Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2016

Τα δελφίνια πιθανώς να έχουν δική τους γλώσσα

Τα πανέξυπνα δελφίνια πιθανώς να έχουν δημιουργήσει τη δική τους γλώσσα, όπως αναφέρει Ρώσος ερευνητής που ισχυρίζεται ότι έχει ηχογραφήσει συνομιλία μεταξύ δύο εκπροσώπων του είδους. 
 Ο μελετητής Vyacheslav Ryabov αναφέρει ότι τα δύο δελφίνια, Yasha και Yana, δεν διέκοπταν το ένα το άλλο και πιθανώς να δημιουργούσαν ολοκληρωμένες προτάσεις. «Ουσιαστικά αυτή η ανταλλαγή μεταξύ τους μοιάζει πολύ με συζήτηση μεταξύ δύο ανθρώπων» τόνισε ο ερευνητής. 

Παρόλα αυτά, ο ειδικός Τζόσουα Σμιθ από το πανεπιστήμιο Μέρντοχ δήλωσε στο CNN ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για «γλώσσα των δελφινιών». 
«Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα ότι τα δελφίνια χρησιμοποιούν σήματα, στο πλαίσιο κάποιας γλώσσας όπως αυτή που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι» ανέφερε ο ειδικός. 
Υπάρχουν δύο διαφορετικοί ήχοι που χρησιμοποιούν τα δελφίνια για να επικοινωνήσουν -σφυρίγματα και πλαταγίσματα (ή κλικ). Με τη βοήθεια νέων τεχνικών ηχογράφησης, ο Ρώσος ερευνητής ισχυρίζεται ότι κατάφερε να ξεχωρίσει και μη συνεκτικούς παλμούς που έκαναν τα δελφίνια. Σύμφωνα με τη θεωρία του, κάθε ένας από αυτούς τους παλμούς είναι και μια λέξη στη «γλώσσα των δελφινιών». 
http://www.ethnos.gr