Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2016

Η βιταμίνη D μειώνει τις λοιμώξεις του αναπνευστικού

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο διαπίστωσαν ότι οι υψηλές δόσεις της βιταμίνης D μειώνουν τη συχνότητα εμφάνισης της οξείας αναπνευστικής νόσου (ARI) σε ηλικιωμένους, τρόφιμους γηροκομείων. Τα ευρήματα της κλινικής μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκαν χθες στο περιοδικό της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση μίας από τις κύριες αιτίες σοβαρής νοσηρότητας, εξασθένησης και θανάτου στους ασθενείς σε οίκους ευγηρίας και άλλες εγκαταστάσεις μακροχρόνιας φροντίδας. 

«Μετά τη μελέτη αυτών των ασθενών για ένα χρόνο, βρήκαμε μια μείωση 40 % στην ARI σ’ αυτούς που έλαβαν υψηλότερες δόσεις της βιταμίνης D», είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Adit Ginde, MD, MPH, καθηγητής ιατρικής πανεπιστήμιο του Κολοράντο School of Medicine. «Η βιταμίνη D μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις, διότι ενισχύει την πρώτη γραμμή άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος.» Ο Ginde ανέφερε ότι στους ηλικιωμένους η πρώτη γραμμή άμυνας είναι συχνά μειωμένη. Αλλά η βιταμίνη D μπορεί να ενισχύσει και να αποτρέψει ασθένειες όπως η πνευμονία, η γρίπη και η βρογχίτιδα. Μπορεί επίσης να αποτρέψει μολύνσεις και παροξύνσεις της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), όπως το εμφύσημα. Ταυτόχρονα, ο Ginde και η ομάδα του διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έλαβαν υψηλότερες δόσεις βιταμίνης D είχαν περισσότερες πτώσεις, ενώ οι πτώσεις ήταν λιγότερες στους ηλικιωμένους που τους δίνονταν μικρότερες μηνιαίες δόσεις βιταμίνης D.
 Στην κλινική μελέτη, την πρώτη που εξετάζει τον αντίκτυπό της βιταμίνης D, σε λοιμώξεις του αναπνευστικού σε τρόφιμους γηροκομείων, παρακολουθήθηκαν 107 ασθενείς με μέση ηλικία 84 ετών για μια περίοδο 12 μηνών. Από αυτούς, 55 έλαβαν υψηλές δόσεις βιταμίνης D ή 100.000 μονάδες μηνιαίως (κατά μέσο όρο 3,300-4,300 μονάδες ημερησίως). Και 52 έλαβαν μικρότερες δόσεις κατά μέσο όρο μεταξύ 400-1,000 μονάδων ημερησίως. Σε εκείνους με τις υψηλότερες δόσεις η εμφάνιση ARI μειώθηκε σχεδόν στο μισό. Είχαν, ωστόσο, επίσης, πάνω από τη διπλάσια συχνότητα πτώσεων. «Το εύρημα αυτό απαιτεί επιβεβαιωτική μελέτη, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσο υψηλές ημερήσιες δόσεις της βιταμίνης D (αντί υψηλών μηνιαίων δόσεων), καθιστούν τους ασθενείς λιγότερο πιθανό να πέσουν», δήλωσε ο Ginde. Αλλά ο Ginde ανέφερε ότι η κύρια διαπίστωση παραμένει ότι η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει την εμφάνιση ARI και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην αντιμετώπιση αυτών των επικίνδυνων λοιμώξεων. Αυτό είναι μια δυνητικά σωτήρια ανακάλυψη. Υπάρχουν πολύ λίγα στη θεραπευτική φαρέτρα ενός γιατρού που αντιμετωπίζει ARI, δεδομένου ότι οι περισσότερες είναι ιογενείς λοιμώξεις, όπου τα αντιβιοτικά δεν λειτουργούν. Αλλά η βιταμίνη D φαίνεται ότι είναι σε θέση να ενδεχομένως να αποτρέψει αυτές τις λοιμώξεις.» 
Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η μελέτη δεν είναι οριστική απόδειξη ότι η βιταμίνη D μπορεί να αποτρέψει ARI, αλλά υποδηλώνει ότι μπορεί να το κάνει με σχετικά μικρό κίνδυνο για τον ασθενή. «Αν τα αποτελέσματά μας επιβεβαιωθούν από μια ευρύτερη μελέτη, η καθημερινή χορήγηση υψηλής δόσης βιταμίνης D, τέτοια ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος πτώσης, έχει τη δυνατότητα για ουσιαστικό όφελος στη δημόσια υγεία μέσω της πρόληψης ARI για το μεγάλο και αυξανόμενο πληθυσμό των κατοίκων σε μονάδες μακροχρόνιας φροντίδας».

http://www.life2day.gr