Κυριακή, 23 Απριλίου 2017

Η πολλαπλή σκλήρυνση επηρεάζει τον ασθενή πολύ πριν την εκδήλωσή της

Οι πάσχοντες από πολλαπλή σκλήρυνση μπορεί να έχουν ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία τους έως και πέντε χρόνια πριν την εμφάνιση της ασθένειας, δηλαδή πολύ νωρίτερα απ’ ότι πίστευαν έως σήμερα οι επιστήμονες, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Lancet Neurology.
Η νέα αυτή θεωρία κάνει ουσιαστικά το πρώτο βήμα για την αναγνώριση των «σημάτων» που στέλνει η νόσος οι γιατροί θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν για την έγκαιρη θεραπευτική παρέμβαση.

Οι ερευνητές του Κέντρου Εγκεφαλικής Υγείας «Djavad Mowafaghian» του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας στο Καναδά μελέτησαν ιατρικά αρχεία 14.000 ατόμων με πολλαπλή σκλήρυνση από τρεις περιοχές της χώρας σε ορίζοντα 20ετίας και τα συνέκριναν με τους ιατρικούς φακέλου 72..000 ατόμων χωρίς τη νευροεκφυλιστική ασθένεια. Στόχος ήταν ο εντοπισμός ενός προδρόμου, δηλαδή μιας πρώιμης ομάδας συμπτωμάτων που θα μπορούσαν να υποδεικνύουν την εμφάνιση της πάθησης.
Πρόδρομοι έχουν ήδη εντοπιστεί σε άλλες νευρολογικές παθήσεις, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον. Η αναγνώρισή τους έχει προσφέρει επιπλέον στοιχεία για το πώς η ασθένεια μπορεί να ξεκινά και έχει οδηγήσει σε νέες μελέτες για τα αίτια ή τους παράγοντες που την πυροδοτούν.
Η καναδική μελέτη αποκάλυψε ότι όντως υπάρχει μια φάση που οι άνθρωποι αρχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα πριν την ιατρική αναγνώριση της πολλαπλής σκλήρυνσης. Κατά τη φάση αυτή, οι ασθενείς τείνουν να επισκέπτονται γιατρούς, να εισάγονται στο νοσοκομείο και να λαμβάνουν φαρμακευτικές αγωγές με μεγαλύτερη συχνότητα από τον γενικό πληθυσμό.
Επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να προσπαθήσουν να κατανοήσουν γιατί οι ασθενείς αυτοί χρησιμοποιούσαν διαφορετικά το σύστημα Υγείας και αν οι τάσεις αυτές στις αναφερόμενες ασθένειες και φαρμακευτικές αγωγές υποδεικνύουν μια συγκεκριμένη ομάδα συμπτωμάτων που οι γιατροί θα μπορούν στο μέλλον να χρησιμοποιήσουν για την έγκαιρη αναγνώριση της πολλαπλής σκλήρυνσης.
Μαίρη Μπιμπή