Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2017

Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να επηρεάζει τον εγκέφαλό μας!

Άλλη μία έρευνα καταλήγει σε πολύ θετικά νέα για τη μεσογειακή διατροφή. Έδειξε ότι ηλικιωμένα άτομα που ακολουθούν πιστά τη μεσογειακή διατροφή για 3 χρόνια δεν έδειξαν καμία από τις συνηθισμένες μειώσεις στο μέγεθος του εγκεφάλου.
Φυσιολογικά, ο εγκέφαλος συρρικνώνεται όσο μεγαλώνουμε, γεγονός που μπορεί αν επηρεάσει τη μάθηση και τη μνήμη. Παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι η κατανάλωση περισσότερων ψαριών και λιγότερο κρέατος δεν συνδέεται με αλλαγές στον εγκέφαλό μας.
Όμως, η νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Neurology, το οποίο εκδίδεται από την Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας, είχε διαφορετικά συμπεράσματα. Οι ερευνητές συνέλεξαν πληροφορίες για τις διατροφικές συνήθειες 967 Σκοτσέζων ηλικίας άνω των 70 ετών, οι οποίοι δεν είχαν άνοια.

Στα πλαίσια της έρευνας, 562 συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία περίπου στην ηλικία των 73 ετών για να μετρηθούν ο συνολικός όγκος του εγκεφάλου, ο όγκος της φαιάς ουσίας και η πυκνότητα του φλοιού του εγκεφάλου. Από αυτούς, 401 άτομα έκαναν επαναληπτική τομογραφία στα 76 τους.
Οι ερευνητές συνέκριναν τα δεδομένα από τις τομογραφίες σε συνδυασμό με τις διατροφικές συνήθειες και διαπίστωσαν ότι όσοι ακολουθούσαν πιστά τη μεσογειακή διατροφή δεν είχαν μείωση στον εγκέφαλο, αλλά και αντιστρόφως. Δηλαδή, άτομα που δεν την ακολουθούσαν, εμφάνισαν συρρίκνωση του εγκεφάλου. Τα αποτελέσματα έλαβαν υπόψη τους και άλλους παράγοντες, όπως μορφωτικό επίπεδο, ηλικία, διαβήτης κλπ.
Η επικεφαλής των ερευνητών, Michelle Luciano, από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου ανέφερε ότι στις παλαιότερες έρευνες είχαν γίνει μετρήσεις μόνο σε μία χρονική στιγμή, ενώ στη νέα έγιναν μετρήσεις σε βάθος τριετίας. Από την άλλη, πάντως, στην έρευνα δεν βρέθηκε κάποια θετική ή αρνητική σχέση της διατροφής με τη φαιά ουσία ή τον γλοιό του εγκεφάλου.