Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου 2016

Η Σουηδία έτοιμη να καθιερώσει το 6ωρο

Η Σουηδία φαίνεται πως θα γίνει η πρώτη χώρα που θα καταργήσει το 8ωρο και θα καθιερώσει το 6ωρο, καθώς ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις υιοθετούν το νέο πιο παραγωγικό μοντέλο.

Σύμφωνα με το Science Alert, η σουηδική κυβέρνηση πέρυσι χρηματοδότησε τη διεξαγωγή πειράματος στο γηροκομείο Svartedalens, με τους νοσηλευτές να εργάζονται έξι ώρες την ημέρα. Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, τα αποτελέσματα ήταν υπέρ του 6ώρου.

Κατά τα αποτελέσματα, όσοι δούλευαν έξι ώρες την ημέρα, ήταν πιο παραγωγικοί σε σύγκριση με εκείνους που δούλευαν περισσότερο.


Μάλιστα, όσοι δούλευαν 6ωρο ήταν σχεδόν τρεις φορές λιγότερο πιθανό να πάρουν άδεια δύο εβδομάδων, ενώ μειώθηκε κατά το ήμισυ το ποσοστό των υπαλλήλων που ζητούσε αναρρωτική.


Συγκεκριμένα, 68 από τις νοσηλεύτριες που εργάζονταν έξι ώρες πήραν τις μισές ημέρες αναρρωτικής άδειας συγκριτικά με τους υπολοίπους.

Ακόμη, οι νοσοκόμες που εργάζονταν λιγότερες ώρες ήταν πιο ευτυχισμένες. Ανέφεραν ότι είναι 20% πιο ευτυχισμένες και, ως εκ τούτου θα έκαναν 64% περισσότερες δραστηριότητες με τους ασθενείς.

Δεν είναι λίγες οι σκανδιναβικές επιχειρήσεις που έχουν εφαρμόσει το νέο μοντέλο και ήδη βλέπουν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.

Η Toyota εφάρμοσε το 6ωρο πριν από 14 χρόνια στα συνεργεία της στο Γκέτεμποργκ και αμέσως είδε διαφορά, καθώς το προσωπικό της εμφανίζεται πιο ευτυχισμένο, ενώ τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 25%.
http://www.nooz.gr