Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017

«Τα πάνω κάτω» στο εξελικτικό δέντρο των δεινοσαύρων

Οι πρώτοι δεινόσαυροι ίσως δεν εμφανίστηκαν στη Νότια Αμερική, όπως θέλει η κρατούσα θεωρία, αλλά στην περιοχή της σημερινής Αγγλίας και της Σκωτίας, όπου έχουν ανακαλυφθεί τα αρχαιότερα απολιθώματα.

Αυτό εκτιμά μια νέα μεγάλη επιστημονική έρευνα, η οποία επιχειρεί να φέρει μεγάλες αλλαγές στο οικογενειακό δέντρο των δεινοσαύρων, τις πιο δραστικές εδώ και 130 χρόνια. Ο τρομερός Tyrannosaurs rex, για παράδειγμα, μετακινείται σε διαφορετικό κλάδο.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση στο περιοδικό Nature, οι πρώτοι δεινόσαυροι εμφανίστηκαν 15 εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε και φαίνεται πως ήταν παμφάγοι.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μάθιου Μπάρον του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, συνέκριναν τα μεγέθη, τη μορφολογία και τις αρθρώσεις απολιθωμένων οστών για 74 είδη δεινοσαύρων.

Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία, την οποία πρότεινε το 1888 ο βρετανός παλαιοντολόγος Χάρι Γκόβιερ Σίλι, οι δεινόσαυροι χωρίζονται σε δύο μεγάλες ομάδες: στα ορνιθίσχια (που μοιάζουν πιο πολύ με τα πουλιά) και στα σαυρίσχια (που μοιάζουν περισσότερο με σαύρες). Οι πρώτοι ήταν αποκλειστικά φυτοφάγοι (όπως ο στεγόσαυρος, ο απατόσαυρος και ο τρικεράτωψ), ενώ οι σαυρόμορφοι είχαν δύο παρακλάδια, ένα φυτοφάγο (όπως ο Βροντόσαυρος) και ένα σαρκοβόρο (όπως ο Τυραννόσαυρος).

Η νέα ανάλυση μεταφέρει τους σαρκοβόρους σαυροειδείς δεινόσαυρους, τα λεγόμενα «θηρόποδα» (τυραννόσαυρος, αλλόσαυρος, γιγαντόσαυρος, σπινόσαυρος κ.ά.), στην ίδια κατηγορία με τα Ορνιθίσχια και όχι με τα γιγάντια φυτοφάγα «σαυρόποδα (βροντόσαυρος, διπλόδοκος, αργεντινόσαυρος κ.ά.).

Αυτό, μεταξύ άλλων, σημαίνει ότι τα πουλιά προέρχονται από σαρκοβόρους δεινόσαυρους.

Η νέα μελέτη εξάλλου τοποθετεί την εμφάνιση όλων των δεινοσαύρων πριν από 242 έως 247 εκατ. χρόνια στην ήπειρο Λαυρασία του βορείου ημισφαιρίου και όχι πριν από 230 εκατ. χρόνια στην ήπειρο Γκοντβάνα του νοτίου ημισφαιρίου (όπου τότε ανήκε η Λατινική Αμερική).

Πολλοί επιστήμονες δήλωσαν «σοκαρισμένοι» από τις νέες εκτιμήσεις, οι οποίες, πάντως, μένει να επιβεβαιωθούν από περαιτέρω έρευνες.
Φωτο: Ο τρομερός Tyrannosaurus rex ίσως πρέπει να αλλάξει θέση στο γενεαλογικό δέντρο των δεινοσαύρων   (Φωτογραφία:  Reuters )
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ