Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2016

Βρήκαν τεράστιο εξωπλανήτη 33 έτη φωτός από τη Γη (vid)

Αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν νέο υπερπλανήτη που βρίσκεται σε τροχιά σε ένα ηλιακό σύστημα που απέχει  33 έτη φωτός από τη Γη.
Ο GJ 536 β είναι πάνω από πέντε φορές το μέγεθος της Γης. Ο εξωπλανήτης έχει μια σύντομη τροχιά γύρω από το άστρο του μόλις 8,7 ημέρες, ενώ θα μπορούσε να  παράσχει επιστημονικά δεδομένα ζωτικής σημασίας και να οδηγήσει ακόμη και στην ανακάλυψη ενός πλανήτη που θα μπορούσε να υποστηρίξει ζωή.
Ενώ ο πλανήτης, που ονομάζεται GJ 536 b, δεν βρίσκεται σε κατοικήσιμη ζώνη άστρο του - μια ασφαλή απόσταση από το αστέρι στην οποία μπορεί να υποστηριχθεί νερό σε υγρή μορφή, έχει άλλα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά.
Ο εξωπλανήτης έχει περίπου 5,4 φορές τη μάζα της Γης, λένε οι ερευνητές από το Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC) και του Πανεπιστημίου της La Laguna.
Η ομάδα πιστεύει ότι μπορεί να είναι σε θέση να εντοπίσει κι άλλους  εξωπλανήτες στην περιοχή.
«Μέχρι στιγμής ο μόνος πλανήτης που έχουμε βρει είναι ο GJ 536b, αλλά συνεχίζουμε να παρατηρούμε το αστέρι για να δούμε αν μπορούμε να βρούμε άλλους πλανήτες», λέει, λέει σύμφωνα με τη Daily Mail ο Alejandro Suárez Mascareño του Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC), ο οποίος είναι επικεφαλής ερευνητής.
«Οι βραχώδεις πλανήτες βρίσκονται συνήθως σε ομάδες», εξηγεί ο ίδιος, «ειδικά γύρω από άστρα αυτού του τύπου, και είμαστε αρκετά βέβαιοι ότι μπορούμε να βρούμε άλλες μικρής μάζας πλανήτες (και άλλους υπερπλανήτες) στις τροχιές περαιτέρω από το αστέρι, με περιόδους από 100 ημέρες έως μερικά χρόνια.
Ενώ ο εξωπλανήτης δεν βρίσκεται μέσα στην  κατοικήσιμη ζώνη του άστρου του - GJ 536 b- έχει μια μικρή χρονική περίοδο τροχιά μόλις 8,7 ημέρες.
Αυτό, σε συνδυασμό με τη φωτεινότητα του άστρου, το οποίο είναι σχετικά κοντά στον ηλιακό μας σύστημα, κάνουν τον εξωπλανήτη έναν ελκυστικό υποψήφιο για μια μελέτη της ατμοσφαιρικής σύνθεσης του.
«Αυτός ο βραχώδης εξωπλανήτης βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι πολύ μικρότερο και πιο κρύο από τον ήλιο», είπε ο Jonay Isai González από την IAC, «αλλά, αρκετά κοντά και πιο φωτεινά».

http://newpost.gr