Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017

Οι σκύλοι ασπίδα στα παιδιά για αλλεργίες

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα άτομα που συναναστρέφονται με ζώα από μικρή ηλικία έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν παχυσαρκία αλλά και λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κάποιες αλλεργίες.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα παιδιά που συναναστρέφονται σκυλιά από πολύ μικρή ηλικία, έρχονται σε επαφή και εκτίθενται περισσότερο σε βρωμιές και βακτήρια από νωρίς στη ζωή τους κάτι που σιγά σιγά τους δημιουργεί μία κάποιου είδους «ασυλία».

Οι υπεύθυνοι της μελέτης, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, στον Καναδά, εξέτασαν περισσότερα από 700 βρέφη μεταξύ των ετών 2009 και 2012.

Οι μητέρες, που πήραν μέρος στην έρευνα, κλήθηκαν να υποβάλουν μία έκθεση σχετικά με το εάν είχαν κάποιο κατοικίδιο ζώο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, κατά το δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο, και τρεις μήνες μετά τη γέννηση του μωρού τους.


Οι ερευνητές συνέκριναν τα μωρά που είχαν έρθει σε επαφή με κάποιο κατοικίδιο ζώο μ' αυτά που δεν είχαν έρθει ποτέ, ενώ μελέτησαν προσεκτικά τα δείγματα από τα κόπρανα τους τόσο των μεν όσο και των δε.


Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τόσο η προγεννητική όσο και η μεταγεννητική έκθεση κατοικίδιων ζώων ενίσχυσε την ποσότητα δύο συγκεκριμένων τύπων βακτηρίων στο έντερο.

Τα δύο αυτά βακτήρια, Ruminococcus και Oscillospira, έχουν συνδεθεί με τη μείωση των παιδικών αλλεργιών και της παχυσαρκίας, αντίστοιχα.

Η παιδίατρος και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, Anita Kozyrskyj, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η ποσότητα αυτών των δύο βακτηρίων αυξήθηκε στο διπλάσιο, όταν υπήρχε ένα κατοικίδιο ζώο στο σπίτι», ενώ πρόσθεσε ότι η επαφή της μέλλουσας μανούλας με κάποιο κατοικίδιο επηρεάζουν θετικά τον οργανισμό του μωρού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της αλλά και κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών της ζωής του, ακόμα και αν το κατοικίδιο έχει δοθεί για υιοθεσία πριν τη γέννηση του μωρού.