Τρίτη, 7 Μαρτίου 2017

Κέρκυρα. Μεγάλη και «πυκνή» η τουριστική σεζόν

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ
Στην Κέρκυρα, που σε δυο βδομάδες αναμένεται να ξεκινήσουν οι πτήσεις χαμηλού κόστους, όλοι μιλάνε για μια ακόμα καλή χρονιά.
Αναζητώντας τα σύνορα της καρδιάς της στα πεδία των μαχών, η Τουρκία περιδινίζεται σε μια οικονομική κρίση, που τείνει να αναιρέσει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που τις προσέδωσαν την αίγλη και κυρίως την υπόσταση της χώρας μέλους των είκοσι ισχυρότερων του μάταιου τούτου Κόσμου (G-20). Στην εγγλέζικη έκδοση της Hurriyet την Πέμπτη, κρούεται ο κώδωνας του κινδύνου σε κείμενο όπου καταγράφονται οι συνέπειες στην αγορά εργασίας από την συρρίκνωση της τουριστικής οικονομίας στην Πόλη και τα μικρασιατικά παράλια. Η μείωση αυτή αφορά σε κάθε δραστηριότητα και όχι βεβαίως αποκλειστικά και μόνον στις αφίξεις. Χτυπάει τις διανυκτερεύσεις κάθε είδους, τη λιανική πώληση και βεβαίως την κρουαζιέρα. Γι' αυτό άλλωστε η Τουρκία αποπειράται ρελάνς στην τουριστική έκθεση ΙΤΒ του Βερολίνου, τη βδομάδα που μπαίνει, με σλόγκαν "πάρε τον γείτονά σου και έλα" ενώ ο πρόεδρος Ερντογάν προτρέπει τους συμπατριώτες του να κάνουν φέτος καλοκαιρινές διακοπές στην Τουρκία.


Η Βαρκελώνει διώχνει κόσμο!
Στον αντίποδα της άσπονδης γείτονος κι ενώ από το ελληνικό υπΕΘΑ διέρρεε την Πέμπτη ότι δεν αποκλείεται θερμό επεισόδιο το καλοκαίρι στο πέλαγος της Κιλικίας, που παρεμβάλλεται μεταξύ Κύπρου και νοτιοδυτικών, τουρκικών ακτών, η Ισπανία "διώχνει κόσμο"! Και όπως θάλεγε και ο παλιός και έμπειρος παράγοντας της κερκυραϊκής ξενοδοχίας, όταν πηγαίνει καλά η Ισπανία, πηγαίνουμε καλά και εμείς!

Σε επίρρωση αυτών είναι χαρακτηριστική η ατάκα της Janet Sanz, αντιδημάρχου αστικού σχεδιασμού της Βαρκελώνης «Καταλαβαίνουμε ότι άλλοι άνθρωποι αγαπούν την πόλη μας. Αλλά έχουμε μετατραπεί σε ένα τουριστικό θεματικό πάρκο, κάθε φορά που ένα μπακάλικο αντικαθίσταται από ένα τουριστικό μαγαζί. Οι άνθρωποι ζουν και εργάζονται εδώ. Δεν είναι απλά ένα διασκεδαστικό μέρος για το Σαββατοκύριακο». Άλλωστε συχνά, η πρόσφατη μεγαλύτερη τον Ιανουάριο, διοργανώνονται διαδηλώσεις ως αντίδραση στη μετάλλαξη των ισπανικών πόλεων σε τουριστικό προορισμό, γεγονός που εκτοξεύει το κόστος της ζωής προς τα πάνω ενώ διαμορφώνει και το χτιστό περιβάλλον από οικιστικό σε σκηνικό.


Όπως και νάχει πάντως, η ευφορία της τουριστικής Ισπανίας είναι νόσημα που μεταδίδεται με τον αέρα των τουρ οπερέιτορ και των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους και σε μας, εδώ. Ο περιορισμός των μεσογειακών επιλογών λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή και τα συμπτώματά του στη Βόρεια Αφρική, δίνει προβάδισμα στους προορισμούς του ευρωπαϊκού Νότου, στην Ελλάδα και την Κέρκυρα ειδικότερα. Σ' αυτή την εκτίμηση της τάσης δείχνει να συμφωνεί και ο γ.γ. του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, Τ. Ριφάι, που επισκέφθηκε το χώρας μας τη βδομάδα που πέρασε, ασχέτως που πιθανότατα σε ανταπόδοση της φιλοξενίας, αποσύνδεσε τις εντυπωσιακές ελληνικές επιδόσεις στην τουριστική οικονομία τα τελευταία χρόνια από την αστάθεια και την ανασφάλεια που προκαλούν οι πολεμικές επιχειρήσεις γύρω - γύρω.


Στην Κέρκυρα, που σε δυο βδομάδες αναμένεται να ξεκινήσουν οι πτήσεις χαμηλού κόστους, όλοι μιλάνε για μια ακόμα καλή χρονιά. Η σεζόν θα ξεκινήσει επισήμως την Πρωτομαγιά και γι' αυτό μονάδες όπως π.χ. του Λούη και τα Μαγιόρ (Δημητρίου) δεν θα ανοίξουν για το Πάσχα, αποφεύγοντας έτσι την "κοιλιά" του 15νθημέρου μέχρι την κανονική έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Όλοι οι οιωνοί από την ετήσια αύξηση του παγκόσμιου ρεύματος κατά 4% έως τις κρατήσεις θέσεων των αεροπορικών εταιρειών (slots, χρονοθυρίδες), τα prebookings, την αύρα από τις εκθέσεις αλλά και τις κρατήσεις αυτές καθ' αυτές για τη σεζόν, παραπέμπουν σ' ένα καλό καλοκαίρι.
Ορθόδοξοι, Καθολικοί κι Εβραίοι μαζί στην Κέρκυρα για το Πάσχα
Η χρονική σύμπτωση του Πάσχα των Ορθοδόξων με των Καθολικών αλλά και των Εβραίων αποδεικνύεται ευτυχής συγκυρία για την κερκυραϊκή οικονομία. Έτσι και φέτος αυτός ο συχγρονισμός επιβεβαιώνεται ήδη με την ζήτηση που παρατηρείται και υποχρεώνει μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες ν' ανοίξουν πρόωρα. Μάλιστα οι γνωρίζοντες λένε ότι δεν πρόκειται μόνον για τις μεγάλες μονάδες αλλά και για τις μικρότερες, και κάθε είδους άλλη παροχή φιλοξενίας μέσω booking και Airbnb. Έτσι αναμένεται ν' ανοίξουν από την πόλη έως τη Δασιά προς Βορρά και έως τη Μεσογγή κι ακόμα παραπέρα προς το Νότο. Οι τιμές φαίνεται ότι προσαρμόζονται σε κάθε βαλάντιο αφού ξεκινούν από 18€ το άτομο και φτάνουν τα 60€.


Άλλωστε ο λόγος γίνεται για μια ακόμα καλή χρονιά για τον κερκυραϊκό τουρισμό με τέτοια ζήτηση ώστε να παρατηρείται έλλειψη κρεβατιών ενώ και ξενοδόχοι έχουν ήδη προχωρήσει σε stop sales (σ.σ. η ίδια ακριβώς συμπεριφορά σημειώνεται και στο Αιγαίο), φοβούμενοι το over booking και προσδοκώντας κυρίως να πάρουν ακόμα καλύτερες τιμές στην συνέχεια.

Ο πήχης των αφίξεων μπήκε το 2016 με πάνω από 60 χιλ. το πασχαλινό πενθήμερο, σε σύγκριση με τις περίπου 30 χιλ. το 2014 και το 2015. Οι περισσότεροι άνθρωποι της αγοράς, που ρωτήθηκαν για το ρεπορτάζ, αισιοδοξούν ότι φέτος το ρεκόρ θα σπάσει!