Κυριακή, 26 Μαρτίου 2017

Κέρκυρα. "Ξεφούσκωσαν" τα κακουργήματα στο Μικτό Ορκωτό

Την Πέμπτη το μεσημέρι εκδόθηκε η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Κέρκυρας για τη γνωστή υπόθεση σωματεμπορίας, η οποία ήταν ομόφωνη.
Σύμφωνα με αυτήν τα κακουργήματα με τα οποία παραπέμφθηκαν οι 24 κατηγορούμενοι κατέπεσαν όλα σε πλημμελήματα. Να σημειωθεί ότι το αδίκημα της σωματεμπορίας κατέπεσε σε πράξη διευκόλυνσης ακολασίας. Από τους κατηγορούμενους οι δέκα αθωώθηκαν εντελώς. Οι υπόλοιποι δεκαπέντε κρίθηκαν μεν ένοχοι, αλλά των δέκα τα αδικήματα είχαν παραγραφεί (νόμος 4411/16) κι έτσι δεν τους επιβλήθηκε ποινή. Στους πέντε επιβλήθηκε ποινή από ένα έως πέντε έτη: Ένας για δωροδοκία, ένας για μαστροπεία, δύο για συνέργεια σε διευκόλυνση ακολασίας και μία για δωροδοκία. Σε όλους η ποινή επιβλήθηκε με τριετή αναστολή. Ενώ και οι 24 κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι. Να σημειωθεί ότι οι έξι από αυτούς ήταν μέχρι και χθες προφυλακισμένοι.

Γιατί είχαν παραπεμφθεί
Τον Οκτώβριο του 2015 στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης είχαν συλληφθεί 25 άτομα σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της σωματεμπορίας, της σύστασης συμμορίας, της ληστείας και βιασμού, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, της δωροδοκίας, της δωροληψίας, της παράβασης καθήκοντος, της πλαστογραφίας, της ψευδούς βεβαίωσης, της υπεξαίρεσης και της νόθευσης εγγράφων. Μεταξύ των  κατηγορουμένων ήταν επιχειρηματίες και εργαζόμενοι σε κέντρα διασκέδασης, ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών καταλυμάτων , ταξιτζήδες,  τρεις υπάλληλοι του Δήμου, δύο της Περιφέρειας ή παλαιάς Νομαρχίας και ένας Νοσοκομειακός υπάλληλος.  Η δίκη ξεκίνησε την Παρασκευή 10/3 και συνεχίστηκε μέχρι και την Τετάρτη, που αγόρευσε ο εισαγγελέας. Ενώ, χθες το μεσημέρι το Δικαστήριο εξέδωσε την απόφαση του, η οποία ήταν ομόφωνη. Να σημειωθεί ότι η σύνθεση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, που εκδίκασε την υπόθεση ήταν  από τρεις Δικαστές (έναν Πρόεδρο Πρωτοδικών και δύο Πρωτοδίκες) και τέσσερις ενόρκους.
Όπου ακούς πολλές χειροπέδες…
Ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης έγραψε χθες στοfacebook: «Μετά από πολλές επαναλήψεις φαίνεται να καθιερώνεται η εξής παροιμία: Όπου ακούς πολλές χειροπέδες, κράτα μικρό καλάθι». Για να γράψει και Υ.Γ: «Οι νόμιμες υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων (επισυνδέσεις λέγονται κατ΄ευφημισμόν) ευνουχίζουν το προανακριτικό έργο και επί της ουσίας από μόνες τους δεν διευκολύνουν το έργο της Δικαιοσύνης! Άσε, που είναι απολύτως κατακριτέες ηθικά και κατ΄ εμέ παράνομες και αντισυνταγματικές».