Δευτέρα, 8 Μαΐου 2017

Πόσο διαρκούν όλες οι τροφές σε ψυγείο, κατάψυξη και αποθήκη

Δεν είναι όλες οι τροφές το ίδιο, όσον αφορά στην συντήρησή τους. Αν κάνετε λάθος μπορεί να διακινδυνεύσετε εσείς και η οικογένειά σας με τροφική δηλητηρίαση και άλλες ασθένειες από την κατανάλωση τροφών που δεν έχουν συντηρηθεί σωστά.Ούτε όλες οι τροφές μπαίνουν στο ψυγείο, αλλά ούτε και εκείνες που θέλουν
ψυγείο, συντηρούνται για όσο καιρό θα θέλαμε.
Δείτε τι ακριβώς ισχύει σε κάθε περίπτωση, με τον παρακάτω αναλυτικό οδηγό:

Κρέας, πουλερικά και θαλασσινά
Μπέικον: 2 εβδομάδες στο ψυγείο, 1 μήνα στην κατάψυξηΚοτόπουλο: 2 μέρες στο ψυγείο, 6 μήνες στην κατάψυξηΑλλαντικά: 2 εβδομάδες στο ψυγείο, 2 μήνες στην κατάψυξηΦιλέτο ψαριού: 2 μέρες στο ψυγείο, 6 μήνες στην κατάψυξηΚιμάς: 2 μέρες στο ψυγείο, 4 μήνες στην κατάψυξηΛουκάνικα: 2 εβδομάδες στο ψυγείο, 2 μήνες στην κατάψυξηΜπριζόλες χοιρινές: 3 μέρες στο ψυγείο, 6 μήνες στην κατάψυξηΦρέσκες γαρίδες: 2 μέρες στο ψυγείο, 6 μήνες στην κατάψυξηΟστρακοειδή μέσα στο όστρακο: 2 μέρες στο ψυγείοΟστρακοειδή ανοιγμένα: 1 μέρα στο ψυγείοΜπριζόλες (όχι χοιρινές): 3 μέρες στο ψυγείο, 6 μήνες στην κατάψυξη
Φρούτα – Λαχανικά
Μήλα: 3 εβδομάδες στο ψυγείοΜούρα: 1 εβδομάδα στο ψυγείοΜπρόκολο και κουνουπίδι: 1 εβδομάδα στο ψυγείοΜαρούλι και σπανάκι: 3 μέρες στο ψυγείοΦυλλώδη βότανα (πχ κόλιανδρος, μαϊντανός κλπ): 3 μέρες στο ψυγείοΛεμόνια: 3 εβδομάδες στο ψυγείοΛάχανο: 5 μέρες στο ψυγείοΚαρπούζι: 5 μέρες στο ψυγείοΜανιτάρια: 1 εβδομάδα στο ψυγείοΚρεμμύδια και σκόρδο: 2 μήνες στην αποθήκηΠατάτες: 3 εβδομάδες στην αποθήκηΝτομάτες: 3 μέρες στην αποθήκηΚολοκύθες: 3 μήνες στην αποθήκη, 1 εβδομάδα στο ψυγείοΒότανα μυρωδικά (πχ δεντρολίβανο, θυμάρι κλπ): 2 εβδομάδες στο ψυγείο
Γαλακτοκομικά και αυγά
Σκληρό τυρί (πχ παρμεζάνα): 4 μήνες στο ψυγείο, 6 μήνες στην κατάψυξηΗμίσκληρο τυρί (πχ τσένταρ, κασέρι): 6 μήνες στο ψυγείο, 6 μήνες στην κατάψυξηΜαλακό τυρί: 2 εβδομάδες στο ψυγείοΤυρί επάλειψης: 2 μήνες στο ψυγείοΤυρί κότατζ: 1 εβδομάδα στο ψυγείοΒούτυρο: 3 μήνες στο ψυγείο, 6 μήνες στην κατάψυξηΑυγά: 5 εβδομάδες στο ψυγείοΚρέμα γάλακτος: 1 μήνα στο ψυγείοSour cream: 3 εβδομάδες στο ψυγείοΓάλα: 1 εβδομάδα στο ψυγείο, 3 μήνες στην κατάψυξηΤόφου: 3 εβδομάδες στο ψυγείο, 5 μήνες στην κατάψυξηΓιαούρτι: 2 εβδομάδες στο ψυγείο, 2 μήνες στην κατάψυξη
Άλλες τροφές
Καστανό ρύζι: 1 χρόνο στην αποθήκη (κλειστή συσκευασία), αλλιώς 6 μήνεςΛευκό και άγριο ρύζι: 2 χρόνια στην αποθήκη (κλειστή συσκευασία), αλλιώς 1 χρόνοΚόκκοι καφέ: 1 χρόνο στην αποθήκη (κλειστή συσκευασία), αλλιώς 2 εβδομάδεςΞηρά ζυμαρικά: 2 χρόνια στην αποθήκη (κλειστή συσκευασία)Μέλι: 1 χρόνο στην αποθήκη (κλειστή συσκευασία)Κέτσαπ: 1 χρόνο στην αποθήκη (κλειστή συσκευασία), 6 μήνες στο ψυγείο (ανοιχτή συσκευασία)Μαγιονέζα: 3 μήνες στην αποθήκη (κλειστή συσκευασία), 2 μήνες στο ψυγείο (ανοιχτή συσκευασία)Μουστάρδα: 1 χρόνο στην αποθήκη (κλειστή συσκευασία), 1 μήνα στο ψυγείο (ανοιχτή συσκευασία)Ελαιόλαδο: 1 χρόνο στην αποθήκη (κλειστή συσκευασία), 1 μήνα στο ψυγείο (ανοιχτή συσκευασία)Ξύδι: 2 χρόνια στην αποθήκη (κλειστή συσκευασία), αλλιώς 1 χρόνο
iatropedia.gr