Τετάρτη, 30 Αυγούστου 2017

Η κινέζικη πολεμική τέχνη Τάι Τσι βοηθάει στην υγιή ζωή


Το κινεζικό Τάι Τσι Τσουάν είναι κάτι περισσότερο από μια μέθοδος αυτοάμυνας. Συμβάλλει στην υγιή ζωή, σύμφωνα με τον περουβιανό Χουάν Βάσκες, ένθερμο υποστηρικτή των πολεμικών τεχνών.

Ο 64χρονος Βάσκες έχει αφιερώσει τη ζωή του στο Τάι Τσι τονίζοντας τα θετικά της πειθαρχίας αυτής της μεθόδου τόσο στο Περού, όσο και στην υπόλοιπη Λατινική Αμερική.
«Εξασκώντας τη μέθοδο του Τάι Τσι συνειδητοποίησα ότι με βοήθησε στην πρόληψη πολλών ασθενειών, εκτός φυσικά από την εξαιρετική μέθοδο αυτοάμυνας» λέει ο Βάσκες.

«Η μέθοδος αυτή», προσθέτει, «προλαμβάνει προβλήματα που σχετίζονται με το νευρικό σύστημα, το ανοσοποιητικό σύστημα, την αρθρίτιδα, την οστεοπόρωση. Στις γυναίκες μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των εμμηνοπαυσιακών προβλημάτων συμβάλλοντας στη ρύθμιση του ορμονικού συστήματος».

Ο Βάσκες ο οποίος μαθήτευσε στην κινεζική σχολή του διάσημου Τσεν Τζενγκλέϊ, σήμερα είναι πρόεδρος και τεχνικός διευθυντής της Λατινοαμερικανικής Ένωσης Τάι Τσι στη Λίμα.
Οταν ήταν νέος, ο Βάσκες εξέφρασε το ενδιαφέρον του για τις πολεμικές τέχνες ξεκινώντας να μαθαίνει καράτε και τζούντο. Το 1971 ανακάλυψε το Τάι Τσι χάρις σε έναν κινέζο εκπαιδευτή που ζούσε στο Περού.

Προκειμένου να συνεχίσει τις σπουδές του, τόσο τις ακαδημαϊκές, όσο και τις πολεμικές, το 1977 πήγε στην Ιαπωνία για μεταπτυχιακές σπουδές στα οικονομικά. Στην Ιαπωνία τελειοποίησε την τεχνική του Τάι Τσι στο κινεζο-ιαπωνικό Ινστιτούτο στην Οζάκα.

Οπως λέει ο ίδιος, όταν ήταν νέος περιστασιακά έλυνε τις διαφορές του με γροθιές. Το Τάι Τσι όμως τον βοήθησε να ηρεμεί τις νεανικές του ανησυχίες.

Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ιαπωνία, το 1981 επέστρεψε στο Περού όπου βρήκε δουλειά στην ιαπωνική εταιρία Panasonic. Τέσσερα χρόνια αργότερα άρχισε να εργάζεται ως εκπαιδευτής στην Περουβιανή Ένωση του Τάι Τσι.

Οταν το 1991 η Panasonic τον έστειλε να εργαστεί στην Ιαπωνία ο Βάσκες συναντήθηκε με τον Τσεν Τζενγκλεϊ ο οποίος του είπε: «εάν θέλεις να σου μάθω το αληθινό στυλ του Τάι Τσι Τσουάν πρέπει να έρθεις στο Τσεντζιανγκού όπου ζω»

Η προτροπή αυτή πραγματικά τον ενθάρρυνε. Ενα χρόνο αργότερα ο Βάσκες πήγε στο μικρό αυτό χωριό της επαρχίας Χενάν το οποίο αποτελεί την καρδιά του Τάι Τσι Τσεν.
Από τότε πήγαινε κάθε χρόνο στην Κίνα για να μαθητεύσει κάτω από τις οδηγίες του Τσεν Τζενγκλέϊ ο οποίος τον δέχθηκε επίσημα ως μαθητή του το 2011, μετά από 20 χρόνια αυστηρής εκπαίδευσης και αφοσίωσης.

Πίσω στην πατρίδα, ο διαπιστευμένος πλέον εκπαιδευτής του Τάι Τσι είναι ένας ακούραστος οπαδός της πολεμικής αυτής τέχνης ο οποίος επισκέπτεται εταιρίες, ιατρικές σχολές και οργανισμούς, ενώ σε διάφορες περιπτώσεις δίνει διεθνή σεμινάρια.

Τα τελευταία χρόνια έχει διδάξει περίπου 10.000 μαθητές, μεταξύ των οποίων και κάποιους με σοβαρές ασθένειες, όπως διαβήτης, νόσος του Πάρκινσον, υψηλή αρτηριακή πίεση και άσθμα.