Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017

Κέρκυρα. Πολιτιστικός Σύλλογος Γουβιών: Να φύγει η βόμβα από τα σπίτια μας!

http://www.kerkyrasimera.gr
Τη μόνιμη διακοπή λειτουργίας των εγκαταστάσεων υγραερίου στην περιοχή των Γουβιών ζητεί με γραπτή ανακοίνωση του ο Εξωραϊστικός –Πολιτιστικός Σύλλογος Γουβιών προς τις τοπικές Αρχές, ενώ καλεί τους κάτοικους της ευρύτερης περιοχής αλλά και όλου του νησιού σε κινητοποίηση την ερχόμενη Κυριακή.
Η ανακοίνωση
"Εκφράζουμε προς πάσα κατεύθυνση με ειρηνικό τρόπο την αντίθεσή μας στη συνέχιση της δραστηριότητας των εγκαταστάσεων υγραερίων στην πυκνοκατοικημένη περιοχή Γουβιών - Κοντοκαλίου. Ζητούμε ξεκάθαρα την οριστική διακοπή λειτουργίας των εγκαταστάσεων υγραερίου από την περιοχή.

Η εγκατάσταση της ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ έχει χωροθετηθεί στην περιοχή μας από το 1972 επί Χούντας σε περιοχή που και τότε υπήρχε οικισμός που υφίστατο από το 1923. Η εγκατάσταση λειτουργεί μέχρι και σήμερα με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν χωροθετημένες περιοχές με χρήση ΒΙΟΠΑ ,ΒΙΠΕ στην Κέρκυρα. Ακόμα και στην περίπτωση που υπήρχαν ή υπάρξουν, η ΠΕΤΡΟΚΑΖ θα ήταν υποχρεωμένη να εγκατασταθεί μέσα σε ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ . Σήμερα, μια εγκατάσταση τέτοιου μεγέθους βρίσκεται σε περιοχή με ασυμβίβαστη χρήση τόσο λόγο ειδικού διατάγματος (ΑΛΥΚΕΣ ΓΟΥΒΙΑ) 1979 αλλά και επαφής με τον οικισμό ΓΟΥΒΙΑ 1985 .
Ο ισχυρισμός ότι η εγκατάσταση είναι ασφαλής αποδείχτηκε ανεδαφικός μετά την διαρροή της εγκατάστασης την περασμένη Δευτέρα 09/01/2017 και σε μια χρονική στιγμή όπου η δεξαμενή η μια ήταν σφραγισμένη και η άλλη σχεδόν άδεια .
Η πιθανότητα ατυχήματος από ανθρώπινο λάθος ή άλλη αιτία πάντα υπάρχει όπως επίσης και οι αυξητικές τάσεις τρομοκρατικών χτυπημάτων σε τουριστικές περιοχές προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία . Για αυτούς τους λόγους άλλωστε τέτοιου είδους εγκαταστάσεις πρέπει να λειτουργούν σε συγκεκριμένους χώρους και σίγουρα σε μακρινές αποστάσεις από κατοικημένες περιοχές.
Αναρωτιόμαστε πως μπορεί να λειτουργεί μια εγκατάσταση με μη σύννομη δεξαμενή, όταν ένα κατάστημα που έχει τμήμα του αυθαίρετο σφραγίζεται στο σύνολο του.
Γιατί μέχρι και σήμερα δεν έχει καθαιρεθεί η μια δεξαμενή η οποία σφραγίστηκε τον Ιούλιο του 2013 αφού έχει χαρακτηριστεί αυθαίρετη;
Δεν μπορεί η κοινωνία της Κέρκυρας πλέον να φιλοξενεί μια ωρολογιακή βόμβα στην καρδιά ενός οικισμού και μιας τουριστικής περιοχής στο κέντρο του νησιού.
Ζητούμε ξεκάθαρα τη μόνιμη διακοπή λειτουργίας των εγκαταστάσεων υγραερίου στην περιοχή των Γουβιών.
Αυτή την Κυριακή 15/01/2017 στις 11:00 καλούμε τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και την κοινωνία της Κέρκυρας έξω από τις εγκαταστάσεις της Πετρογκάζ στα Γουβιά".