Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016

Δημιουργήθηκε το πιο σταθερό ρολόι στον κόσμο

Eρευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST), υπηρεσίας του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, συνδύασαν δύο πειραματικά ρολόγια που βασίζονται σε άτομα του χημικού στοιχείου υττερβίου. Με αυτό τον τρόπο δημιούργησαν το πιο σταθερό ρολόι στον κόσμο!
Ως σταθερότητα εννοείται η ακρίβεια με την οποία η διάρκεια του «τικ» ταιριάζει με τη διάρκεια του «τακ» που ακολουθεί. Όσο πιο σταθερό είναι ένα ρολόι, τόσο πιο ακριβείς είναι οι μετρήσεις που κάνει.
Το παγκόσμιο ρεκόρ ακριβείας κατέχει ένα άλλο ατομικό ρολόι επίσης του NIST, που βασίζεται σε άτομα του χημικού στοιχείου στροντίου. Η ακρίβεια διαφέρει από τη σταθερότητα σε ένα ατομκό ρολόι, καθώς η πρώτη δείχνει πόσο πιστά το ρολόι συντονίζεται με τη φυσική συχνότητα με την οποία τα άτομά του ταλαντώνονται.

Το πείραμα που αποδεικνύει τον σχεδιασμό του διπλού ρολογιού αναφέρεται στο περιοδικό Nature Photonics. Πλέον, η μεγάλη πρόκληση των επιστημόνων και των μηχανικών είναι να μειώσουν το μέγεθος και την πολυπλοκότητα των διαφόρων ατομικών ρολογιών, ώστε να γίνουν φορητά και να είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν και εκτός εργαστηρίου.
http://www.pontos-news.gr