Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2016

Ο εγκέφαλος εμπόδιο στην προσπάθεια αλλαγής των συνηθειών

Το εύρημα εξηγεί γιατί είναι τόσο ατελέσφορη η συνύπαρξη όσων προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα με καπνιστέςΕάν οι αποφάσεις που πήρατε στις αρχές του χρόνου ήδη κινδυνεύουν να μην υλοποιηθούν και δεν μπορείτε να εμποδίσετε τον εαυτό σας να ανάψει ένα τσιγάρο ή να φάει λίγες τηγανητές πατάτες, υπεύθυνος είναι ο εγκέφαλός σας.

Μία νέα μελέτη έδειξε ότι όταν ένας άνθρωπος που προσπαθεί να κόψει το κάπνισμα βλέπει τους άλλους να καπνίζουν, συντελείται μία «έκρηξη» δραστηριότητας στο τμήμα του εγκεφάλου που ρυθμίζει τις παρορμήσεις μας, με συνέπεια να βγαίνουν εκτός ελέγχου.

Το εύρημα εξηγεί γιατί είναι τόσο ατελέσφορη η συνύπαρξη όσων προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα με καπνιστές, λένε οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ντιουκ που εκπόνησαν τη μελέτη.

Σε μία άλλη ερευνητική εργασία, στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που πάσχουν από βουλιμία συχνά παρουσιάζουν μία γενετική βλάβη στα κυκλώματα του εγκεφάλου που ελέγχουν την παρορμητική συμπεριφορά - και αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί είναι τόσο δύσκολο να ελέγχουν την επιθυμία τους για το φαγητό.