Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016

Γιατί στις Βαλεαρίδες Νήσους δεν θέλουν να γυρίσουν τα ρολόγια πίσω

Σε λίγες μέρες η χειμερινή ώρα θα εφαρμοστεί και επισήμως στα περισσότερα μέρη του κόσμου. Θα κερδίσουμε μία ώρα ύπνου, αλλά θα χάσουμε φως.
Αυτό το τελευταίο είναι που ανησυχεί τις Αρχές στις Βαλεαρίδες Νήσους, οι οποίες αντιστέκονται. Μάλιστα η αντίσταση είναι διακομματική, αφού όλα τα κόμματα ζητούν από την Μαδρίτη να παραμείνει η θερινή ώρα.

Στη Μαόν της Μενόρκα ο ήλιος θα δύει στις 17:45, στην Πάλμα της Μαγιόρκα στις 17:52 και στην Ίμπιζα (Ιμπίθα, στα ισπανικά) στις 17:59. Όπως παρατηρεί η εφημερίδα El Pais, σε σχέση με την πόλη Λούγκο στην άλλη άκρη της Ισπανίας, στις Βαλεαρίδες ο ήλιος θα χάνεται σχεδόν μία ώρα νωρίτερα.


Στο κείμενό τους οι πολιτικές δυνάμεις της περιοχής υποστηρίζουν ότι οι λόγοι για τους οποίους εφαρμόστηκε κάποτε η αλλαγή της ώρας έχουν πλέον ξεπεραστεί.

Παράλληλα, η έλλειψη ηλίου επηρεάζει αρνητικά την ψυχική και σωματική υγεία, τελικά οδηγεί σε σπατάλη ενέργειας και διώχνει τουρίστες.

Οι Βαλεαρίδες είναι το ανατολικότερο άκρο της ισπανικής επικράτειας. Εκεί κάνει πρώτος την εμφάνισή του ο ήλιος, γιατί πρέπει να χαθεί αυτό; αναρωτιούνται οι κάτοικοι εδώ και χρόνια, κερδίζοντας μάλιστα στήριξη και στα κοινωνικά δίκτυα. 

Υπάρχει μάλιστα και η σχετική κίνηση με τίτλο «Illes amb claror» (Νήσοι με καθαρότητα), η οποία αγωνίζεται να πείσει την κυβέρνηση για τη διατήρηση της θερινής ώρας.

«Οι ζωτικές ανάγκες των ανθρώπων σχετίζονται με την παρουσία του ηλίου και αυτές πρέπει να έρχονται πάνω από τα 'θέλω' των επιχειρήσεων» αναφέρουν.

Ακόμα δεν είναι βέβαιο ότι θα παραμείνουν στη θερινή ώρα, από την ερχόμενη Κυριακή. Πάντως, την τοπική κυβέρνηση ελέγχει το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας (PSOE) με πρόεδρο την Φρανσίνα Αρμενγκόλ.
Απόστολος Ρουμπάνης
Newsroom ΔΟΛ