Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2017

Κέρκυρα. Στον "πάγο" η κατάργηση Αστυνομικών Τμημάτων

Το προσωρινό «πάγωμα» για δύο με τρεις μήνες της κατάργησης των Αστυνομικών Τμημάτων Λευκίμμης και Μπενιτσών υποσχέθηκε την Τρίτη ο αναπλ. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας στην κερκυραϊκή αντιπροσωπεία, που τον επισκέφτηκε.
Ο υπουργός άκουσε το αίτημα των Κερκυραίων να μη  κλείσει ή συγχωνευθεί καμία περιφερειακή αστυνομική υπηρεσία στην Κέρκυρα, όπως και να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις, προκειμένου να μην υποβαθμιστεί το αγαθό της ασφάλειας προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού μας. Παρόντες στη συνάντηση, που έγινε χθες το μεσημέρι στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ήταν ο Γ.Γ Δημόσιας Τάξης  Δημ. Αναγνωστάκης, ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ αντιστράτηγος Κων. Τσουβάλας, ο υπαρχηγός αντιστράτηγος Αριστ. Ανδρικόπουλος, που υπηρέτησε ως Διευθυντής της  Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιονίων Νήσων καθώς και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου, αλλά και επιτελικά στελέχη της ΕΛΑΣ. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη μία μεριά η ηγεσία του Υπουργείου και της ΕΛΑΣ δεσμεύτηκαν να επανεξετάσουν το θέμα της αναδιοργάνωσης των Υπηρεσιών της Κέρκυρας, από την άλλη η αντιπροσωπεία υπενθύμισε ότι από το 2015 είχε εκφραστεί η αντίθεση των φορέων της Κέρκυρας σε ενδεχόμενο κατάργησης Αστυνομικών Τμημάτων.

Τέλος από την πλευρά της δημοτικής αντιπολίτευσης εκφράζεται προβληματισμός ότι το «πάγωμα» από πλευράς Υπουργείο, οφείλεται και στο γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί το κατάλληλο κτίριο για να στεγάσει το Πολυδύναμο Αστυνομικό Τμήμα Νότιας Κέρκυρας.

Το αίτημα των Κερκυραίων
Στην αντιπροσωπεία του νησιού συμμετείχαν οι  βουλευτές Φ. Βάκη και Κ. Παυλίδη, η αντιπεριφερειάρχης  Ν. Πανδή, ο αντιδήμαρχος Νότου  Α. Μπαλής, ο πρώην δήμαρχος Γ. Τρεπεκλής, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου  Λευκίμμης Ευγ. Κουλούρης και η διαπαραταξιακή από δημοτικούς συμβούλους  εκπροσώπηση από τους : Ν. Γκούση, Σ. Κουλούρη και Στ. Πελάη.
Το αίτημα, που συζητήθηκε ήταν: «Nα μην κλείσει  συγχωνευθεί καμία περιφερειακή αστυνομική υπηρεσία (Αστυνομικό Τμήμα Παλαιοκαστριτών, Αχιλλείων, Λευκιμμαίων) στη Διεύθυνση Αστυνομίας Κέρκυρας. Να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις που υπάρχουν σ’ αυτές, προκειμένου να μην υποβαθμιστεί το αγαθό της ασφάλειας προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού μας. Η προωθούμενη αναδιάρθρωση σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει αμιγώς με οικονομικούς, μνημονιακούς όρους, αλλά με βάση επιστημονικά γεωπολιτικά κριτήρια, λαμβάνοντας υπόψη και άλλες παραμέτρους όπως η νησιωτικότητα  και οι ιδιαιτερότητες της Κέρκυρας». 

Η αναδιάρθρωση
Από την πλευρά της η ηγεσία του Υπουργείου και της ΕΛΑΣ ενημέρωσαν για τους λόγους της αναδιάρθρωσης, επισημαίνοντας τα καθαρά επιχειρησιακά κριτήρια. Ωστόσο δεσμεύτηκαν ότι θα «παγώσουν» την υλοποίηση του  άρθρου  42 του Προεδρικού Διατάγματος (9/2/2017) που αφορά την αναδιάταξη αναδιοργάνωση και λειτουργία των Υπηρεσιών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κέρκυρας.
Οι βουλευτές Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ
Οι δύο βουλευτές Φ. Βάκη και Κ. Παυλίδης με κοινό δελτίο τύπου ενημέρωσαν για τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι « στο Γενικό Γραμματέα εκτέθηκαν οι λόγοι για τους οποίους ενδεχόμενη απομάκρυνση του Α.Τ. από την περιοχή της Λευκίμμης θα ζημίωνε καθοριστικά την περιοχή, περιορίζοντας το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών με άμεσες συνέπειες και στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου, δεδομένης και της έντονης παραβατικότητας που παρατηρείται τους καλοκαιρινούς μήνες στον Κάβο. Ζητήθηκε, ως εκ τούτου, η παραμονή του Α.Τ. στη Λευκίμμη. Στον κ. Αναγνωστάκη επιδόθηκαν το σχετικό ψήφισμα που εξέδωσε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο και η επιστολή του Δημάρχου Κέρκυρας για το ζήτημα.
Από την πλευρά του ο κ. Αναγνωστάκης έκανε γνωστή την απόφαση του Υπουργείου να επανεξετάσει το επίμαχο άρθρο του Προεδρικού Διατάγματος για την αναδιάταξη – αναδιοργάνωση περιφερειακών υπηρεσιών της ΕΛ.Α.Σ, το οποίο προέβλεπε μεταξύ άλλων το κλείσιμο του Αστυνομικού Τμήματος Λευκίμμης».

Εμείς τα είχαμε πει από το 2015
Τέλος οι δύο βουλευτές επισημαίνουν ότι υπενθύμισαν στην ηγεσία του Υπουργείου ότι «η αντίθεσή της κερκυραϊκής κοινωνίας στην ενδεχόμενη κατάργηση του Α.Τ. Λευκίμμης είχε μεταφερθεί και τον Δεκέμβριο του 2015 κατά τη διαβούλευση για τον σχεδιασμό της αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ.».