Παρασκευή, 26 Μαΐου 2017

Σε τί διαφέρει ο ανθρώπινος εγκέφαλος από του πιθήκου

Μήπως τελικά, οι άνθρωποι δεν είμαστε τόσο μοναδικοί όσο νομίζουμε; 
Μία νέα ματιά στον εγκεφάλο των πιθήκων αναγκάζει τους ερευνητές να επανεξετάσουν τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους μοναδικούς.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι άνθρωποι και (πολλά) είδη πιθήκων έχουν κοινά χαρακτηριστικά.
Είμαστε και οι δύο κοινωνικά πλάσματα και μοιραζόμαστε περίπου το 93% του DNA μας.
Αλλά όταν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Rockefeller εξέτασαν τέσσερις εγκεφάλους πιθήκων ρέζους με τη σχετικά πρόσφατη μέθοδο νευροαπεικόνισης fMRI (που απεικονίζει την αιμοδυναμική αντίδραση που σχετίζεται με τη νευρωνική δραστηριότητα στον εγκέφαλο και στον νωτιαίο μυελό) εξεπλάγησαν.
Κι αυτό επειδή βρήκαν κάτι που έχουν συναντήσει μόνο στον άνθρωπο: Μια μοναδική χορογραφία εγκεφαλικής δραστηριότητας, η οποία ενεργοποιείται όταν οι πίθηκοι επεξεργάζονται τις συμπεριφορές άλλων πιθήκων.

Όπως γράφει το qz.com, οι ερευνητές εκτιμούσαν επί μακρόν ότι πρόκειται για το διανοητικό δίκτυο που βασίζεται στο πλέον καθοριστικό χαρακτηριστικό του ανθρώπου: Την ικανότητα να προχωράμε πέρα ​​από την απλή αναγνώριση της συμπεριφοράς των άλλων ανθρώπων και να ερμηνεύουμε πραγματικά αυτό που σκέφτονται.
Αυτή η «θεωρία του νου» είναι η βάση για τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι διαβάζουν τις καταστάσεις και στη συνέχεια επιλέγουν να ενεργήσουν.
Και βεβαίως, είναι το θεμέλιο της περίπλοκης ανθρώπινης κοινωνίας.
Η εύρεση ενός σχεδόν πανομοιότυπου μονοπατιού σε πιθήκους είναι αξιοσημείωτη, διότι σημαίνει ότι η ικανότητά μας να διαβάζουμε τις σκέψεις έχει βαθιές εξελικτικές ρίζες.
Μελετώντας το ομόλογο δίκτυο των πιθήκων, οι επιστήμονες μπορεί να καταλάβουν τον τρόπο με τον οποίον εξελίχθηκε η σημαντική αυτή ανθρώπινη ικανότητα.
Δείτε το σχτικό βίντεο εδώ:
http://tvxs.gr/news/sci-tech/se-ti-diaferei-o-anthropinos-egkefalos-apo-toy-pithikoy
http://tvxs.gr