Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2018

Ανατροπή: Έτσι ήταν πραγματικά ο Ιησούς Χριστός...

Μήπως η εικόνα που έχουμε για τον Ιησού δεν ανταποκρίνεται στην ιστορική πραγματικότητα; Είναι γεγονός ότι σε κανένα από τα τέσσερα Ευαγγέλια δεν υπάρχει περιγραφή της εμφάνισης του Ιησού, μολονότι η συχνότερη απεικόνισή του, τον παρουσιάζει ψηλό, με ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά, μακριά μαλλιά και γενειάδα.
Μια Βρετανίδα ιστορικός δίνει μια εντελώς διαφορετική εικόνα του Θεανθρώπου στο βιβλίο της με τίτλο «Πώς έμοιαζε ο Ιησούς;» (“What did Jesus look like?”)
Η καθηγήτρια του King’s College του Λονδίνου, Τζόαν Ε. Τέιλορ αναφέρεται μεταξύ άλλων στην λεγόμενη «Επιστολή του Lentulus», που θεωρείτο ότι εγράφη από Ρωμαίο αξιωματούχο, σύγχρονο του Χριστού. Ο Lentulus φέρεται να εντυπωσιάστηκε από τη μορφή του Ιησού: «Ήταν ψηλός και αξιοθαύμαστος.» «Τα μαλλιά του έχουν το χρώμα του φουντουκιού και πέφτουν ομαλά στα αυτιά του». Μόνον που η επιστολή αυτή αποδείχθηκε ότι εγράφη κατά το Μεσαίωνα.

Το «πέπλο της Βερόνικα»
Η Τέιλορ ανέτρεξε ακόμη στα κειμήλια που φέρονται να παρέχουν σαφείς μαρτυρίες για το πρόσωπο του Ιησού, όπως το «πέπλο της Βερόνικα», μια παράδοση η οποία άρχισε να αναπτύσσεται στη Δύση από το 1200 περίπου και εξής, σύμφωνα με την οποία η αγία Βερόνικα σκούπισε τον ιδρώτα και το αίμα που έτρεχε στο πρόσωπο του Χριστού στο δρόμο προς τον Γολγοθά με αποτέλεσμα να αποτυπωθεί θαυματουργικά η μορφή Του σ΄ αυτό.
Η επίσημη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία υποστηρίζει ότι έχει στην κατοχή της το ύφασμα αυτό, το οποίο έχει αναγνωριστεί ως αυθεντικό από τον πάπα Ιννοκέντιο τον Γ΄(1198‐1216) και φυλάσσεται στο θησαυροφυλάκιο στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου.
Η «Σινδόνη του Τορίνου»
Όμως το διασημότερο απ’ αυτά τα κειμήλια είναι η «Σινδόνη του Τορίνου» ή Ιερά Σινδόνη, ένα κομμάτι ύφασμα πάνω στο οποίο είναι αποτυπωμένη η εικόνα ενός γενειοφόρου άνδρα, και η τοποθέτηση του πάνω στο ύφασμα πιστεύεται ότι ταιριάζει σε σώμα που έχει σταυρωθεί και τραυματιστεί. Πολλοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι πρόκειται για το σάβανο στο οποίο εναποτέθηκε το σώμα του Ιησού μετά την αποκαθήλωσή του από τον Σταυρό, παρά τις περί του αντιθέτου επιστημονικές αποδείξεις.
Εικόνα του Χριστού Παντοκράτορος με τους τέσσερις ευαγγελιστές
Η Βρετανίδα ιστορικός ανέτρεξε και σε παλαιότερες πηγές προσπαθώντας να διαπιστώσει αν η Τέχνη και τα κείμενα της εποχής αμέσως μετά τον θάνατο του Ιησού διατηρούν πραγματικά ίχνη της μορφής του. Διαπίστωσε ότι η εικόνα του Ιησού με τα μακριά μαλλιά και τη γενειάδα πρωτοεμφανίζεται από τον 4ο μ.χ. αι· ενώ υπάρχουν και αναπαραστάσεις του ως νεαρού, χωρίς γένια άνδρα ή ακόμη και ως φιλοσόφου με ακατάστατα μαλλιά.
Η Τέιλορ καταλήγει εότι ο καλύτερος τρόπος για να έχουμε μια όσο το δυνατόν πλησιέστερη εικόνα του Ιησού, είναι να εξετάσουμε τα αρχαιολογικά ευρήματα των ανθρώπων που ζούσαν στην Ιουδαία τον 1ο μ.Χ. αι. και να δούμε πώς είναι σήμερα οι άνθρωποι στην περιοχή.
Όπως συμπεραίνει, το πιθανότερο είναι ο Ιησούς να ήταν ένας μελαχρινός άνδρας ύψους περίπου 1,67 μ., σχετικά μυώδης και μάλλον αδύνατος, με σκούρα καστανά προς μαύρα μαλλιά και καστανά μάτια. Πιθανότατα είχε γένια, αλλά όχι πυκνή ή μακριά γενειάδα και κοντά μαλλιά.
http://www.nooz.gr