Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου 2016

Πόσο επηρεάζει η κατανάλωση αλκοόλ στις γυναίκες τις προσπάθειες σύλληψης

Δανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει σε μικρό βαθμό την ικανότητα μιας γυναίκας να συλλάβει.
Η μέτρια κατανάλωση- περίπου 14 ποτά την εβδομάδα-δεν μειώνει τη γονιμότητα μιας γυναίκας και η μεγαλύτερη από αυτή τη μειώνει, αλλά όχι σημαντικά, αναφέρει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό British Medical Journal.
Ερευνητές του Aarhus University θέλησαν να ανακαλύψουν την επίδραση της κατανάλωσης αλκοόλ στη σύλληψη. Ενέγραψαν στην έρευνα 6.120 γυναίκες από τη Δανία, μεταξύ 21 και 45 ετών, οι οποίες προσπαθούσαν να συλλάβουν.

Οι γυναίκες ανέφεραν την εβδομαδιαία κατανάλωση αλκοόλ και στοιχεία για τον κύκλο τους μέχρι να συλλάβουν-ποσοστό 69% το πέτυχε. Η μέση πρόσληψη αλκοόλ ήταν 2 ποτά την εβδομάδα, αλλά γυναίκες που ανέφεραν μέχρι 14 ποτά εβδομαδιαίως δεν φάνηκε να έχουν πρόβλημα να συλλάβουν.
Σε σύγκριση με γυναίκες που απείχαν από το αλκοόλ ενώ προσπαθούσαν να συλλάβουν, όσες κατανάλωναν περισσότερες από 14 μερίδες (κρασί, μπύρα ή ποτό) είχαν 18% χαμηλότερες πιθανότητες να συλλάβουν. Οι ερευνητές θεωρούν ασήμαντη όμως τη διαφορά για όσες έπιναν περισσότερο.
Η Ellen Mikkelsen, δήλωσε ότι το έμβρυο μπορεί να είναι ευάλωτο στην επίδρασης του αλκοόλ τις πρώτες εβδομάδες μετά τη σύλληψη, επομένως τις ημέρες από την ωορρηξία μέχρι τον αποκλεισμό της πιθανότητες σύλληψης είναι έξυπνο να μην πίνει μια γυναίκα. Από την άλλη μεριά, πρόσθεσε, η έρευνα δείχνει ότι η αποφυγή του αλκοόλ είμαι μη αναγκαίος περιορισμός που θέτει κάποια στον εαυτό της.
Παρά το μεγάλο αριθμό γυναικών στην έρευνα, οι ερευνητές σημειώνουν δυο αδυναμίες. Ότι την κατανάλωση ανέφεραν οι ίδιες οι γυναίκες και ότι οι ερευνητές δεν έκανα διαχωρισμό μεταξύ τακτικής και υπερβολικής κατανάλωσης.
Αν ληφθούν υπόψη παλαιότερες έρευνες για την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και γενικά την κατανάλωσή του, όταν μια γυναίκα προσπαθεί να συλλάβει, ερευνητές δήλωσαν ότι η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η επιλογή έχει να κάνει περισσότερο με την επιθυμία της γυναίκας παρά με πιθανές επιπτώσεις στην υγεία.
 Γράφει: Ψωμιάδου Εύη
Υπεύθυνη Ύλης
Πηγές: British Medical Journal.