Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2017

Κέρκυρα. Τον Απρίλιο το «Κέντρο Κοινότητας» με παράρτημα ΡΟΜΑ

 http://www.kerkyrasimera.gr
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ
Με πιθανό μήνα τον Απρίλιο, το Κέντρο Κοινότητας του δήμου Κέρκυρας με παράρτημα παροχής υπηρεσιών σε θύλακες/πληθυσμό Ρομά, αναμένεται να λειτουργεί πλησίον του καταυλισμού στον Άγιο Ιωάννη, αφού ελάχιστες γραφειοκρατικές διαδικασίες έχουν απομείνει.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πρόνοιας Α. Σκούπουρα, πρόκειται για μια νέα κοινωνική δομή του δήμου, η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και που θα εξυπηρετεί ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Το Κέντρο Κοινότητας θα λειτουργεί στο Μαράσλειο Μέγαρο ενώ το παράρτημα παροχής υπηρεσιών Ρομά θα λειτουργεί σε μισθωμένο κτίριο στην Δημοτική Ενότητα Παρελίων.
Μάλιστα, τη Δευτέρα, ο δήμος προχώρησε στην αποδοχή του προγράμματος που έχει ενταχθεί στον Άξονα Προτεραιότητας «Κοινωνική ένταξη, ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και καταπολέμηση της φτώχειας και των διακρίσεων» του Ε.Π. «Ιόνια Νησιά».
Το φυσικό αντικείμενο και η προκήρυξη των θέσεων
 Το φυσικό αντικείμενο της πράξης αφορά στη λειτουργία ενός Κέντρου Κοινότητας στο δήμο Κέρκυρας το οποίο θα συμπεριλαμβάνει και παράρτημα για παροχή υπηρεσιών σε θύλακες/πληθυσμό Ρομά, με την κάλυψη της στελέχωσής του, καθώς και του κόστους των απαιτούμενων λειτουργικών δαπανών του. Ειδικότερα για την λειτουργία της Δομής απασχολούνται : Κέντρο Κοινότητας Δήμου Κέρκυρα: δυο Κοινωνικοί Λειτουργοί, ένας ψυχολόγος, ένας διοικητικός ή άλλη ειδικότητα ενώ στο Κέντρο ΡΟΜΑ: ένας διαμεσολαβητής και ένας παιδαγωγός.
Σύμφωνα με τον Α. Σκούπουρα το θέμα θα έρθει προς συζήτηση σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προκειμένου να εγκριθεί, στη συνέχεια θα γίνει η προκήρυξη για τη στελέχωση του Κέντρου και τέλος, θα ξεκινήσει η λειτουργία του.
Οι ωφελούμενοι
 Ωφελούμενοι της πράξης είναι οι πολίτες που διαβιούν στην περιοχή παρέμβασης των «Κέντρων Κοινότητας» και κατά προτεραιότητα άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, παιδιά που βιώνουν καταστάσεις αποκλεισμού, οι ωφελούμενοι του Προγράμματος «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», καθώς και μετανάστες, ΑμεΑ, Ρομά και γενικότερα ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως περιγράφονται στο «Εθνικό Στρατηγικό πλαίσιο για την Κοινωνική Ένταξη.