΑΠΥΚ (πρατηριούχοι υγρών καυσίμων). Σημειώνεται ότι οι περικοπές έχουν αναδρομική ισχύ, αφού ξεκινούν από τον Ιούλιο και μετά. Τα αναδρομικά ποσά, θα αναζητηθούν σε τρεις ισόποσες μηνιαίες δόσεις, στις καταβολές επικουρικών συντάξεων του Οκτωβρίου, του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

www.dikaiologitika.gr