Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2016

Μεσογειακή διατροφή: μειωμένος κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου

Πλήθος ερευνών έχει τεκμηριώσει τη σχέση μεταξύ της μεσογειακής διατροφής και της καλύτερης υγείας της καρδιάς. Παρέχοντας περαιτέρω απόδειξη αυτής της σύνδεσης, μια νέα μελέτη υποστηριζει ότι η διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και θανάτου. 
 Η κύρια συγγραφέας Dr. Nita Forouhi της Μονάδας Επιδημιολογίας του Ιατρικού Συμβουλίου Έρευνας του Πανεπιστημίου του Cambridge στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι συνεργάτες της ανέφεραν τα ευρήματά τους στο περιοδικό BMC Medicine. 
Η καρδιαγγειακή νόσος (CVD) αναφέρεται σε συνθήκες που επηρεάζουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφαλικού επεισοδίου, της καρδιακής προσβολής, και των καρδιακών παθήσεων. 
Οι καρδιακές παθήσεις είναι η πρώτη αιτία θανάτου για τους άνδρες και τις γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες, σκοτώνοντας περίπου 610.000 άτομα ετησίως. Η καρδιακή προσβολή επηρεάζει περίπου 735.000 Αμερικανούς κάθε χρόνο, ενώ περίπου 800.000 άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με το εγκεφαλικό επεισόδιο. 

 Η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής θεωρείται κλειδί για τη μείωση του κινδύνου της καρδιαγγειακής νόσου και πολυάριθμες μελέτες το έχουν αποδείξει. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal πριν μερικούς μήνες, για παράδειγμα, αποκάλυψε ότι οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που ακολουθούν μια μεσογειακή διατροφή έχουν λιγότερες πιαθνότητες να βιώσουν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιαγγειακό θανάτο από εκείνους που ακολουθούν μια δίαιτα δυτικού τύπου. 
 Η μεσογειακή διατροφή είναι συνήθως πλούσια σε τροφές φυτικής προέλευσης – όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς – και χαμηλή σε κόκκινο κρέας και τα ανθυγιεινά λίπη. Ενσωματώνει επίσης την τακτική κατανάλωση ψαριών και πουλερικών, και το κόκκινο κρασί είναι αποδεκτό σε μέτρια κατανάλωση. 
 Για τη μελέτη τους, η Dr. Forouhi και η ομάδα της έθεσαν ως στόχο να διερευνήσουν πώς η τήρηση της μεσογειακής δίαιτας επηρεάζει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου, καθώς και το ποιό ποσοστό των περιπτώσεων CVD και των θανάτων θα μπορούσε να προληφθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, ως αποτέλεσμα της διατροφής. Ο κίνδυνος για CVD ήταν έως και 16% χαμηλότερος στην περίπτωση της μεσογειακής διατροφής. 
Η ομάδα ανέλυσε στοιχεία από 23.902 υγιείς ενήλικες, οι οποίοι ήταν μέρος της μελέτης EPIC-Norfolk – μιας μελέτης περισσότερων από 30.000 Βρετανών ενηλίκων που εστίαζε κυρίως στη σύνδεση μεταξύ της διατροφής, του τρόπου ζωής και του καρκίνου. 
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων, τα οποία οι ερευνητές ανέλυσαν για να αποδειχτεί αν ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή. Χρησιμοποίησαν λοιπόν μια κλίμακα σκορ με 15 βαθμούς με την καθοδήγηση του Ιδρύματος Μεσογειακής Διατροφής. Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες με χαμηλή προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με μεγαλύτερη προσήλωση είχαν 6-16% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακά νοσήματα. 
 Εφαρμόζοντας στον πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου τα αποτελέσματα, η ομάδα υπολόγισε ότι εάν οι υγιείς Βρετανοί ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή, θα μπορούσε να προληφθεί περίπου το 3,9% των περιπτώσεων CVD και το 12,5% των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα. 
Ωστόσο, οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα ευρήματά τους δεν εφαρμόζονται μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Τα αποτελέσματα αυτά προστίθενται στα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τα οφέλη για την υγεία της μεσογειακής διατροφής, ακόμη και σε ένα μη-μεσογειακές χώρες»

http://www.life2day.gr