Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Κέρκυρα. Άλλη μια καλή χρονιά για την κρουαζιέρα ανοίγει στις 11 Μαρτίου

http://www.enimerosi.com
Πάνω από 630 χιλιάδες επιβάτες με 408 κρουαζιερόπλοια υπολογίζονται φέτος, οι ημερήσιοι επισκέπτες του νησιού από την κρουαζιέρα με τον Οργανισμό Λιμένα Κέρκυρας Α.Ε. να προσδοκά σε μια εξίσου καλή χρονιά όπως η περσινή.
Τυπικά η χρονιά ξεκίνησε με την άφιξη του κρουαζιερόπλοιου LabelledeL’ Adriatique τις 30.01.2017άλλα σε κανονικούς ρυθμούς θα μπει από τα μέσα Μαρτίου και πιο συγκεκριμένα από τις 11 Μαρτίου. 
Το 2016 ήταν χρονιά ορόσημο για το λιμάνιμε ρεκόρ αφίξεων 481 κρουαζιερόπλοιωνμε 713.024επιβάτεςπου σημειώθηκε (και) λόγω της έκτακτης κατάστασης στην Τουρκία, εξαιτίας της οποίας υπήρξαν επιπλέον προσεγγίσεις εδώ. Αναμφίβολα η σύγκριση με την περσινήχρονιάαποτυπώνει μια αναμενομένη μείωση στα νούμερα τόσοτων αφίξεων των κρουαζιερόπλοιων με ποσοστό 15,2%, ήτοι 73 λιγότερες αφίξεις, όσο καιτων επιβατών με 78.000λιγότερους, της τάξης του 11%σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα.
Στις παραπάνω εκτιμήσεις πρέπει να συνυπολογιστούν το ασταθές περιβάλλον στις βορειοαφρικανικές χώρες (Αίγυπτος, Τυνησία) η αποσταθεροποίηση της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και ιδιαίτερα της Τουρκίας οπού με την σειρά της συμπαρασύρει αφενός τα τουρκικά παράλια, αφετέρου τους ελληνικούς προορισμούς που γειτνιάζουν (Μύκονο, Σαντορίνη, Ρόδο, Ηράκλειο, Μυτιλήνη, Κω κ.α.)
Οι εταιρείες του κλάδου της κρουαζιέρας αναπροσαρμόζουν την πολιτική και την στρατηγική τους ανακαλύπτοντας νέους προορισμούς (βλ. Αλάσκα, Κούβα) ενώ παράλληλα συνεχίζουν την διεισδυτικότητα τους σε νέες αγορές (ΑνατολικήΑσία, Αυστραλία) μειώνοντας την διαθεσιμότητα θέσεων στη Μεσόγειο με ευκαιριακά κερδισμένους την Αδριατική και το Ιόνιο. 
Στόχος του Οργανισμού είναι η παραμονή στα υψηλά επίπεδα αφίξεων επιβατών που έχει επιτύχει τα τελευταία 5 χρόνια, κυρίως στον τομέα της κρουαζιέρας με πάνω από 600.000 επιβάτες κρουαζιέρας ετησίως.Για το λόγο αυτό ο Οργανισμός θα συνεχίσει και θα εντείνει την προσπάθειά του για την προβολή της Κέρκυρας ως τουριστικού προορισμού με τη ενεργή συμμετοχή του σε διεθνείς φορείς και οργανισμούς όπως είναι η MEDCRUISE, ο ESPO κλπ.
 
Νέα κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι 
Αναμφισβήτητα η παρουσία του νεότευκτου κρουαζιερόπλοιουMajestic Princessτης εταιρείας PrincessCruisesστην Μεσόγειο το 2017 παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ανάμεσα σε λιμένες που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή όσο και των παραγόντων της βιομηχανίας της κρουαζιέρας για την ικανότητα των προορισμών να φιλοξενούντέτοιουβεληνεκούςπλοία. Η παρθενική κρουαζιέρα του θα εκκινήσει στις 4 Απριλίου 2017 από το λιμάνι της Civitavecchia (Ρώμη) με προορισμό την Αδριατική - πενθήμερης διάρκειας - με μοναδικούς προορισμούς το Κοτόρ και την Κέρκυρα. Το 3560-επισκεπτών Majestic Princess στη συνέχεια θα πλεύσει σε μια σειρά 7ημερων, 14ημερων, και 21ημερων ταξιδιώνπου αναχωρούν από Βαρκελώνη, Πειραιά-Αθήνα και τη Ρώμη για το 2017 πριν αναχωρήσει για την Κίνα το τέλος του έτους.
Το γεγονός της παρουσίας του Majestic Princessτην Παρασκευή 7/4στην Κέρκυρα στο εναρκτήριο ταξίδι του αλλά και στις 27/4, στις 2 προγραμματισμένες αφίξεις του για την φετινήχρονιάπεριποιεί τιμή για τον Οργανισμό Λιμένος Κέρκυραςαλλάκαιγενικότερα για τον προορισμό Κέρκυρα. 
Αποτελεί όμως και αναγνώριση της συστηματικής προσπάθειας που καταβάλλει ο ΟΛΚΕ ΑΕ για την εύρυθμη λειτουργία των λιμενικών εγκαταστάσεων (Ασφάλεια, Γρήγορη διέλευση επιβατών, απλοποιημένες διαδικασίες, home-porting) και τις ενέργειες για τη χρηστική σύνδεση του λιμένα και των υπηρεσιών του με την πόλη και το νησί μας με γνώμονατην λιμενική ανάπτυξη και την διάχυση της οικονομικής ωφέλειας από την λειτουργία της Κρουαζιέρας στην τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα. 
Το 2017 το λιμάνι της Κέρκυρας θα υποδεχτείεπίσης πέντε (5) νέα κρουαζιερόπλοια στις εναρκτήριες προσεγγίσεις τους και συγκεκριμένα τις 29/3το VikingSky της VikingOceanCruises,τις 9/10 το VikingSunτης ιδίας εταιρείας,τις 9/5το SeabournEncoreτης SeabournCruises,τις 11/5 το AidaBlueτης AidaCruises, τις 9/8 το StarBreezeτηςWindstarCruises.
Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την εξέλιξηπαίζει ο Νέος Προβλήταςτου λιμένα οπού δίνει την πολυτέλεια υποδοχής 7 κρουαζιερόπλοιων, μια συνθήκη που εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή υποδοχή αυτών των πλοίων, την αποφυγή αρόδου-άγκυρας σε μέρες αιχμής ή κακών καιρικών συνθηκών και δίνει τέλος στην ταλαιπωρία επιβατών και πληρωμάτων της επιβίβασης και μεταφορά τους από πλοιάρια.
 
8 κρουαζιερόπλοια με 11.000 επισκέπτες σε μια ημέρα
 
Ακόμα και αυτή η συνθήκη όμως θα δοκιμαστεί την νέαχρονιάαφού οι απαιτήσειςσυνεχώςβαίνουναυξημένες με την προσέλευσηεκτόςτων Κρουαζιερόπλοιων, των πλοίων της σύνδεσης με την Ιταλία (3αφιξοαναχωρησεις ημερησίως τους μήνες Ιούλιο - Αύγουστο και Σεπτέμβριο) τις καθιερωμένεςεπισκέψειςπολεμικώνπλοίων (βλ. ΡωσικόΠολεμικό την ΡωσικήΕβδομάδα τον Οκτώβριο κ.α.) με αποκορύφωμα την Τρίτη 3/10οπού το λιμάνι θα υποδεχτεί μόνο από την Κρουαζιέρα 8 επισκέψεις κρουαζιερόπλοιων με κάτι περισσότερο από 11.000 επιβάτες. (νέο ρεκόρ προσέλευσης κρουαζιερόπλοιων).