Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2016

Τροφές και μπαχαρικά που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος

Θα μπορούσε να παρομοιάσει κανείς το κυκλοφορικό σύστημα με το οδικό δίκτυο μιας πόλης. Μέσω αυτού φτάνουν στον προορισμό τους –δηλαδή στα διάφορα όργανα– το αίμα, το οξυγόνο και τα διάφορα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας.
Όταν στα αιμοφόρα αγγεία γίνεται «μποτιλιάρισμα» λόγω θρόμβου ή συσσωρευμένης πλάκας, καθυστερεί η... παράδοση και επομένως αρχίζουν να εμφανίζονται προβλήματα όπως το μούδιασμα και οι κράμπες.
Δείτε ποιες τροφές και ποια μπαχαρικά θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος.

Μαύρη σοκολάτα: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες που συμβάλλουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης.
Κουρκουμάς: Προλαμβάνει την απόφραξη των αρτηριών. Να σημειωθεί ότι απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό όταν συνδυάζεται με το μαύρο πιπέρι.
Χυμός παντζάρι: Διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος, προωθεί τη ροή οξυγόνου προς τους μυς και μειώνει την αρτηριακή πίεση.
Σολομός: Λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε Ω-3 λιπαρά οξέα έχει αντιπηκτική και αντιθρομβωτική δράση.
Πιπεριά καγιέν: Ενισχύει τα τοιχώματα των αρτηριών και των αιμοφόρων αγγείων, επιτρέποντας την καλύτερη ροή αίματος προς τα όργανα.
Ραπανάκι: Είναι πλούσιο σε μέταλλα, όπως το κάλιο, που βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και προωθούν την κυκλοφορία του αίματος.
Λαχανίδα: Βοηθά στην αναπλήρωση ερυθρών αιμοσφαιρίων και βοηθά το αίμα να μεταφέρει περισσότερο οξυγόνο στα κύτταρα.
Μούρο ακάι: Είναι πλούσιο σε ισχυρές φυτοστερόλες, οι οποίες προωθούν τη διαστολή των αγγείων ώστε να διευκολύνεται η ροή του αίματος.
Λαχανάκια Βρυξελλών: Παρέχουν σημαντική ποσότητα βιταμίνης C, η οποία δρα ως αντιοξειδωτικό στα τοιχώματα των αρτηριών, προωθώντας τη διαστολή τους, άρα και την ανεμπόδιστη ροή του αίματος.
Σκόρδο: Προλαμβάνει τη θρόμβωση των αρτηριών, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για σοβαρές καρδιαγγειακές επιπλοκές όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.
Πηγή: Reader's Digest
http://www.thestival.gr