Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2017

Το λιγότερο αλάτι στο φαγητό μειώνει τη νυκτουρία

Αν κανείς θέλει να πηγαίνει λιγότερες φορές στην τουαλέτα για να ουρήσει μέσα στη νύχτα, καλά θα κάνει να περιορίσει το αλάτι που βάζει στο φαγητό του, σύμφωνα με μια νέα ιαπωνική επιστημονική έρευνα.
       
Η νυκτουρία επηρεάζει πάνω από το 50% των ανδρών και γυναικών άνω των 50 ετών, ενώ εμφανίζεται στους περισσότερους ανθρώπους άνω των 60 ετών. Για μερικούς αποτελεί σκέτο βάσανο, καθώς διαταράσσει σοβαρά τον ύπνο τους. Ένα όχι αμελητέο ποσοστό ανθρώπων κάτω των 50 ετών επίσης ξυπνάνε μία ή περισσότερες φορές για να ουρήσουν.

Ουραγός στην ανακύκλωση η Ελλάδα Μόλις 16% το ποσοστό ανάκτησης στη χώρα μας, με το 80% των απορριμμάτων να καταλήγει στις χωματερές

  Πολύ χαμηλό ποσοστό ανάκτησης και ανακύκλωσης στο σύνολο των απορριμμάτων, μόλις 16% -ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η επίδοση αυτή φτάνει ακόμα και στο 70%- εμφανίζει η Ελλάδα, η οποία συνεχίζει να χρησιμοποιεί ως κύρια μέθοδο διαχείρισης την τελική απόθεση στο έδαφος σε ποσοστό 80%.
Συγκριτικά, το ποσοστό ανακύκλωσης στο σύνολο της Ε.Ε. (μέσος όρος) φτάνει στο 28% και της κομποστοποίησης στο 16%.
Επιπλέον, το 27% αποτεφρώνεται, ενώ στις χωματερές οδηγείται μόλις το 28% των αποβλήτων.
Όπως επισημαίνεται στη μελέτη που εκπονήθηκε από τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst της IBHS (Infobank Hellastat), το ποσοστό ανακύκλωσης, αν και έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, εντούτοις υπολείπεται ακόμα σημαντικά συγκριτικά με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, τοποθετώντας την Ελλάδα στις χαμηλές θέσεις της κατάταξης (μόλις 22η στις 28 χώρες της Ε.Ε.).

Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017

Ποντίκι, ο αρχαιότερος συγκάτοικος του ανθρώπου

Μπορεί να μην είναι οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου, αλλά τα ποντίκια ζουν μαζί μας εδώ και τουλάχιστον 15.000 χρόνια, προτού καν εμφανισθούν οι πρώτοι οικισμοί γεωργών. Μάλιστα, η συμβίωσή τους με τους ανθρώπους ήδη από την εποχή των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών καθιστά τα ποντίκια πιθανώς τα πρώτα «οικόσιτα» ζώα, πριν από τους σκύλους και τις γάτες.
Αυτό είναι το συμπέρασμα διεθνούς έρευνας, η οποία βασίστηκε στην ανάλυση 272 δοντιών τρωκτικών, που βρέθηκαν σε προϊστορικούς οικισμούς της Μέσης Ανατολής, στη διάρκεια ανασκαφών σε 14 τοποθεσίες του λεγόμενου Νατούφιου πολιτισμού κατά μήκος της κοιλάδας του Ιορδάνη.
Οι ερευνητές από τη Γαλλία, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, με επικεφαλής τον Τομά Κουτσί του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Παρισιού και του γαλλικού Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS), παρουσιάζουν τα ευρήματά τους στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS).

Κέρκυρα. "Διαβεβαιώνει" ο ΟΛΚΕ ότι θα "διευθετήσει" το πρόβλημα του κόμβου

http://www.kerkyrasimera.gr
Mε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ο Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας ΑΕ «διαβεβαιώνει ότι θα πράξει ότι είναι απαραίτητο για την ομαλή διευθέτηση του ζητήματος της εμπλοκής του έργου που εκτελείται στον νέο Κόμβο του Λιμένα Κέρκυρας».
Όπως αναφέρει, «η ομαλή αποκατάσταση της κυκλοφορίας στο συγκεκριμένο σημείο εισόδου προς την πόλη της Κέρκυρας αποτελεί πρώτη και κύρια προτεραιότητα ενόψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα».
Στην ανακοίνωση δε γίνεται ωστόσο καμία αναφορά-ενημέρωση για τους λόγους τους οποίους το έργο οδηγήθηκε σ’αυτή τη κατάσταση, λίγο πριν παραδοθεί προς χρήση, με αποτέλεσμα τα ερωτηματικά να συνεχίζουν να αιωρούνται.

Ο λόγος που τα πάντα είναι ασπρόμαυρα

Αν είστε από εκείνους που κάποια στιγμή στη ζωή τους αναρωτήθηκαν γιατί τα πάντα είναι ασπρόμαυρα και αναζητούσατε την απάντηση, επιστήμονες έρχονται να εξηγήσουν τι ακριβώς παίζει.
Ομάδα βιολόγων από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ, όπως σημειώνει το Reuters, υποστηρίζουν πως τα μπαμπού ευθύνονται για το χρώμα των συμπαθέστατων θηλαστικών.
Σε έρευνα μελέτησαν ξεχωριστά τους ώμους, τα πόδια, την πλάτη και άλλα σημεία του σώματος των πάντα και έκαναν συγκρίσεις με άλλα μονόχρωμα είδη αρκούδας, ώστε να καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα.

Τα 4 λαχανικά που παχαίνουν

Σίγουρα το έχετε ακούσει πολλές φορές στο παρελθόν: Για να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, πρέπει να ασκείστε τακτικά και να τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά.
Όμως, μια νέα έρευνα δείχνει ότι όσον αφορά την απώλεια βάρους, δεν είναι όλα τα φρούτα και τα λαχανικά ίδια. Συγκεκριμένα, επιστημονική μελέτη από το Χάρβαρντ επάνω σε περίπου 133.000 ανθρώπους, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS Medicine, διαπίστωσε ότι ορισμένα αμυλούχα λαχανικά και φρούτα μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του σωματικού βάρους με την πάροδο του χρόνου.
Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες ανέλυσαν τις αλλαγές που οι κάτοικοι των ΗΠΑ έχουν κάνει στις διατροφικές τους συνήθειες όσον αφορά την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών τα τελευταία 24 χρόνια. Οι επιστήμονες χώρισαν και ανέλυσαν αυτή την περίοδο ανά τετραετίες.

ΕΕ: Η πλειοψηφία των 28 απέτυχε να μπλοκάρει νέα «μεταλλαγμένα»

Η πλειοψηφία των χωρών-μελών της ΕΕ ψήφισε την Δευτέρα κατά της έγκρισης δύο νέων γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών, πετώντας το μπαλάκι για την επίμαχη απόφαση πίσω στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι εκπρόσωποι των χωρών-μελών κλήθηκαν να ψηφίσουν για δύο ποικιλίες καλαμποκιού, το 1507 της Pioneer και του Bt11 της Syngenta. Οι χώρες που είπαν «όχι» στην έγκριση της καλλιέργειάς τους ήταν περισσότερες, δεν εξασφάλισαν όμως την απαιτούμενη «ειδική πλειοψηφία», καθώς αντιστοιχούσαν σε λιγότερο από το 65% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, αναφέρει το Reuters.

Τρίτη, 28 Μαρτίου 2017

Στην έρημο του Άρη, ίχνη ενός αρχαίου τσουνάμι

Ένας μεγάλος κρατήρας που διακρίνεται μέχρι και σήμερα στην επιφάνεια του Άρη δεν αποκλείεται να σχηματίστηκε από αστεροειδή που έπεσε σε έναν αρχαίο ωκεανό και σήκωσε σαρωτικό τσουνάμι, δείχνει η ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Παρατηρήσεις από ρομποτικές αποστολές έχουν δώσει άφθονες ενδείξεις ότι κάποιες τουλάχιστον περιοχές του Άρη καλύπτονταν από ρηχές θάλασσες που θα μπορούσαν να φιλοξενούν μικροβιακή ζωή.

Στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη δεν αποκλείεται μάλιστα να υπήρχε ένας ολόκληρος ωκεανός, αν και αυτό είναι μια υπόθεση που δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους πλανητολόγους.

Κέρκυρα. Αρχίζει το 6ο Be there! Corfu Animation Festival!

Το 6ο Be there! Corfu Animation Festival κάνει reboot στην τέχνη του animation, με 235 ταινίες που δίνουν το στίγμα της της εποχής αλλά και παραπέμπουν, με σχεδόν μαγικό τρόπο, στις απαρχές του ίδιου του σινεμά, πάντα με πολύτιμους συμπαραστάτες (Ιόνιο Παν/μιο, Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας, Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης & Διερμηνείας, Εθνική Πινακοθήκη-Παράρτημα Κέρκυρας, ΑΣΙΦΑ Ελλάς, και με την υποστήριξη διεθνών, πανελλήνιων και τοπικών φορέων).
Είτε πρόκειται για τον Καναδό Steven Woloshen, που ασχολείται (με διεθνή βραβεία στην πορεία του) με το animation στο σελυλόιντ χωρίς την χρήση κάμερας, είτε για τον Λετονό ανεξάρτητο καλλιτέχνη Vladimir Leschiov, που σχεδόν ονειρικά μεταφέρει καθημερινές ιστορίες σε εξωπραγματικούς χώρους (ρετροσπεκτίβες και των δύο φιλοξενούνται στο  φεστιβάλ), το animation ανοίγει δρόμους και ιδέες. Ένα μεγάλο αφιέρωμα τόσο στη σύγχρονη σκηνή της Λετονίας όσο και στο σύγχρονο Σερβικό animation (με τη συνεργασία του φεστιβάλ Animanima) έχει θέση στο 6ο φεστιβάλ.

Τα οφέλη της ψυχοθεραπείας

Σε πολλές περιόδους της ζωής μας αντιμετωπίζουμε προβλήματα που έχουμε δυσκολία να τα διαχειριστούμε και ακόμη περισσότερο να τα επιλύσουμε. Η ανάγκη μας να τα μοιραστούμε μας οδηγεί να τα συζητήσουμε με τους σημαντικούς για εμάς ανθρώπους. Σε κάποιες περιπτώσεις τα εμπιστευόμαστε σε άτομο που μας συνδέει κάποια στενή σχέση (φίλος, σύντροφος). Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας στην καλύτερη περίπτωση είναι αποδοχή και λύσεις που απορρέουν συνήθως μέσα από προσωπικά κριτήρια των εμπλεκομένων.

Στο σύμβουλο Υγείας η στον ψυχοθεραπευτή συνήθως ανατρέχουμε όταν προκύψει κάποιο έντονο πρόβλημα (πένθος, χωρισμός, απόλυση από την εργασία, μακροχρόνια ανεργία). Ίσως θα είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε τα οφέλη καθώς προκύπτουν από την αυτογνωσία που απορρέει από την ενασχόληση με τον ψυχικό μας κόσμο.

Κι όμως, ο καρκίνος συχνά οφείλεται απλά σε κακή τύχη

Το κάπνισμα μπορεί να σε σκοτώσει, όμως τα 2/3 όλων των καρκινικών μεταλλάξεων απλά βασίζονται στην τύχη - Μόλις το 35% των καρκίνων προκαλείται από περιβαλλοντικούς παράγοντες ή κληρονομικότητα, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων του Johns Hopkins Kimmel Cancer Center.

Μην καπνίζεις. Να βάζεις αντηλιακό. Να τρως μπρόκολο. Να αποφεύγεις το καθισιό. Για δεκαετίες, οι άνθρωποι δέχονται ομοβροντία προειδοποιήσεων για τον συσχετισμό μεταξύ όλων των ειδών τοξινών και του καρκίνου. Όμως σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science, τα 2/3 από τις μεταλλάξεις των γονιδίων που προκαλούν την ασθένεια στους ανθρώπους δεν προέρχονται ούτε από το περιβάλλον, ούτε από κληρονομικούς παράγοντες. Απλά είναι αποτέλεσμα τυχαίων σφαλμάτων στην αντιγραφή του DNA ή, όπως το έθεσε ένας από τους ερευνητές, «κακή τύχη».

Γι' αυτό δεν βγήκαμε από τα Μνημόνια...

Πέντε αιτίες για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν κατάφερε να ακολουθήσει την πορεία των υπόλοιπων χωρών, εξόδου από τα μνημόνια, εντοπίζει ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας, ο οποίος ωστόσο στέλνει το μήνυμα: Η μόνη δυνατότητά μας είναι διδαχθούμε και να μην επαναλάβουμε τα σφάλματα.

Επικεντρώθηκε στις διαφορές της Ελλάδας με την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο- , που μπήκαν σε μνημόνια μετά από εμάς και βγήκαν στις αγορές πριν από εμάς - μεταξύ αυτών την αύξηση της φορολογίας και το ότι το δημοσιονομικό βάρος επωμίστηκαν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού καθώς και ότι τα διαρθρωτικά μέτρα δεν εφαρμόστηκαν, όπως έπρεπε.

Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2017

Επιστήμονες θα «κυνηγήσουν» ίχνη από την αυγή του σύμπαντος

Παρατηρησιακά δεδομένα από τις πρώτες στιγμές μετά τη Μεγάλη Έκρηξη ελπίζουν πως θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν οι επιστήμονες από το 2020, όταν θα ξεκινήσει να λειτουργεί το Αστεροσκοπείο Simon (Simon Observatory) στην έρημο Atacama της Χιλής.
Βασικός σκοπός των επιστημόνων είναι να εντοπίσουν ίχνη «αρχέγονων» βαρυτικών κυμάτων, που θα πρέπει να δημιουργήθηκαν τρισεκατομμυριοστά του τρισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου μετά τη γένεση του σύμπαντος, αποδεικνύοντας έτσι ένα «επεισόδιο» στην κοσμική ιστορία το οποίο θα ισχυροποιούσε ακόμη περισσότερο τη θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης.

Σύμφωνα με τη Μεγάλη Έκρηξη, το σύμπαν δημιουργήθηκε πριν από περίπου 13,8 δισ. έτη από το τίποτα, ή πιο σωστά από μία τυχαία κβαντική διακύμανση του κενού, όπως ονομάζει η φυσική αυτό τον «κοσμικό σπόρο». Αν και αποτελεί το Big Bang επικρατέστερο κοσμολογικό μοντέλο, αυτό δεν σημαίνει πως μπορεί να εξηγήσει όλες τις ιδιότητες που παρουσιάζει σήμερα το σύμπαν.

Κέρκυρα. 4η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας, στη Συνεδριακή Αίθουσα ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ στο χώρο της Παλαιόπολης ή Μον–Ρεπό, αύριο 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017 ημέρα ΤΡΙΤΗ και ώρα 18.30
Έχοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν. 3852/2010 και τις διατάξεις του Κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας, ΣΑΣ ΚΑΛΩ να προσέλθετε σε τακτική (4η) Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας, στη Συνεδριακή Αίθουσα ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ στο χώρο της Παλαιόπολης ή Μον–Ρεπό, στις 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017 ημέρα ΤΡΙΤΗ  και ώρα 18.30 για τη συζήτηση και λήψη Αποφάσεως επί των κατωτέρω θεμάτων :

1.    Ανακοινώσεις.
2.    Ερωτήσεις, σύμφωνα με το άρθρο 4 του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου  (στα πλαίσια ασκήσεως Δημοτικού Ελέγχου).

Ένας παγκόσμιος άτλαντας για τα σύννεφα

Σύννεφα μπορεί να βλέπουμε καθημερινά στον ουρανό, ωστόσο για τους μετεωρολόγους παραμένουν ένα άλυτο μυστήριο. Ένας νέος παγκόσμιος άτλας ίσως βοηθήσει τις έρευνές τους στο μέλλον.

Σε ένα τραγούδι της το 1969 η διάσημη Καναδή τραγουδίστρια Τζόνι Μίτσελ μιλούσε για τα αινιγματικά σύννεφα που κανείς δεν γνωρίζει τι θα φέρουν… Και είχε δίκιο. Παρά το γεγονός ότι τα σύννεφα απασχολούν έντονα την καθημερινή πρόγνωση του καιρού, ακόμη και για τους ίδιους τους επιστήμονες αποτελούν ένα μεγάλο μυστήριο της φύσης. Στην πραγματικότητα είναι από εκείνα τα στοιχεία του περιβάλλοντος για τα οποία δεν ξέρουμε παρά ελάχιστα. Το γεγονός ότι πολλά από τα μυστικά τους δεν έχουν ακόμη αποκωδικοποιηθεί, προκαλεί πονοκέφαλο σε μετεωρολόγους και κλιματολόγους. Τα σύννεφα ρυθμίζουν τον κύκλο του νερού και επηρεάζουν τη θερμοκρασία. Ωστόσο μέχρι σήμερα παραμένει άγνωστη η λογική με την οποία αυτά συμπεριφέρονται. Αυτή η αβεβαιότητα είναι ο βασικός λόγος που εξηγεί γιατί η κλιματολογία παραμένει μια «ατελής επιστήμη». Οι επιστήμονες δεν μπορούν να πουν με απόλυτη σιγουριά πώς τα σύννεφα θα συμπεριφερθούν σε περίπτωση π.χ. που ανέβει η μέση θερμοκρασία στον πλανήτη. Κατά συνέπεια δεν μπορούν να κάνουν ασφαλείς προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί μελλοντικά η κλιματική αλλαγή.

5 ξεκάθαρα σημάδια πως η δίαιτα που κάνεις είναι λάθος


Αν υπάρχει ένα κοινό στοιχείο ανάμεσα σε άτομα που έχουν καταφέρει να έχουν θετικά αποτελέσματα και απώλεια βάρους μετά από δίαιτα είναι το γεγονός πως έκαναν μία ριζική αλλαγή στον γενικότερο τρόπο ζωής τους και όχι μόνο στην καθημερινή διατροφή. Όσο κλισέ και να ακούγεται πλέον, το κλειδί για να χάσεις κιλά με υγιή τρόπο είναι να ελέγχεις τις μερίδες σου, να περιορίσεις το junk food και να εντάξεις την άσκηση στην ημέρα σου. Απλό. Παρόλα αυτά πολλές από τις δίαιτες που υπάρχουν εκεί έξω δυστυχώς δεν σε ενθαρρύνουν να κάνεις ανάλογες επιλογές, γιατί πολύ απλά είναι εξαιρετικά δύσκολες και δεν μπορούν να εφαρμοστούν παρά μόνο για λίγους μήνες. Έτσι έχεις μεγάλες πιθανότητες να ξαναπάρεις όσα κιλά έχασες και να μην μάθεις τίποτα ωφέλιμο για το σώμα σου. Αν είσαι σε διαδικασία να διαλέξεις ένα σύστημα απώλειας βάρους, πρόσεξε μερικά από τα απαγορευτικά σημάδια μίας κακιάς δίαιτας:

Θλιβερό ρεκόρ: 150.000 αποποιήσεις κληρονομιών για το 2017

Για το 2016, οι αιτήσεις έχουν αγγίξει τις 54.000, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Γιγαντώνεται το «κύμα» εκείνων που σπεύδουν να αποποιηθούν κληρονομιά, καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις που φέρνουν αυτές.
Για το 2016, οι αιτήσεις έχουν αγγίξει τις 54.000, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ομως, σύμφωνα με εκτιμήσεις δικαστικών, τις οποίες επικαλείται η «Καθημερινή», ο αριθμός τους για φέτος θα είναι τριπλάσιος, όπως προκύπτει από τις αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί, πριν καν κλείσει το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Εμπειροι δικαστικοί εκτίμησαν, μιλώντας στην εφημερίδα, ότι περίπου το 30% εκείνων που κάνουν αίτηση αποποίησης κληρονομιάς προχωρούν σε αυτή την κίνηση γιατί δεν μπορούν να σηκώσουν οικονομικά τα «βάρη» των ακινήτων που κληρονομούν.

Κυριακή, 26 Μαρτίου 2017

Η νηστεία για τρεις μέρες μπορεί να αναγεννήσει ολόκληρο το ανοσοποιητικό σύστημα

Ολόκληρο το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου μπορεί να αναγεννηθεί μόνο με νηστεία για μόλις τρεις μέρες, καθώς ενεργοποιεί τον οργανισμό να ξεκινήσει την παραγωγή νέων λευκών κυττάρων του αίματος, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Η νηστεία για μόλις τρεις ημέρες μπορεί να αναγεννήσει ολόκληρο το ανοσοποιητικό σύστημα, ακόμα και σε ηλικιωμένους, βρήκαν οι επιστήμονες σε μια σημαντική ανακάλυψη που περιγράφεται ως «αξιοσημείωτη».
Παρά το γεγονός ότι οι δίαιτες νηστείας έχουν επικριθεί από τους διαιτολόγους ότι είναι ανθυγιεινές, μια νέα έρευνα προτείνει ότι όταν υποφέρεις από την πείνα το σώμα βάζει μπρος τα βλαστικά κύτταρα στην παραγωγή νέων λευκών κυττάρων αίματος, τα οποία καταπολεμούν τις λοιμώξεις.
Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας λένε ότι η ανακάλυψη θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα επωφελής για τα άτομα που πάσχουν από βλάβες του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως οι ασθενείς με καρκίνο που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία.

Κέρκυρα. "Ξεφούσκωσαν" τα κακουργήματα στο Μικτό Ορκωτό

Την Πέμπτη το μεσημέρι εκδόθηκε η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Κέρκυρας για τη γνωστή υπόθεση σωματεμπορίας, η οποία ήταν ομόφωνη.
Σύμφωνα με αυτήν τα κακουργήματα με τα οποία παραπέμφθηκαν οι 24 κατηγορούμενοι κατέπεσαν όλα σε πλημμελήματα. Να σημειωθεί ότι το αδίκημα της σωματεμπορίας κατέπεσε σε πράξη διευκόλυνσης ακολασίας. Από τους κατηγορούμενους οι δέκα αθωώθηκαν εντελώς. Οι υπόλοιποι δεκαπέντε κρίθηκαν μεν ένοχοι, αλλά των δέκα τα αδικήματα είχαν παραγραφεί (νόμος 4411/16) κι έτσι δεν τους επιβλήθηκε ποινή. Στους πέντε επιβλήθηκε ποινή από ένα έως πέντε έτη: Ένας για δωροδοκία, ένας για μαστροπεία, δύο για συνέργεια σε διευκόλυνση ακολασίας και μία για δωροδοκία. Σε όλους η ποινή επιβλήθηκε με τριετή αναστολή. Ενώ και οι 24 κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι. Να σημειωθεί ότι οι έξι από αυτούς ήταν μέχρι και χθες προφυλακισμένοι.

Σοκολάτα: 7 επιστημονικοί λόγοι που «επιβάλλουν» την κατανάλωσή της

Η επιστήμη επιβεβαιώνει διαρκώς τα οφέλη της για την υγεία...
Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζονται καμία δικαιολογία για να φάνε σοκολάτα. Η υπέροχη γεύση της και η άμεση τόνωση της διάθεσης είναι μόνο δύο από τα δυνατά της σημεία.
Αν ανήκετε πάντως στη μειοψηφία που δεν της αρέσει η σοκολάτα και δεν την καταναλώνετε συχνά, πρέπει να γνωρίζετε ότι χάνετε και κάποια από τα σπουδαία οφέλη της σύμφωνα με τον γιατρό και συγγραφέα του βιβλίου «Φάτε σοκολάτα, χάστε βάρος» Will Clower.
Οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε σοκολάτα και η επιστήμη επιβεβαιώνει διαρκώς τα οφέλη της για την υγεία. «Είναι λογικό λοιπόν να καταναλώνετε καθημερινά σοκολάτα σαν μία νόστιμη βιταμίνη» σημειώνει ο συγγραφέας.

Το κάπνισμα μειώθηκε παγκοσμίως την τελευταία δεκαετία, αλλά όχι όσο θα έπρεπε

Τα ποσοστά των καπνιστών μειώθηκαν παγκοσμίως 2,5% κατά μέσο όρο μέσα στην τελευταία δεκαετία (από 24,7% το 2005 σε 22,2% το 2015), αλλά όχι παντού στον ίδιο βαθμό και όχι σε όλες τις χώρες, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη αξιολόγησε το βαθμό επιτυχίας στην υλοποίηση της διεθνούς Σύμβασης-Πλαισίου για τον Έλεγχο του Καπνίσματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία υπογράφηκε από 180 χώρες το 2005. Το κάπνισμα εμφανίζει μείωση σε 90 χώρες, αύξηση σε 24 και στασιμότητα σε 12 (δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τις υπόλοιπες χώρες).
Οι μεγαλύτερες μειώσεις μεταξύ 2005-2015 έχουν καταγραφεί στη Βόρεια Ευρώπη και στη Νότια Αμερική (κατά 7,1% και 6,8% αντίστοιχα), ενώ αντίθετα οι μεγαλύτερες αυξήσεις στα ποσοστά των καπνιστών σημειώθηκαν στην Κεντρική Αφρική (12,6%) και στη Βόρεια Αφρική (4,6%).

Σάββατο, 25 Μαρτίου 2017

Εικόνες που υπνωτίζουν από την πρώτη πτήση τσάρτερ στο Νότιο Σέλας

Ίσως ήταν η πιο ονειρική πτήση στην ιστορία της πολιτικής αεροπορίας: η πρώτη εμπορική πτήση για την παρατήρηση του Νότιου Σέλαος προσγειώθηκε το πρωί της Παρασκευής στη Νέα Ζηλανδία, με 130 εντυπωσιασμένους επιβάτες να μοιράζονται την εμπειρία τους στα κοινωνικά μέσα.

Η οκτάωρη πτήση τσάρτερ αναχώρησε την Πέμπτη από το Σάουθ Άιλαντ της Νέας Ζηλανδίας και πέταξε κατά μήκος του 62ου νότιου παράλληλου (λίγο βόρεια της Αυστραλίας) εκεί όπου το ουράνιο υπερθέαμα ήταν σχεδόν εγγυημένο.


«Ταξιδέψαμε τα δύο τρίτα της απόστασης μέχρι τον Νότιο Πόλο, είδαμε το απίστευτο θέαμα του Νότιου Σέλαος, τραβήξαμε υπέροχες φωτογραφίες και γυρίσαμε σπίτι πάνω στην ώρα για πρωινό» είπε στο νεοζηλανδικό κανάλι TVNZ ο διοργανωτής του ταξιδιού Δρ Ίαν Γκρίφιν.

Κέρκυρα. Ρεπορτάζ του ITV στην Κέρκυρα για τους «Durrells»

Το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο εθνικής εμβέλειας ITV θα βρίσκεται στην Κέρκυρα από 27 έως 30 Μαρτίου 2017,στο πλαίσιο της συνεργασίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με το Γραφείο ΕΟΤ Μεγ. Βρετανίας και Ιρλανδίας.

Ο σκοπός της επίσκεψης του καναλιού  είναι η  πραγματοποίηση γυρισμάτων για σύντομα τηλεοπτικά «ρεπορτάζ» (VT) διάρκειας 1,5 λεπτού περίπου έκαστο, τα οποία θα προβληθούν τον ερχόμενο μήνα με αφορμή την προβολή της δεύτερης περιόδου της εξαιρετικά επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς «The Durrells»  από το εν λόγω δίκτυο.

Αναλυτικότερα, αναμένεται να προβληθούν 20 περίπου σχετικά video, τα οποία θα παρουσιάζει η γνωστή παρουσιάστρια Alison Hammond, εμβόλιμα κατά τη διάρκεια των τηλεοπτικών εκπομπών μεγάλης τηλεθέασης «This Morning» (6 εκ. τηλεθεατές/εβδομάδα περίπου) και «Loose Women» » (4 εκ. τηλεθεατές/εβδομάδα περίπου), μεταξύ 17 και 23 Απριλίου 2017. Τα video θα παρουσιάζουν τις φυσικές ομορφιές και τη γαστρονομική παράδοση του νησιού καθώς και σημεία στα οποία γυρίστηκε η τηλεοπτική σειρά «The Durrells».

Όπως ανακοίνωσε η ΠΙΝ, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και επιχειρήσεις, θα προσφερθούν όποιες διευκολύνσεις χρειαστεί το τηλεοπτικό συνεργείο, για τη μεγιστοποίηση της επιτυχίας των γυρισμάτων, ώστε η ευκαιρία αυτή να συμβάλει στο μέγιστο βαθμό στην προβολή της Κέρκυρας.

Το απίστευτο βάθος των ωκεανών σε ένα απίθανο animation

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ για το βάθος που έχουν οι ωκεανοί της Γης και όλα εκείνα που συναντώνται ανά κλίμακα βάθους; Ένα βίντεο animation του Business Insider επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα…
Όπως σημειώνεται στο βίντεο, οι γαλάζιες φάλαινες συνήθως κυνηγούν σε βάθος 91 μέτρων. Το 1960, το αμερικανικό υποβρύχιο USS Triton ολοκλήρωσε τον πρώτο υποβρύχιο περίπλου της Γης και, όπως αναφέρουν τα στοιχεία, καταδύθηκε στα περίπου 213 μέτρα.
Τον Ιούνιο του 2012, ο ελεύθερος δύτης Herbert Nitsch βούτηξε στα νερά και έφτασε σε βάθος που μάλλον κανένας άνθρωπος δεν έχει φτάσει: στα 253,2 μέτρα, καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ. Στο σημείο αυτό, η πίεση είναι 26 φορές μεγαλύτερη από αυτή της επιφάνειας της γης, ικανής να συνθλίψει τους ανθρώπινους πνεύμονες. Οι φάλαινες όμως τα καταφέρνουν και βουτούν ακόμα και σε βάθος 500 μέτρων ώστε να κυνηγήσουν και να τραφούν με γιγαντιαία καλαμάρια.

Το μέτριο αλκοόλ μειώνει τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για αρκετές καρδιοπάθειες, αλλά όχι όλες, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη βρετανική επιστημονική έρευνα, στην οποία συμμετείχαν και τρεις ελληνικής καταγωγής επιστήμονες.
  
Ως μέτρια ποσότητα αλκοόλ θεωρούνται οι 14 μερίδες (112 γραμμάρια) την εβδομάδα, δηλαδή δύο τη μέρα κατά μέσο όρο. Ενδεικτικά, ένα ποτήρι κρασί των 125 ml περιέχει μιάμιση μερίδα αλκοόλ, μία μερίδα αλκοολούχου ποτού (π.χ. ουίσκι ή βότκα) θεωρείται αυτή που περιέχει 25 ml, ενώ μια μερίδα αλκοόλ αντιστοιχεί περίπου σε 300 ml μπίρας.

Καταπράσινοι κήποι στη στέγη

Η νέα τάση στη Σκανδιναβία είναι η μετατροπή σκεπών σε ολόκληρους κήπους με χώμα, γρασίδι, λουλούδια, θάμνους.
 Ο Γιούργκεν Κβιντό είναι μηχανικός ανάπλασης εξωτερικών χώρων. Ειδικεύεται στο σχεδιασμό κήπων σε οροφές κτηρίων και ασχολείται επίσης επαγγελματικά με την κηπουρική. Τα τελευταία χρόνια δεν προλαβαίνει να κλείνει νέες δουλειές. Σπίτια, κτήρια που στεγάζουν γραφεία, βιομηχανικές μονάδες ακόμη και μουσεία επενδύουν πλέον στις «πράσινες» σκεπές. Πρόκειται για μια μόδα σκανδιναβικής προέλευσης με μεγάλη ζήτηση και στη Γερμανία. Οι λόγοι είναι πολλοί.
Για τους ιδιώτες η επένδυση σε μια «πράσινη» σκεπή δίνει προστιθέμενη αξία στο εκάστοτε κτίσμα, αφού στην ουσία επεκτείνει την κάθετη ιδιοκτησία. Αν υποθέσουμε επίσης ότι οι σκεπές όλων των κτηρίων στις γερμανικές πόλεις είχαν κήπους, τότε το περιβάλλον θα είχε τεράστιο κέρδος, αφού με τον τρόπο αυτό θα αναπλήρωνε τις απώλειες από την αποψίλωση δασικών εκτάσεων.

Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017

«Τα πάνω κάτω» στο εξελικτικό δέντρο των δεινοσαύρων

Οι πρώτοι δεινόσαυροι ίσως δεν εμφανίστηκαν στη Νότια Αμερική, όπως θέλει η κρατούσα θεωρία, αλλά στην περιοχή της σημερινής Αγγλίας και της Σκωτίας, όπου έχουν ανακαλυφθεί τα αρχαιότερα απολιθώματα.

Αυτό εκτιμά μια νέα μεγάλη επιστημονική έρευνα, η οποία επιχειρεί να φέρει μεγάλες αλλαγές στο οικογενειακό δέντρο των δεινοσαύρων, τις πιο δραστικές εδώ και 130 χρόνια. Ο τρομερός Tyrannosaurs rex, για παράδειγμα, μετακινείται σε διαφορετικό κλάδο.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση στο περιοδικό Nature, οι πρώτοι δεινόσαυροι εμφανίστηκαν 15 εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε και φαίνεται πως ήταν παμφάγοι.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μάθιου Μπάρον του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, συνέκριναν τα μεγέθη, τη μορφολογία και τις αρθρώσεις απολιθωμένων οστών για 74 είδη δεινοσαύρων.

Κέρκυρα. Εντοπίστηκε η 70χρονη από το Σκριπερό

http://www.kerkyrasimera.gr
Εντοπίστηκε τελικά σώα η 70χρονη Α.Τ. που είχε εξαφανιστεί στις 22/3 το βράδυ από το Σκριπερό.
Οπως έγινε γνωστό είναι καλά στην υγεία της και μεταφέρθηκε προληπτικά στο νοσοκομείο.
 ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ:
Σε κινητοποίηση βρίσκονται οι αρχές από το βράδυ της Τετάρτης οι οποίες ψάχνουν την 70χρονη ...
Α. Τ., η οποία κατοικεί στο Σκριπερό. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων στο Α.Τ. Παλαιοκαστριτών, η δήλωση εξαφάνισης έγινε χθες το βράδυ και αμέσως κλιμάκιο του Αστυνομικού Τμήματος καθώς και δυνάμεις τις Πυροσβεστικής Υπηρεσίας συνεχίζουν και σήμερα για να εντοπίσουν την ηλικιωμένη γυναίκα η οποία πάσχει από Alzheimer.
Σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες, η γυναίκα μαζί με δυο ακόμη (σ.σ. η μία ήταν η κόρη της), πήγαν σε οικοπεδική έκταση προκειμένου να μαζέψουν σπαράγγια και άγνωστο πως, χωρίστηκαν μεταξύ τους με αποτέλεσμα να χάσουν τα ίχνη της ηλικιωμένης γυναίκας.

Κόβουν τα κέρατα των ρινόκερων τους για να τους σώσουν τη ζωή!

Στην πρωτοφανή απόφαση να κόψουν τα κέρατα των ρινόκερων που φιλοξενούν, προκειμένου να τους σώσουν τη ζωή κατέληξαν οι υπεύθυνοι ενός ζωολογικού κήπου στην Τσεχία!
Την αδιανόητη εκ πρώτης απόφαση πήραν οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου στο Dvur Kralove, μετά το περιστατικό στη Γαλλία όπου ρινόκερος δολοφονήθηκε μέσα σε ζωολογικό κήπο από λαθροθήρες για να του πάρουν το κέρας.
Οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να πριονίσουν τα κέρατα και των 21 ρινόκερων που φιλοξενούν, μεταξύ των οποίων και 4 λευκών ρινόκερων, είδος που απειλείται άμεσα με εξαφάνιση.

Το θαυματουργό “φάρμακο” της φύσης! Δείτε γιατί το καρότο θεωρείται υπερτροφή

Μία επιστημονική έρευνα φέρνει ελπιδοφόρα μηνύματα.
Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ στις ΗΠΑ, τα καρότα είναι το λαχανικό που ενισχύει την ανδρική γονιμότητα.
Η έρευνα
Επιστήμονες του πανεπιστημίου ζήτησαν από 200 νέους να ακολουθήσουν μία δίαιτα. Η δίαιτα περιείχε ποικιλία φρούτων αλλά και λαχανικών με σκοπό να δουν τον τρόπο με τον οποίο οι τροφές αυτές επιδρούν στο σπέρμα.
Το αποτέλεσμα δεν άργησε να φανεί! Οι επιστήμονες συμπέραναν πως τα κίτρινα και πορτοκαλί λαχανικά δυναμώνουν το σπέρμα.

Unicef: Ένα στα τέσσερα παιδιά θα στερούνται το νερό ως το 2040

Πολλά παιδιά σε περιοχές που πλήττονται από την ξηρασία, περνούν δεκάδες ώρες κάθε μέρα συλλέγοντας νερό, χάνοντας την ευκαιρία να πάνε στο σχολείο.

Σχεδόν 600 εκατομμύρια παιδιά ή το 1 στα 4 παιδιά σε όλο τον κόσμο θα ζουν σε περιοχές με εξαιρετικά περιορισμένους υδάτινους πόρους, έως το 2040, σύμφωνα με την έκθεση της UNICEF που κυκλοφόρησε με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού.

Η έκθεση «Διψασμένοι για ένα Μέλλον: Το νερό και τα παιδιά σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα» εξετάζει τις απειλές για τη ζωή και την ευημερία των παιδιών που προκαλείται από την ελαχιστοποίηση των πηγών ασφαλούς πόσιμου νερού και το πώς η κλιματική αλλαγή θα εντείνει αυτούς τους κινδύνους κατά τα επόμενα έτη.

Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017

Ο κομήτης «Ροζέτα» κάνει συνεχές... «φέις-λίφτινγκ»

Ρήγματα μήκους έως μισού χιλιομέτρου που ανοίγουν σε πλάτος κατά δεκάδες μέτρα, γκρεμοί που ξαφνικά κατολισθαίνουν, τεράστιοι βράχοι βάρους 130 τόνων και μεγέθους νταλίκας που μετακινούνται σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων - και όλα αυτά πάνω σε έναν κομήτη, τον 67Ρ/Τσουριούμοφ - Γκερασιμένκο, γνωστό και ως «κομήτη τής Ροζέτα».

Οι επιστήμονες για πρώτη φορά ανακάλυψαν, μελετώντας τα στοιχεία που έστειλε η ευρωπαϊκή διαστημοσυσκευή «Ροζέτα», καθώς ακολουθούσε για πάνω από δύο χρόνια κατά πόδας τον κομήτη (μεταξύ Αυγούστου 2014-Σεπτεμβρίου 2016), ότι ο τελευταίος κάθε άλλο παρά σταθερό «προφίλ» διατηρεί. Αντίθετα, μεταμορφώνεται μέσα από ένα συνεχές γεωλογικό «φέις-λίφτινγκ», που λαμβάνει χώρα στην επιφάνειά του.

Ο Δήμος Κέρκυρας συμμετέχει στην Ώρα της Γης

http://www.kerkyrasimera.gr
Το Σάββατο 25 Μαρτίου οι πολίτες όλου του κόσμου καλούνται να σβήσουν τα φώτα για μια ώρα, από τις 20.30μ.μ. έως τις 21.30μ.μ., για να στείλουν αποφασιστικό μήνυμα συμμετοχής στην προστασία του περιβάλλοντος.
Η «Ώρα της Γης» - κλείνοντας τα δέκα χρόνια - δίνει πάλι φωνή και δύναμη πίσω στον πολίτη και στις τοπικές κοινωνίες, στον αγώνα για ένα καλύτερο και καθαρότερο περιβάλλον. Η ανθρώπινη δραστηριότητα εις βάρος του περιβάλλοντος, σε συνδυασμό με την αλόγιστη υπερκατανάλωση των φυσικών πόρων και την κακή χρήση των πηγών ενέργειας έχουν οδηγήσει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την κλιματική αλλαγή.
Η συμμετοχή των πολιτών, των Δήμων και των κοινοτήτων της Ελλάδας στην «Ώρα της Γης» μπορεί και πρέπει να είναι μόνο η αρχή για τη λήψη μέτρων σε ατομικό ή πολιτικό επίπεδο, για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, τον περιορισμό της σπατάλης ενέργειας, τη στροφή σε βιώσιμες τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας.
Ο Δήμος Κέρκυρας αρωγός τέτοιων προσπαθειών, συμβάλλει για ένατη συνεχόμενη χρονιά, στην προσπάθεια για την προστασία του πλανήτη και καλεί όλους τους κατοίκους του νησιού να κάνουν το ίδιο, σβήνοντας τα φώτα και του δικού τους σπιτιού για μια ώρα, το Σάββατο 25 Μαρτίου 2017 από τις 20.30 έως τις 21.30.
Συσκότιση θα πραγματοποιηθεί - για μια ώρα – σε κτίρια και χαρακτηριστικά σημεία της πόλης, των οποίων η διαχείριση αποτελεί αρμοδιότητα του Δήμου το Σάββατο 25 Μαρτίου 2017 από τις 20.30 έως τις 21.30.
Α) στο δημοτικό φωτισμό:
1) της περιοχής που περιλαμβάνεται μεταξύ των:
οδός Καποδιστρίου, οδός Αγ. Σπυριδώνα, Καμπιέλο,
Ψαράδικα, Πόρτα – Ρεμούντα,
2) στην Άνω και Κάτω Πλατεία συμπεριλαμβανομένου
του Λιστόν,
3) στον ανθόκηπο Μποσκέτο
4) τις οδούς Λεωφ. Αλεξάνδρας και Ελευθερίου
Βενιζέλου (παραλιακή Ανεμόμυλου – Γαρίτσας),
Β) στα δημοτικά κτίρια:
1) Δημαρχείο
2) Μαράσλειο Μέγαρο
Γ) το Νέο Φρούριο
Δ) το Παλαιό Φρούριο και τα Ανάκτορα των Αγ. Γεωργίου
και Μιχαήλ (Παλαιά Ανάκτορα) σε συνεργασία με την
Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Ας ενεργοποιηθούμε.
Ας αλλάξουμε την κλιματική αλλαγή.
Σβήνοντας τα φώτα, ανάβουμε την κοινωνική μας δύναμη!

Tο δηλητήριο αράχνης... βοηθά τον εγκέφαλο!

Μια ουσία που περιέχεται στο δηλητηριώδη ιστό μιας αράχνης, η οποία είναι από τις πιο θανατηφόρες στον κόσμο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προστατεύσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο από τις βλάβες ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με Αυστραλούς επιστήμονες.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Κουίνσλαντ και Μόνας (μεταξύ των οποίων ο ελληνικής καταγωγής 'Αγγελος Κεραμιδάς), με επικεφαλής τον καθηγητή Γκλεν Κινγκ του Ινστιτούτου Μοριακής Βιοεπιστήμης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με τις βρετανικές «Γκάρντιαν» και «Τέλεγκραφ», ανακάλυψαν τυχαία την ουσία, καθώς ανέλυαν το DNA του δηλητηρίου.

Δίαιτες υπάρχουν πολλές... καλή διατροφή για εσένα όμως, μόνο μία!

Και εκεί που κάνει λίγο ο καιρός και ανοίγει, αρχίζουμε και νιώθουμε πιο όμορφα και συνήθως μας περνάει η σκέψη να προσέξουμε παραπάνω τον εαυτό μας. Είναι η δίαιτα ο κατάλληλος τρόπος;
Η λέξη δίαιτα σημαίνει τρόπος ζωής. Δυστυχώς πλέον έχει πάρει άλλη χροιά και έννοια, ακούγεται σαν κάτι δυσάρεστο και είναι συνυφασμένη με περιοριστική συμπεριφορά.
Θα πρέπει η δίαιτα να σημαίνει περιορισμός;
Η παρεξηγημένη αυτή λέξη "δίαιτα" για εμάς αποτελεί απλώς την περιγραφή μιας καθ' όλα ισορροπημένης και πλήρους διατροφής, που συνάδει με το χαρακτήρα, την καθημερινότητα και τη νοοτροπία του εκάστοτε ατόμου και φυσικά έχει στόχο να βελτιώσει την υγεία και τη φυσική του κατάσταση.

Χρειάζεται να πεινάσω;
Ευτυχώς υπάρχουν πολλοί μέθοδοι για να μην πεινάσετε: σωστή σύσταση γευμάτων, περισσότερα λαχανικά καθώς και πολλά συμπεροφορικά τρικς θα σας μάθουν να διαχειρίζεστε σωστά την πείνα και την επιθυμία σας.

Ένας εργαζόμενος συντηρεί τρία άτομα- Το 60% άνεργοι

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την ανεργία και την απασχόληση στην χώρα μας, τα οποία αποτυπώνουν τη δραματική κατάσταση στην αγορά εργασίας, ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.  

Ουσιαστικά, το 60% του πληθυσμού της χώρας άνω των 15 ετών δεν εργάζεται και επιβιώνει είτε με τη σύνταξη είτε με τα όποια επιδόματα χορηγεί το Δημόσιο είτε χάρη στη στήριξη από την οικογένεια.

Ειδικότερα, τα άτομα ηλικίας άνω των 15 ετών στην Ελλάδα ανέρχονται σε 9,2 εκατομμύρια. Από αυτούς, τα 4,43 εκατ. δεν εργάζονται, καθώς ανήκουν στο «μη εργατικό δυναμικό» της χώρας. 

Στο εργατικό δυναμικό ανήκουν 4,772 εκ. άτομα, εκ των οποίων εργάζονται 3,648 εκ.

Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017

Το μακροβιότερο πείραμα του κόσμου είναι θαμμένο σε μυστική κρύπτη στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ

Αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2100 ή και ακόμα αργότερα!
Ήταν φθινόπωρο του 1879 όταν ο William James Beal καταβυθίστηκε σε ένα μυστικό σημείο του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και φύτεψε μια παράξενη σπορά.
Είκοσι γυάλινα μπουκάλια, καθένα εκ των οποίων φιλοξενούσε ένα μείγμα χώματος και σπόρων.
Κάθε φιάλη έμεινε «χωρίς καπάκι και τοποθετήθηκε με το στόμιο να κοιτά προς τα κάτω, έτσι ώστε να μην μπορεί να συσσωρευτεί νερό μέσα στους σπόρους», έγραψε ο βοτανολόγος Beal φυτεύοντας τα μπουκάλια του κάπου («σε ένα αμμώδες βουναλάκι») που ήταν σίγουρος πως δεν θα τα έβρισκε κανείς κατά λάθος.
Αρκετές δεκαετίες αργότερα, την άνοιξη του 2000 συγκεκριμένα, μέσα στην κάλυψη της νύχτας, ο σημερινός έφορος του βοτανικού κήπου «WJ Beal», δρ Frank Telewski, και ο βοηθός του, δρ Jan Zeevaart, τρύπωσαν στην ίδια κρύπτη και ξέθαψαν ένα από τα έξι μπουκάλια που είχαν απομείνει σε αυτό που έμελλε να είναι το μακροβιότερο πείραμα του ανθρώπου, σε συνεχή μάλιστα μελέτη από κείνο το 1879!

Κέρκυρα. Αλβανός «σούφρωσε» 19.000 ευρώ

http://www.kerkyrasimera.gr
Συνελήφθη χθες (21-03-2017) στην Κέρκυρα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας 57χρονος Αλβανός για αφαίρεση χρημάτων από κατοικία.
Συγκεκριμένα, στην δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος από τους αστυνομικούς που διερεύνησαν την υπόθεση, αποτυπώνονται αστυνομικά ευρήματα που αφορούν την δράση του στην διάρρηξη κατοικίας την Κυριακή (19-03-2017), από την οποία αφαίρεσε το χρηματικό ποσό των 19.000 ευρώ.
Στην κατοχή του επιπλέον βρέθηκε και κατασχέθηκε μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.

Τι έτρωγαν οι Νεάντερνταλ - Το μενού ανά χώρα!

Ερευνητές κατάφεραν να αναδομήσουν ένα τυπικό γεύμα των μακρινών μας ξαδέλφων, οι οποίοι εξαφανίστηκαν πριν από περίπου 30.000 χρόνια.
 Πριν από 50.000 χρόνια ήταν καλύτερα για τον άνθρωπο του Νεάντερνταλ να ζει στο Βέλγιο παρά στην Ισπανία, ειδικά για τους λάτρεις του κρέατος.

Ερευνητές κατάφεραν να αναδομήσουν ένα τυπικό γεύμα των μακρινών μας ξαδέλφων, οι οποίοι εξαφανίστηκαν πριν από περίπου 30.000 χρόνια.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στα μέσα Μαρτίου στο περιοδικό Nature, ερευνητές εξηγούν ότι χρησιμοποίησαν την οδοντική πλάκα που βρέθηκε σε αρκετούς σκελετούς.

Το θαυματουργό ελληνικό βότανο...

Η ελληνική γη μας το προσφέρει απλόχερα και χάρη στην Μεσογειακή διατροφή υπάρχουν δεκάδες φαγητά και σαλάτες στα οποία μπορείτε να το προσθέσετε για άρωμα και γεύση.
Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι αυτό το ταπεινό και κοινό μυρωδικό έχει ορισμένες ισχυρές ευεργετικές δράσεις στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού, όπως το να “σηκώνει ασπίδα” στην υπέρταση τους καρκίνους του παχέος εντέρου και του μαστού.
Ο λόγος γίνεται για το θυμάρι. Τα άνθη, τα φύλλα και το έλαιο του θυμαριού χρησιμοποιούνται συνήθως από τους ανθρώπους για τη θεραπεία της διάρροιας, του πόνου στο στομάχι, της αρθρίτιδας, των κολικών, του πονόλαιμου, του βήχα (συμπεριλαμβανομένων του κοκκύτη), της βρογχίτιδας, αλλά και ως διουρητικό.

Τάσεις ξενοφοβίας στην ελληνική κοινωνία καταδεικνύει έρευνα του ΕΚΚΕ

Τις τάσεις ξενοφοβίας στην ελληνική κοινωνία «φωτίζει» έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ).

Συγκεκριμένα, το 65% των Ελλήνων που ρωτήθηκαν θεωρούν ότι οι μετανάστες κάνουν κακό στην ελληνική οικονομία, το 59% ότι τους παίρνουν τις δουλειές, ενώ το 59% ότι κάνουν μεγαλύτερη χρήση των υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας από όσο συνεισφέρουν σε επίπεδο φόρων.

Η έρευνα καταδεικνύει, επίσης, τη σημασία που έχει για τους Έλληνες η πολιτισμική ομοιογένεια της χώρας. Για το 63% των Ελλήνων η χώρα τους έχει γίνει χειρότερο μέρος για να ζει κανείς, εξαιτίας της μετανάστευσης και για το 57% η πολιτιστική ζωή της Ελλάδας υποβαθμίζεται λόγω των μεταναστών, αντί να εμπλουτίζεται.

Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017

Ρόβερ της NASA εμπνέεται από τον μηχανισμό των Αντικυθήρων

Ταξίδι στο διάστημα με τεχνολογία του παρελθόντος! Μηχανικοί της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) έχουν σχεδιάσει ρόβερ που προορίζεται για τον πλανήτη Αφροδίτη και το οποίο αντλεί έμπνευση από τον μηχανισμό των Αντικυθήρων και από τις μηχανές του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Είναι γνωστό ότι η Αφροδίτη είναι ένας πολύ δύσκολος πλανήτης, ένα από τα πιο εχθρικά περιβάλλοντα στο ηλιακό μας σύστημα, με πολύ πιο ακραίες συνθήκες από ό,τι ο Άρης.

Καμία σοβιετική (Venera και Vega) ή αμερικανική διαστημοσυσκευή (Pioneer) δεν έχει επιζήσει στην επιφάνειά της για πάνω από 127 λεπτά, καθώς η θερμοκρασία των 460 βαθμών Κελσίου που λιώνει μέταλλα, η πίεση των 92 μπαρ και τα νέφη θειϊκού οξέος μπορούν να «ψήσουν» γρήγορα τα ηλεκτρονικά κυκλώματα.

Οι Νεάντερταλ έπιναν... ασπιρίνη

Οι Νεάντερταλ χρησιμοποιούσαν φυτικά αναλγητικά και πιθανώς τον μύκητα της πενικιλίνης, χιλιάδες χρόνια πριν την ανακάλυψη των αντιβιοτικών. Όταν ήσαν άρρωστοι, μασούσαν τον φλοιό από το δέντρο της λεύκας, που περιέχει σαλικυλικό οξύ, το ενεργό συστατικό της ασπιρίνης.

Αυτά αποκαλύπτει μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα, με τη συμμετοχή της διακεκριμένης Ελληνίδας παλαιοανθρωπολόγου Κατερίνας Χαρβάτη, καθηγήτριας του γερμανικού Πανεπιστημίου του Τίμπιγκεν. Η μελέτη βασίσθηκε στην ανάλυση αρχαίου DNA που βρέθηκε στην τρυγία (πέτρα) της οδοντοστοιχίας τεσσάρων Νεάντερταλ, οι οποίοι ζούσαν πριν από περίπου 42.000 έως 50.000 χρόνια στην Ευρώπη. Είναι οι αρχαιότερες οδοντικές πλάκες που έχουν ποτέ αναλυθεί γενετικά.

Τρεις υγιεινές τροφές που συνήθως αποφεύγουμε

Πολλές από τροφές που θεωρούμε ανθυγιεινές είναι πηγές πολύτιμων συστατικών για τον οργανισμό αν πάντοτε καταναλώνονται με μέτρο.
Πρόκειται για κάποιες παρεξηγημένες τροφές που νομίζουμε ότι πρέπει να αποφεύγουμε, ενώ στην πραγματικότητα, έχουμε πολλούς λόγους να τις καταναλώσουμε.
Δείτε για παράδειγμα τρεις από αυτές...
Φυστικοβούτυρο
Πράγματι έχει πολλές θερμίδες, γι αυτό και πρέπει να κατανώλεται σε μικρές ποσότητες. Ομως μην ξεχνάτε ότι είναι πηγή πρωτεΐνης, μαγνησίου, βιταμίνης Ε, καλίου και αντιοξειδωτικών.

Συνετρίβη αεροσκάφος αλλά σώθηκαν όλοι οι επιβαίνοντες

Επιβατικό αεροσκάφος με 45 επιβαίνοντες έπεσε πάνω σε όχημα της πυροσβεστικής και συνετρίβη κατά την προσγείωσή του, εν μέσω άσχημων καιρικών συνθηκών, στην πόλη Γουάου, στο βορειοδυτικό τμήμα του Νότιου Σουδάν, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 37 άνθρωποι, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.
«Ασθενοφόρα μετέφεραν την πλειονότητα των επιβατών από το αεροδρόμιο στο νοσοκομείο», όπου προσφέρθηκαν «οι πρώτες βοήθειες» στους 37, δήλωσε ο υπουργός Πληροφόρησης της Πολιτείας Γουάου, ο Μπόνα Γκαουντένσιο.
Ο υπουργός δεν διευκρίνισε την κατάσταση των υπολοίπων 8 επιβαινόντων, διαβεβαίωσε όμως πως δεν υπάρχει κανένας νεκρός.

Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2017

Η προέλευση των "ανέμων" από μαύρες τρύπες

Οι ισχυροί “άνεμοι” που δημιουργεί μια μαύρη τρύπα γύρω της, προέρχονται από την τεράστια ενέργεια που δημιουργεί το μαγνητικό πεδίο της, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, με τη συμμετοχή δύο Ελλήνων επιστημόνων.

Οι μαύρες τρύπες -εκτός από το να «καταπίνουν» άστρα και πλανήτες (και διαστημόπλοια στις ταινίες του Χόλιγουντ!)- εκπέμπουν τρομακτικές ακτινοβολίες και ανέμους, καθώς «φτύνουν» ένα μεγάλο μέρος από την ύλη που είχε την ατυχία να πέσει πάνω τους.

Εκτιμάται ότι το 10% έως 50% της ιοντίζουσας ακτινοβολίας του σύμπαντος γεννιέται από την προσέλκυση αερίων μαζών γύρω από τις κολοσσιαίες μαύρες τρύπες στα κέντρα των γαλαξιών. Αυτή η ακτινοβολία γίνεται αντιληπτή από τα τηλεσκόπια στο φάσμα του υπεριώδους και των ακτίνων-Χ.

Κέρκυρα. Πενταψήφιος αριθμός στη Διεύθυνση Καθαριότητας & Ανακύκλωσης

Με γνώμονα την εξυπηρέτηση των δημοτών και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, η Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Κέρκυρας απέκτησε 5-ψηφιο τηλεφωνικό αριθμό.
«Στο εξής, οι δημότες μπορούν να καλούν στον αριθμό 15601 , όπου υπάλληλοι θα καταγράφουν τα αιτήματα και τα στοιχεία των καλούντων, θα τα προωθούν στους κατά περίπτωση αρμόδιους και εντός 3 εργασίμων ημερών θα ενημερώνουν το δημότη για την εξυπηρέτηση του αιτήματος.
Ο τηλεφωνικός αριθμός θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία από τη Δευτέρα 27 Μαρτίου» αναφέρει η ανακοίνωση του δήμου.
(φωτο αρχείου)

Η θερμοκρασία των ωκεανών ανεβαίνει με γρήγορους ρυθμούς

Πιο γρήγορα απ΄όσο πιστεύαμε ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες των ωκεανών τονίζει νέα έρευνα η οποία συνέκρινε στοιχεία ωκεάνιας θερμοκρασίας μεταξύ 1960 και 2015, με τη βοήθεια σύγχρονων τεχνολογιών.

Η εν λόγω μελέτη πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από μια ομάδα ερευνητών από το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικών Ερευνών (NCAR).

Τα αποτελέσματα της τονίζουν, πως η θερμοκρασία των ωκεανών έχει ανέβει κατά 337 ζετατζάουλ (ZJ) μεταξύ 1960 και 2005.

Εκχυλίσματα για γερά κόκκαλα

Η άμυνά μας απέναντι στην φθορά του χρόνου βρίσκεται δίπλα μας. Το ρόδι, το σταφύλι, η γλυκόριζα και πολλά καθημερινά φρούτα και λαχανικά είναι σύμμαχοί μας στον αγώνα για καλύτερη ποιότητα ζωής.
Αποτελέσματα ερευνών που δημοσιεύτηκαν στο Phytomedicine, καταδεικνύουν ότι εκχυλίσματα από το ρόδι (Punica granatum L.) και τον σπόρο του σταφυλιού (Vitis vinifera L.) μπορεί να επηρεάζουν την γονιδιακή λειτουργία που είναι συνδεδεμένη με την μειωμένη οστεοκλαστική δραστηριότητα. (Οι οστεοκλάστες είναι μεγάλα πολυπύρηνα κύτταρα που διαβρώνουν τον οστικό ιστό προκαλώντας επαναρρόφηση και αποδυνάμωση).

Όλα τα αυτοκίνητα μαζί εκπέμπουν λιγότερα οξείδια από δεκαπέντε πλοία

Νέα στοιχεία τα οποία προκαλούν σοκ βλέπουν το φως της δημοσιότητας από την έκθεση που δημοσιοποίησε η ΜΚΟ, Carbon War Room (CWR). Όπως τονίζει η έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε τα πλοία αν και μεταφέρουν περισσότερο από το 90% του παγκόσμιου εμπορίου παράγουν μόλις το 3% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου του κόσμου. Βέβαια, η ναυτιλία είναι πιο ρυπογόνος από όσο υποδηλώνει αυτό το ποσοστό.

Επειδή πραγματοποιείται καύση μαζούτ, μόλις 15 από τα μεγαλύτερα πλοία είναι ικανά να εκπέμψουν περισσότερα οξείδια του αζώτου και του θείου από όλα τα αυτοκίνητα του κόσμου μαζί. Τα αέρια αυτά αξίζει να τονιστεί, πως είναι πολύ χειρότερα για την υπερθέρμανση του πλανήτη από το διοξείδιο του άνθρακα.