Δευτέρα, 26 Δεκεμβρίου 2016

Γιατί ανήμερα τα Χριστούγεννα είναι η πιο τοξική μέρα;

Η ημέρα των Χριστουγέννων είναι μακράν η πιο "τοξική", από πλευράς ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Μάλιστα την παρομοιάζουν με τα καυσαέρια που εκπέμπονται ένα πρωί καθημερινής, σε κάποιον πολυσύχναστο δρόμο του Λονδίνου ή της Αθήνας.
Ο φούρνος της κουζίνας ξεκίνησε τις... υπερωρίες και σε λίγες ώρες το σπίτι θα μοσχοβολίσει ψητό και άλλα... γαργαλιστικά. Αυτό που δεν ξέραμε, όμως, μέχρι σήμερα είναι ότι η ατμόσφαιρα στο σπίτι θα είναι πολύ επιβαρυμένη και "τοξική".

Οι ατμοί από το μαγείρεμα, οι καπνοί από το τζάκι και οι γιορτινές κροτίδες με τα κονφετί, σε συνδυασμό με τις αναθυμιάσεις από τα αρωματικά κεριά συνθέτουν ένα γιορτινό, αλλά άκρως επικίνδυνο κοκτέιλ αέρα, που δυνητικά μπορεί να προκαλέσει μέχρι και πρόωρο θάνατο. 
"Οι οικογένειες θα αναπνεύσουν βλαβερά μικροσωματίδια, κάπως σαν να στέκονται για τέσσερις ώρες σε έναν πολυσύχναστο δρόμο με κυκλοφοριακή συμφόρηση" είπαν χαρακτηριστικά Βρετανοί ειδικοί.
Όσο για τα κεριά που μυρίζουν γκι, έλατο και κανέλλα, απελευθερώνουν πτητικές χημικές ουσίες, ενώ ακόμα και τα φαινομενικά ακίνδυνα κομφετί, γεμίζουν με πολύ λεπτά σωματίδια στον αέρα. Μελέτες δείχνουν ότι λεπτά σωματίδια, μικρότερα σε μέγεθος από 100 νανόμετρα, απελευθερώνονται από ηλεκτρικές σόμπες. Τα σωματίδια μπορούν να μπουν βαθιά στο αναπνευστικό σύστημα και να έχουν φλεγμονώδεις επιδράσεις.
Ο ειδικός σε θέματα μόλυνσης της ατμόσφαιρας, καθηγητής Ian Colbeck, από το Πανεπιστήμιο του Essex, προειδοποιεί τις οικογένειες να αφήσουν ένα παράθυρο λίγο ανοικτό, για να ανανεώνεται ο αέρας. Ή, ακόμη καλύτερα, να βγουν να περπατήσουν μετά το φαγητό, για να εισπνεύσουν κρύο καθαρό αέρα.
"Η μέρα που γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα είναι ίσως η πιο τοξική μέρα όλου του χρόνου. Αν υποφέρετε από άσθμα, θα σας κοπεί η ανάσα. Επιπλέον αυτού του είδους η μόλυνση της ατμόσφαιρας αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα" λέει.