Τρίτη, 14 Μαρτίου 2017

Κέρκυρα. Οι δράσεις του Δήμου Κέρκυρας για τα αδέσποτα

http://www.kerkyrasimera.gr
Τις δράσεις που υλοποιεί για τα αδέσποτα σκυλιά δημοσιοποίησε ο αρμόδιος δημοτικός σύμβουλος, υπεύθυνος για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων Λεωνίδας Παγκράτης.
Όπως αναφέρει, «με βάση τον ισχύοντα νόμο,  υπεύθυνοι για τη  διαχείριση των αδέσποτων σκύλων είναι οι Δήμοι της χώρας.
Στo πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Κέρκυρας άρχισε από το  Δεκέμβρη του 2016 σχετικές δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Συγκεκριμένα :
α. Τοποθετήθηκαν αρκετές ταΐστρες και ποτίστρες σε επιλεγμένα σημεία της πόλης και της υπαίθρου. Ο Δήμος έχει προμηθευθεί   ξηρή τροφή και η τροφοδοσία θα γίνεται από δημοτικό υπάλληλο, από το φιλοζωικό σωματείο «Κιβωτός»  και άλλους εθελοντές φιλόζωους συμπολίτες μας.
Κάθε φιλόζωος που επιθυμεί να προσθέσει δική του τροφή στις δημοτικές ταΐστρες μπορεί να το κάνει μόνον  αν είναι σε μορφή κροκέτας.
β. Υπογράψαμε σύμφωνο συνεργασίας με την «Κιβωτό», η οποία θα είναι αρωγός στην προσπάθειά μας σε ό,τι αφορά στην περισυλλογή , στις υιοθεσίες, στην επανατοποθέτηση των ζώων στον φυσικό τους χώρο και στην ενημέρωση των συμπολιτών μας με στόχο την ευαισθητοποίησή τους στην αντιμετώπιση των αδέσποτων.
γ. Προχωρήσαμε σε υπογραφή σύμβασης έργου με ιδιώτη  κτηνίατρο , η οποία προβλέπει την περισυλλογή , την εξέταση , την αποπαρασίτωση, τη  στείρωση , την τοποθέτηση microchip εντοπισμού, την καταγραφή, την ολιγοήμερη  φιλοξενία μεταχειρουργικά και την επανένταξή τους στο  χώρο που έχουν μάθει να ζουν. Μέχρι σήμερα έχουμε πραγματοποιήσει 40 στειρώσεις και απ´αυτά τα ζώα έχουν υιοθετηθεί 5.
Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος Κέρκυρας αντιμετωπίζει το πρόβλημα των αδέσποτων οργανωμένα και συστηματικά.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι σε βάθος χρόνου θα μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των αδέσποτων ώστε μετά από μερικά χρόνια να μη βλέπουμε πια αδέσποτα στους δρόμους και στις πλατείες μας.
Φυσικά για να συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει και συμπολίτες μας να βοηθήσουν σ’ αυτήν  την κατεύθυνση.
Πρέπει και οι δεσποζόμενοι («ιδιόκτητοι»)  θηλυκοί σκύλοι να στειρωθούν, διαφορετικά το πρόβλημα θα διαιωνίζεται.
Τα αδέσποτα λοιπόν που κυκλοφορούν πλέον στην πόλη μας φορώντας κόκκινα κολάρα είναι τα ζώα που έχει περισυλλέξει και φροντίσει ο Δήμος.
Θα συνεχίσουν να ζουν ανάμεσά μας, γιατί έτσι προβλέπει ο νόμος, ελεύθερα σε συνθήκες πολιτισμένες δηλαδή με περίθαλψη , φαγητό και νερό .
Περισυλλογή των αδέσποτων και εγκλεισμός τους μόνιμα σε κυνοκομείο,  όπως γινόταν στο παρελθόν, δεν πρόκειται να συμβεί, διότι ούτε νόμιμο είναι , ούτε περιποιεί τιμή για την Κέρκυρα του πολιτισμού».
Για πληροφορίες: τηλ. 26610-21835
 Λεωνίδας Παγκράτης, δημοτικός σύμβουλος,  υπεύθυνος για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων