Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2017

Κέρκυρα. Από βδομάδας πεζοδρόμιο προς ΚΤΕΛ


Ο δήμος ανακοίνωσε προ δεκαπενθημέρου ότι υπογράφτηκε η σύμβαση του έργου «πεζοδρόμια & πεζοδρομήσεις δημοτικής ενότητας Κερκυραίων» και σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τ.Υ Ν. Αναστασόπουλο ο εργολάβος την ερχόμενη εβδομάδα «βάζει μπρος» την κατασκευή του πεζοδρομίου, που θα συνδέει τη Μητροπολίτου Μεθοδίου με το Υπεραστικό ΚΤΕΛ.

Μάλιστα ο αντιδήμαρχος αισιοδοξεί ότι ο προϋπολογισμός μπορεί να αποδειχτεί αρκετός για να κατασκευαστεί πεζοδρόμιο και από τις δύο πλευρές του δρόμου. Στο μεταξύ φαίνεται ότι ξεπεράστηκαν οι εκκρεμότητες που είχε ο Δήμος με το Υπουργείο Πολιτισμού και όλα είναι έτοιμα για να προχωρήσει το έργο της αποκατάστασης και ανάδειξης του κτιριακού συγκροτήματος της Αγίας Αικατερίνης. Να σημειωθεί ότι η έγκριση για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ δήμου – ΠΙΝ & Υπουργείου Πολιτισμού είναι θέμα προς συζήτηση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την ερχόμενη Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017.


Σε 45 μέρες έτοιμο το πεζοδρόμιο
Σε 45 μέρες θα κατασκευαστεί το πεζοδρόμιο που θα συνδέει την Μητροπολίτου Μεθοδίου με το Υπεραστικό ΚΤΕΛ, σύμφωνα με την εκτίμηση των δημοτικών Υπηρεσιών. Να σημειωθεί ότι το έργο «Πεζοδρόμια και Πεζοδρομήσεις Δ.Ε. Κερκυραίων», αφορά κατασκευή νέων πεζοδρομίων σε υπάρχοντες δρόμους εντός του πολεοδομικού ιστού της πόλης και η καταληκτική ημερομηνία για το σύνολο του έργου είναι σε 7 μήνες. Όμως το τμήμα του έργου – από το κέντρο της
πόλης προς το Υπεραστικό ΚΤΕΛ θα ολοκληρωθεί σε 45 ημέρες. Το έργο έχει προϋπολογισμό 200 χιλ € στο αναμορφωμένο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου, ενώ συμβασιοποιήθηκε έναντι112.156,82 €, μετά την έκπτωση που προέκυψε από την ανάδοχο εταιρεία κατά τη διαγωνιστική διαδικασία.

Παίρνει σειρά η Αγ. Αικατερίνη
Η ημερήσια διάταξη της ερχόμενης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22/6/17 περιλαμβάνει το θέμα: “Έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης μεταξύ του Δήμου Κέρκυρας, Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για την πράξη «Αποκατάσταση και Ανάδειξη Συγκροτήματος Αγ. Αικατερίνης Κέρκυρας”. Οι πληροφορίες της
«Κ.Σ.» αναφέρουν ότι ο Κ. Νικολούζος στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Αθήνα οριστικοποίησε το «Οκ» του Υπουργείου Πολιτισμού κι έτσι όλα είναι έτοιμα για την υπογραφή της σχετικής προγραμματικής σύμβασης. Μετά τη σχετική έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο και στη συνέχεια από το Περιφερειακό θα δρομολογηθεί η προκήρυξη του έργου, που έχει προϋπολογισμό 1,8 εκ €.

Τι έργο θα γίνει
Αντικείμενο του έργου είναι η συνολική αποκατάσταση και ανάδειξη του κτιριακού συγκροτήματος της Αγίας Αικατερίνης, βαρύνουσας σημασίας μνημείο για την πολιτιστική φυσιογνωμία της Κέρκυρας, που  βρίσκεται τις δύο τελευταίες δεκαετίες σε κατάσταση ετοιμορροπίας, παρά την κεντρική του θέση στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας . Το κτιριακό αυτό σύνολο, τμήμα του οποίου είναι και η ομώνυμη εκκλησία (έτος εγκαινίων 1690), μέχρι και την περίοδο της Βρετανικής Προστασίας (1864) λειτούργησε σαν ανδρικό μοναστήρι, ενώ αργότερα το κτήριο αποτέλεσε την κατοικία του ιερέα του Ναού. Το συνολικό εμβαδόν του συγκροτήματος είναι 412,80 τ.μ. και περιήλθε στην ιδιοκτησία του Δήμου Κέρκυρας σύμφωνα με το άρθρο 15 του Ν. ΑΦΙ/28-05-1887 «Περί διανομής της εγχωρίου περιουσίας Κέρκυρας». Το έτος 1916 ένα τμήμα του ισογείου με εμβαδόν 62,13 τ.μ. πέρασε στην ιδιοκτησία ιδιωτών, κατόπιν δημοπρασίας των Αγαθοεργών Ιδρυμάτων των Δήμου Κερκυραίων. Στο φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται το κτιριακό έργο αποκατάστασης του συγκροτήματος με όλες τις αναγκαίες εγκαταστάσεις. Σκοπός της επέμβασης είναι να διασώσει το συγκρότημα από την ερείπωση και να το επανεντάξει στη ζωή της σύγχρονης πόλης της Κέρκυρας. Για το λόγο αυτό προτείνεται η συνολική αποκατάσταση του συγκροτήματος και η δημιουργία ενός χώρου, μουσείου του εαυτού του, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει ήπιες χρήσεις που δε προσβάλουν την ιστορική του αξία, όπως περιοδικές εκθέσεις, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων κλπ. Για τις εργασίες αποκατάστασης προτείνονται οι τυπικές, εγκεκριμένες από την υπηρεσία μέθοδοι (αρμολογήματα, καθαρισμοί, ενέματα, συρραφές κλπ). Οι νέες υποδομές θα γίνουν με τρόπο που θα διαφοροποιούνται ελαφρά από την παλιά κατασκευή χωρίς να αλλοιώνουν τον αυθεντικό χαρακτήρα του μνημείου.