Τρίτη, 11 Ιουλίου 2017

Δεν αλλάζει η ζήλια στα social media

Η ζήλια είναι ίδια ακόμα κι όταν η πηγή είναι διαδικτυακή δηλαδή όταν οι άνθρωποι εντοπίζουν ενδείξεις στα κοινωνικά δίκτυα ότι οι σύντροφοί τους τούς απατούν, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Evolutionary Psychological Science.

Ερευνητές του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου του Καρντιφ μελέτησαν πώς εκδηλώνεται η ζήλια και στα δύο φύλα όταν οι άνθρωποι βρίσκουν μηνύματα ερωτικού περιεχομένου στα προφίλ των συντρόφων τους στα διάφορα κοινωνικά δίκτυα.


Στο πλαίσιο της μελέτης έδειξαν σε 21 άνδρες και 23 γυναίκες φανταστικά μηνύματα στο Facebook που υπονοούσαν ότι οι σύντροφοί τους ήταν συναισθηματικά ή σεξουαλικά άπιστοι. Τα μηνύματα που είχαν στηθεί έτσι ώστε να είναι αληθοφανή περιείχαν φράσεις όπως «Είσαι η αδελφή ψυχή μου. Σε νιώθω τόσο κοντά μου, ακόμα κι αν δεν έχουμε πλαγιάσει μαζί» (συναισθηματική απιστία) ή «Πρέπει να είσαι η καλύτερη σχέση της μιας βραδιάς που είχα ποτέ» (ερωτική απιστία). Το ύποπτο μήνυμα είχε είτε ανακαλυφθεί από τους ίδιους τους συμμετέχοντες στη μελέτη, είτε τους είχε σταλεί από κάποιον άλλον.

Οι άνδρες και οι γυναίκες, όλοι φοιτητές, έπρεπε να βαθμολογήσουν πόσο συναισθηματικά φορτισμένοι αισθάνονταν από τέτοια μηνύματα ενώ έψαχναν το προφίλ των συντρόφων τους χωρίς την άδειά τους.


Οι άνδρες αισθάνονται περισσότερο αναστατωμένοι όταν είχαν διαβάσει μηνύματα στα κοινωνικά δίκτυα που αποκάλυπταν ερωτική παρά συναισθηματική απιστία. Ωστόσο, οι γυναίκες ήταν περισσότερο ανάστατες από τα μηνύματα συναισθηματικής απιστίας. Επίσης, οι γυναίκες ήταν πολύ πιο θιγμένες αν η «αντίζηλος» είχε γράψει το μήνυμα, αντί του συντρόφου τους. Στους άνδρες ίσχυε το αντίθετο.

Ασχέτως περιεχομένου πάντως οι γυναίκες ήταν πιο αναστατωμένες όταν είχαν ανακαλύψει μηνύματα που υποδείκνυαν απιστία εκ μέρους του συντρόφου τους.

Η μελέτη δίνει απαντήσεις στις εξελικτικές θεωρίες που υποστηρίζουν ότι υπάρχουν διαφορές στο τι πυροδοτεί τη ζήλια στον άνδρα και τη γυναίκα και πως εξωτερικεύουν αυτά τα συναισθήματα προς τον άπιστο ή τον πιθανό αντίζηλο. 
http://www.nooz.gr