Σάββατο, 4 Μαρτίου 2017

Η Βενετία μπορεί να εξαφανιστεί έως το 2100 σύμφωνα με έρευνα

Η Βενετία, αλλά και πολλές άλλες πόλεις βόρεια της Ιταλίας, στην ακτογραμμή της Αδριατικής, θα βρεθούν κάτω από το νερό μέσα στα επόμενα 100 χρόνια, εάν δεν μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, όπως προβλέπει έρευνα για την κλιματική αλλαγή.
 Σύμφωνα με τη μελέτη, η στάθμη της Μεσογείου αναμένεται να ανέβει κατά 90 έως 140 εκατοστά πριν από το 2100, με αποτέλεσμα να βυθιστούν η Βενετία και διάφορες άλλες περιοχές που βρίσκονται σε υψηλή επικινδυνότητα. Συγκριτικά, τα τελευταία 1.000 χρόνια, η στάθμη της θάλασσας έχει ανέβει μόλις κατά 30 εκατοστά.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η επιτάχυνση αυτή οφείλεται στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη και στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που οδηγούν στην όλο και μεγαλύτερη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στον αέρα.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Quaternary International» και χρηματοδοτήθηκε από το εθνικό ινστιτούτο της Ιταλίας για τις νέες τεχνολογίες, την έρευνα και την οικονομική ανάπτυξη.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι 33 περιοχές διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο από την προβλεπόμενη αύξηση της ανόδου στάθμης της θάλασσας. Εκτός από την ακτογραμμή στη βόρεια Αδριατική, από την Τεργέστη έως τη Ραβέννα, περιλαμβάνονται: η Βερσίλια στην Τοσκάνη, το Φιουμιτσίνο στη Λάτσιο, πεδιάδες στους ποταμούς Πο, Φόντι, Σέλε και Βολτούρνο και οι ακρογραμμές της Κατάνια, του Κάλιαρι και του Οριστάνο.
http://www.ethnos.gr