Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2016

Πρώτη φορά σε video σπάνιο είδος της βαθιάς θάλασσας

Πιάστηκε στα δίχτυα του... φακού, για πρώτη φορά ζωντανή, μία χίμαιρα (chimaera), ένα είδος ψαριού της τάξης των χιμαιρόμορφων (chimaeriformes), περισσότερο γνωστό ως "καρχαρίας φάντασμα", το οποίο διασταυρώνει μονοπάτια με ανθρώπους πολύ σπάνια.
Η χίμαιρα συνελήφθη από τον φακό του Ερευνητικού Ινστιτούτου του Monterey Bay Aquarium (MBARI), στα ανοικτά της ακτής της Καλιφόρνια και σε βάθος περίπου 1640 μέτρων. Τα πλάνα στο σχετικό video, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα στα τέλη Οκτωβρίου, αλλά βρέθηκε στο επίκεντρο όταν υπέπεσε στην αντίληψη του National Geographic πριν λίγες ημέρες, είναι ιστορικά.
Πρόκειται για την πρώτη φορά στην ιστορία που αυτό το είδος "καρχαρία - φάντασμα" βιντεοσκοπείται ζωντανό στο φυσικό του περιβάλλον, ενώ αν είναι σωστές οι εκτιμήσεις νέας μελέτης ότι πρόκειται ειδικότερα για εκπρόσωπο του είδους Hydrolagus trolli, τότε τα πλάνα σηματοδοτούν επίσης την πρώτη φορά που αυτό το είδος εντοπίζεται στο Βόρειο Ημισφαίριο.
Δείτε τα πλάνα σε σχετικό video του National Geogrpahic, το οποίο έχει ξεπεράσει σε λίγα εικοσιτετράωρα το ένα εκατομμύριο προβολές:

 Η ομάδα του MBARI είχε παρατηρήσει τον "καρχαρία - φάντασμα" στο βόρειο ημισφαίριο, τόσο στην περιοχή όπου έγινε η ανακάλυψη όσο και στη Χαβάη, από το 2009, όταν μία ομάδα γεωλόγων του έκανε έρευνες άσχετες με τον εντοπισμό θαλάσσιων ειδών.
Ο εντοπισμός έγινε τυχαία από τους γεωλόγους, οι οποίοι φάνηκαν τυχεροί, αλλά το γεγονός ότι δεν ήταν ειδικοί στο πεδίο, είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει η αναγνώριση του ψαριού.
Γενικότερα, δεν γνωρίζουμε πολλά για το είδος, καθώς σπάνια το έχουν δει άνθρωποι, πέρα από το γεγονός ότι ζει στη βαθιά θάλασσα και οι πιο κοντινοί του (ζωντανοί) συγγενείς είναι οι καρχαρίες και τα σαλάχια. Ο "καρχαρίας - φάντασμα" με τα μεγάλα μάτια και τη σχεδόν άχρωμη επιδερμίδα εξελίχθηκε σε νέο είδος περίπου 300-400 εκατομμύρια χρόνια πριν.
Επιπλέον, είναι γνωστό ότι τα χιμαιρόμορφα τρέφονται με μαλάκια, σκουλήκια και άλλα πλάσματα της θάλασσας τα οποία ζουν στο βυθό, όπου το φως του ηλίου δεν μπορεί να φτάσει, καθώς δεν έχουν σειρές από κοφτερά δόντια, όπως οι καρχαρίες συγγενείς τους. Εντοπίζουν δε, τη λεία τους χάρη σε αισθητήρες στο κεφάλι τους.
Η πιο εντυπωσιακή λεπτομέρεια, πάντως, για την ανατομία των χιμαιρών, αφορά τα αρσενικά, τα οποία είναι γνωστό ότι έχουν το σεξουαλικό τους όργανο στο κεφάλι.
Το νέο video έχει καταφέρει να εμπλουτίσει ήδη τη γνώση για το είδος Hydrolagus trolli (αν επιβεβαιωθεί η αναγνώρισή του), όπως για παράδειγμα ότι φαίνεται να προτιμά τα βραχώδη μέρη του βυθού, σε αντίθεση με άλλα είδη της τάξης των χιμαιρόμορφων, τα οποία προτιμούν απαλές, λείες και αμμώδεις επιφάνειες.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το επιστημονικό όνομα του είδους (Hydrolagus), μεταφράζεται σε "λαγός του νερού", στα ελληνικά.
http://www.pathfinder.gr