Κυριακή, 9 Ιουλίου 2017

Οι σπρίντερ του Μίλκι Ουέι είναι δραπέτες από άλλο γαλαξία

Τα άστρα που κινούνται με τις μεγαλύτερες ταχύτητες στον Γαλαξία μας -τόσο γρήγορα που κάποια στιγμή μπορούν ακόμη και να δραπετεύσουν από αυτόν- στην πραγματικότητα είναι φυγάδες από έναν πολύ μικρότερο γαλαξία, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το δικό μας.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης που παρουσιάστηκε σε συνέδριο στη Βρετανία και δημοσιεύτηκε στο Monthly Notices της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας. Μέχρι σήμερα έχουν εντοπισθεί περίπου 20 τέτοια «υπερταχεία» άστρα (hypervelocity stars), τα περισσότερα στον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου (στην κατεύθυνση του αστερισμού του Λέοντα) και ορισμένα του νοτίου (στον αστερισμό του Εξάντα).

Θεωρείται όμως σίγουρο ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα, ίσως γύρω στα 10.000. Το διαστημικό τηλεσκόπιο Gaia του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) αναμένεται να εντοπίσει κι άλλα τέτοια άστρα από το 2018 και μετά.

Οι αστρικοί «σπρίντερ», που έχουν γαλαζωπό χρώμα, προήλθαν από το Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου, ένα γαλαξία νάνο, με μέγεθος μόνο το ένα δέκατο του δικού μας. Αρχικά ανήκαν σε ζεύγη άστρων, το ένα σε κοντινή τροχιά γύρω από το άλλο. Όταν όμως το ένα εξερράγη ως σουπερνόβα, το άλλο εκτινάχθηκε μακριά με τόσο μεγάλη ταχύτητα ώστε μπόρεσε να δραπετεύσει από τη βαρύτητα του μητρικού γαλαξία και να μετακομίσει στο δικό μας, όπου συνεχίζει να κινείται με πολύ μεγάλη ταχύτητα.

Αρχικά οι αστρονόμοι νόμιζαν ότι τα άστρα αυτά είναι «γηγενή» και έχουν εκτοξευθεί από την επίδραση της μαύρης τρύπας στο κέντρο του δικού μας Γαλαξία προς την περιφέρειά του. Όμως η νέα μελέτη -με τη βοήθεια προσομοιώσεων σε υπολογιστή- δείχνει ότι πρόκειται για «μετανάστες».

Το Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου είναι ο πιο γρήγορος από τους δορυφόρους γαλαξίες του Μίλκι Ουέι, κινούμενος γύρω από τον δικό μας με ταχύτητα 400 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο. Στην ταχύτητα αυτή έρχεται να προστεθεί η ταχύτητα διαφυγής του άστρου-φυγά, όταν ο σύντροφός του μετατρέπεται σε εκρηκτικό υπερκαινοφανή αστέρα.

Τα μεγάλα, θερμά γαλάζια άστρα, όπως οι εν λόγω φυγάδες, συνήθως τελειώνουν τη ζωή τους ως πολύ πυκνά άστρα νετρονίων (πάλσαρ) ή ως μαύρες τρύπες.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ