Τρίτη, 3 Οκτωβρίου 2017

Ένα ποτήρι νερό συμβάλλει στην οδική ασφάλεια

Οι έρευνες στη σύγχρονη εποχή μας βοηθούν στο έπακρο να αντιμετωπίσουμε πολύ σημαντικά κοινωνικά ζητήματα όπως είναι για παράδειγμα η οδική ασφάλεια. Η τελευταία είναι απαραίτητη στη χώρα μας μιας και η μάστιγα των τροχαίων ατυχημάτων μας φιγουράρει διαχρονικά στην πρώτη θέση μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών. Στο πλαίσιο αυτό, μια νέα μελέτη του 2015 που χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ενυδάτωσης και πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Loughborough στο Ηνωμένο Βασίλειο, είδε το φως της δημοσιότητας και αποκάλυψε ότι:
  • Οι οδηγοί που κατανάλωναν μόνο μια γουλιά νερού (25ml) ανά ώρα, έκαναν υπερδιπλάσιο αριθμό σφαλμάτων στο δρόμο, σε σχέση με εκείνους που είχαν ενυδατωθεί σωστά.
  • Ο αριθμός των σφαλμάτων ήταν ισοδύναμος με εκείνων των ατόμων που “ανιχνεύθηκαν” με περιεκτικότητα 0,08%  αλκοολούχων ποτών στο αίμα, ποσότητα που αποτελεί το τρέχον όριο κατανάλωσης αλκοόλ στο Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Τα λάθη αφορούσαν καθυστερημένη πέδηση, απόκλιση σε μια λωρίδα κυκλοφορίας (και σε διπλή διαχωριστική).
Επιπλέον, περίπου τα δύο τρίτα των οδηγών δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα αφυδάτωσης, όπως κόπωση, ζάλη, πονοκέφαλο, ξηροστομία και βραδύτερους χρόνους αντίδρασης.
Όλα τα παραπάνω  μπορούν να αντιμετωπιστούν με την πολύ απλή πράξη της κατανάλωσης περισσότερου νερού. Μια μελέτη του 2013 από δύο πανεπιστήμια, αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν σχεδόν μισό λίτρο νερό πριν από την εκτέλεση πνευματικών εργασιών , είχαν χρόνους αντίδρασης που ήταν 14% ταχύτεροι από εκείνους που δεν έπιναν υγρά.
Στο πλαίσιο αυτό, η Nissan παρουσίασε μια καινοτόμο λύση. Με έναν στους έξι ανθρώπους που αθλούνται να διαθέτουν φορητές συσκευές αθλητικής τεχνολογίας, η Nissan εμπνεύστηκε από την βιομηχανία υγείας και ευεξίας και δημιούργησε “έξυπνα” υλικά για μια πιθανή μελλοντική χρήση στα αυτοκίνητα.
Σε συνδυασμό με την ολλανδικό οίκο σχεδιασμού  Droog, μια κορυφαίας  τεχνολογίας συσκευή  ανίχνευσης ιδρώτα που ονομάζεται SOAK,  έχει ενσωματωθεί σε ένα Nissan JUKE. Η εφαρμογή έχει γίνει στο τιμόνι και τα μπροστινά καθίσματα του JUKE,  όπου με ένα απλό αλλά αποτελεσματικό σύστημα “συναγερμού”  μπορεί να  προειδοποιήσει τους οδηγούς  για το ότι πρέπει να πίνουν περισσότερο νερό.
Το SOAK λειτουργεί με πολύ απλό τρόπο, αλλάζοντας το χρώμα όταν έρχεται σε επαφή με τον ιδρώτα, όπως  για παράδειγμα, στα χέρια ή στα ρούχα ενός ατόμου μετά από άσκηση. Όταν “αντιληφθεί” αφυδάτωση, η επιφάνεια του SOAK γίνεται κίτρινη. Όταν η ενυδάτωση έρθει σε κανονικά επίπεδα, τότε η επιφάνεια γίνεται μπλε.